Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Το άκρον άωτον του επιτελικού κράτους! ΕΦΚΑ: «Δηλώνω υπεύθυνα ότι είμαι εν ζωή»


Πάνω από 6,5 εκατομμύρια είναι οι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, για τους οποίους ο οργανισμός αποτελεί… «εχθρό» αφού ο συνδυασμός της παρωχημένης νοοτροπίας πολλών διοικούντων και υπαλλήλων με τα δομικά προβλήματα που ισχύουν για δεκαετίες, κρατάνε τους πολίτες «ομήρους» της γραφειοκρατίας.

Για αυτό και πρόσφατα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε τον ΕΦΚΑ ως τη «μεγαλύτερη πληγή» του Δημοσίου, από την οποία προκύπτουν καθημερινές ιστορίες τρέλας και αδιανόητης ταλαιπωρίας με τη γραφειοκρατία.

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση ενός πολίτη που έπρεπε να επιβεβαιώσει ενώπιον υπαλλήλου πως είναι… ζωντανός, υπογράφοντας μάλιστα και το σχετικό έγγραφο περί ατομικής του ευθύνης και γνωρίζοντας τις κυρώσεις της ψεύτικης δήλωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο ΕΦΚΑ αποτελεί τον οργανισμό με τα περισσότερα παράπονα στον Συνήγορο του Πολίτη καθώς το 48% των παραπόνων τον αφορούν, με τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων να αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου». Μάλιστα, εκκρεμούν να εξεταστούν 1.127 καταγγελίες για κακή εξυπηρέτηση ή υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.

Ωστόσο, σημειώνεται πως ακόμα και για… χαρτί υγείας, οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΚΦΑ θα το προμηθευτούν κατά μέσο όρο έξι μήνες μετά από τη στιγμή που θα το ζητήσουν, χωρίς να υπολογιστούν τυχόν προσφυγές. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να προμηθευτεί αναλώσιμα υλικά η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής είναι επτά μήνες.

Αντίστοιχα, η προμήθεια 1.150 υπολογιστών και 345 εκτυπωτών του ΕΦΚΑ πήρε 15 μήνες για να ολοκληρωθεί, με τους υπαλλήλους να εκτυπώνουν σπίτι τους τα απαραίτητα έγγραφα. 

Παράλληλα, όταν μια περιφερειακή Διεύθυνση ζητήσει κλιματιστικό, τότε αυτό θα φτάσει στα χέρια τους μετά από 4 μήνες, κάτι που ισχύει και για ανταλλακτικά.

Όλα αυτά σχολιάζει με δήλωσή του στην «Καθημερινή», ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τονίζει πως «όταν χρειάζονται 14 μήνες για την προμήθεια εκτυπωτών ή 4 μήνες για την προμήθεια κλιματιστικού ή 1 χρόνος για να πρωτοκολληθεί ένα έγγραφο και να βγει μια σύνταξη, πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο οργανισμός; Τι δικαιολογία μπορούμε να πούμε στον ασφαλισμένο που περιμένει για χρόνια τη σύνταξή του;».

Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι «το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ περιέχει 8 μεγάλες αλλαγές για να τελειώνουμε οριστικά με τις εξωφρενικές καθυστερήσεις και το διοικητικό χάος ώστε να τελειώσουν οι παθογένειες του παρελθόντος».

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom