Aπάντηση στο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας μας σχετικά με τη συμφωνία που ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε από το Πακιστάν εξέδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Απάντηση στην οποία δεν διαψεύδεται τίποτε από όσα δημοσιεύθηκαν, αλλά, αντιθέτως, επαναλαμβάνονται οι θέσεις του υπουργείου, οι οποίες παρατέθηκαν και στο άρθρο. του Δημήτρη Παπαγεωργίου
Παρά το γεγονός ότι ο τίτλος της εφημερίδας χαρακτηρίζεται «παραπλανητικός» από το υπουργείο για λόγους εντυπώσεων, επ’ ουδενί δεν διαψεύδονται όσα αναφέρθηκαν περί δυνατότητας των εν Ελλάδι παρανόμως εισελθόντων να ενταχθούν στους μηχανισμούς που θα δημιουργηθούν, αλλά μόνον επαναλαμβάνονται τα περί εποχικών εργατών που, όπως τονίζεται, θα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όπως αναφέρει ακριβώς το δημοσίευμα.
Μάλιστα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν περαιτέρω εντυπώσεις η απάντηση του υπουργείου κλείνει ως εξής: «Σοφιστείες περί δημιουργίας “μειονοτήτων” κατασκευάστηκαν και θα παραμείνουν στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων», παρά το γεγονός ότι πουθενά στο κείμενο δεν υπάρχει η λέξη «μειονότητα».
Αντί, όμως, στο υπουργείο Μετανάστευσης να προσπαθούν να σκιαμαχούν με φανταστικούς αντιπάλους, θα μπορούσαν να πληροφορήσουν τους Ελληνες για το πόσα ακριβώς παράνομα τζαμιά υπάρχουν στην Αθήνα και τις ανάγκες πόσων μουσουλμάνων εξυπηρετούν, αλλά και το πόσα ακόμη θα… ανοίξουν για την εξυπηρέτηση των εποχικών που θα μένουν στη χώρα εννέα από τους 12 μήνες του χρόνου.
Αυτό, όμως, στο οποίο ξέχασε να απαντήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε είναι το βασικό ερώτημα που του απηύθυνε η «δημοκρατία», δηλαδή γιατί θα πρέπει τα όποια εργατικά χέρια χρειάζεται η οικονομία της χώρας μας -αν υποθέσουμε ότι πραγματικά χρειάζεται- να προέρχονται από το Πακιστάν, στενό σύμμαχο της Τουρκίας. Θα μπορούσε, επίσης, προκειμένου να μας πείσει για την ορθότητα των επιλογών του, να μας πληροφορήσει πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις επιστροφών στο Ισλαμαμπάντ.
Πάντως, το μοντέλο της συμφωνίας με το Πακιστάν, απ’ ό,τι φαίνεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης θέλει να το εφαρμόσει και με άλλες χώρες, αφού χθες υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία και με το Μπαγκλαντές.
Συμφωνία η οποία, όπως αναφέρεται, εστιάζει στην «παροχή δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης, ειδικότερα σε τομείς εποχικής εργασίας, και στην από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των δικτύων των λαθροδιακινητών».
Και σε αυτή τη συμφωνία, επιβεβαιώνοντας όσα η «δημοκρατία» έγραψε χθες, επιβεβαιώνεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε 15.000 πολίτες του Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στη χώρα (άραγε με τι είδους χαρτιά;) να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας.
Στην περίπτωση αυτή, αφενός, θα πρέπει να παραμένουν έως εννέα μήνες ανά έτος στη χώρα και, αφετέρου, να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα διατεθούν 4.000 θέσεις αδειών ανά έτος, ενώ με παρόμοιο όπως με το Πακιστάν τρόπο σημειώνεται ότι οι επιστροφές στο Μπανγκλαντές θα είναι άμεσες και θα έχουν έναν άρρηκτα δεσμευτικό χαρακτήρα.
Το γεγονός, πάντως, ότι τα ΜΜΕ του Πακιστάν κάνουν λόγο για 80.000 Μπανγκλαντεσιανούς που ήδη κατοικούν στη χώρα μας, επίσης επιβεβαιώνει αυτούς που θεωρούν ότι οι αριθμοί, με βάση τους οποίους κινείται το υπουργείο Μετανάστευσης, δεν είναι ακριβείς, ενώ σε πανηγυρισμούς αντίστοιχους με αυτούς που έγιναν στα μέσα του Πακιστάν τονίζεται ότι η συμφωνία θα επιτρέψει σε Μπανγκλαντεσιανούς να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα, με κόστος των εργοδοτών τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας του Μπανγκλαντές μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μηταράκη δήλωσε: «Το άνοιγμα της πόρτας στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ήταν κρίσιμο για μας. Τώρα η Ελλάδα μάς άνοιξε αυτή την πόρτα».
Όσο, όμως, δεν ξεκαθαρίζεται ότι το πρόβλημα είναι η μαζική μετανάστευση, για το τι είναι νόμιμο ή παράνομο με το υπουργείο όσον αφορά τις συνεχείς και μαζικές ροές μεταναστών μπορούμε να παίζουμε επ’ αόριστον την… κολοκυθιά.
Εάν οι «παράνομοι» του χθες στο πλαίσιο οιασδήποτε συμφωνίας μπορούν να γίνουν «νόμιμοι», ποιος θα εμποδίσει νέα κύματα προς την Ευρώπη, αφού η επιλογή τους δικαιώνεται;
δημοκρατία 10/2/22
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου