Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Πέθανε ο Νίκος Κουτσογιάννης, παλαίμαχος άσος του Παναιτωλικού και κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του


Θλίψη και μεγάλη συγκίνηση προκαλεί στο Αγρίνιο η είδηση του θανάτου του Νίκου Κουτσογιάννη, του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και πρώην προπονητή του Παναιτωλικού ο οποίος μεγαλούργησε με τον «Τίτορμο» στο στήθος τη δεκαετία του ’60 και μέχρι σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο σκόρερ της ιστορίας του σε επίσημα παιχνίδια εθνικών κατηγοριών.

Ο Νίκος Κουτσογιάννης έφυγε το απόγευμα της Τετάρτης 1ης Δεκεμβρίου από παθολογικά αίτια, σε ηλικία 80 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τους οικείους του και προκαλώντας συγκίνηση στους φίλους του Παναιτωλικού, κυρίως τους μεγαλύτερους ηλικιακά, οι οποίοι τον λάτρεψαν.

Το karvasaras.gr, για να τιμήσει τη μνήμη του Νίκου Κουτσογιάννη, παραθέτει το αφιέρωμα που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό της ΠΑΕ Παναιτωλικός «Yellow Power» από τον επίσης παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ομάδας, Βασίλη Σταρακά, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Νίκος Κουτσογιάννης: Ο κορυφαίος
Η ομάδα του Παναιτωλικού την δεκαετία του '60, πρώτος κάτω αριστερά ο Νίκος Κουτσογιάννης

«Ο Νίκος έγινε ο κορυφαίος ακραίος κυνηγός του Παναιτωλικού, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τον σύλλογο, δεινός εκτελεστής φάουλ – ταλέντο που φάνηκε ιδιαίτερα όταν αποχώρησε ο Γάλλος. Ο Νίκος είχε πάθος και λατρεία για τον σύλλογο. 

Αυτά τα δύο τον έστειλαν και πέρασε στρατοδικείο στην Τρίπολη μετά από έναν επεισοδιακό αγώνα με την Παναχαϊκή στην Πάτρα, όταν ο διαιτητής τότε μας πέρασε «χειρουργείο» – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Μια άλλη επίσης ιστορία, και μάλιστα με πολλά επεισόδια, είναι η μόνιμη γκρίνια και αντιπάθειά του προς τους διαιτητές. Εδώ που τα λέμε, μήπως δεν είχε δίκιο; Μελλοντικά θα απολαύσετε μερικά από τη στήλη αυτή. Είναι επίσης γνωστό ότι όταν ο Νίκος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, αποτελούσε μόνιμο στέλεχος της Εθνικής ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Νίκος ήταν από τους λίγους ποδοσφαιριστές που κατά τη διάρκεια της καριέρας τους είχε προσωπικό φανατικό κοινό – οι λεγόμενοι «Κουτσογιαννικοί» – που σε κάθε αγώνα συσπειρωμένοι στο Βόρειο άκρο της μικρής εξέδρας τον αποθέωναν. 

Ήταν ένα σκληρό κομμάτι των τότε φιλάθλων μας που για χάρη του μπορούσαν να τραβήξουν και… μαχαίρι, κάτι φυσικό για αυτούς καθώς αυτό αποτελούσε μέρος των εργαλείων του επαγγέλματός τους – οι περισσότεροι ήταν εκδοροσφαγείς.

Ο Νίκος διετέλεσε κατ’ επανάληψη – με επιτυχία – πρώτος προπονητής του Παναιτωλικού και του Α.Ο Αγρινίου. Η ζηλευτή καριέρα των Μίχου, Βασιλείου, Αποστολάκη, Χρήστου Δημόπουλου οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην προπονητική οξυδέρκεια του, καθώς αυτός τους ανακάλυψε και τους ανέδειξε στα πρώτα τους βήματα. Επίσης διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος προπονητών Δυτικής Στερεάς.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, εγώ και ο Νίκος, παρέα με τον Θεόφιλο – Λαλάκη – Ντόκα και τον Τάκη Παπαποστόλου – ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού, μεγάλου μουσικού και πρωταθλητή δυτικής στερεάς στο άλμα επί κοντό – παίρναμε μέρος στους αγώνες βόλεϊ και στίβου της Γυμναστικής Εταιρίας Αγρινίου.

Ο Νίκος εκτός από τα σπριντ διέπρεπε και στο βόλεϊ.

Τα τελευταία χρόνια ο Νίκος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με την υγεία του. Στέκεται απέναντί του όμως με αξιοπρέπεια και θάρρος, άλλωστε σε όλη του τη ζωή υπήρξε αγωνιστής και ποτέ δεν έχανε το χαμόγελό του.

Κάθε φορά που πάμε στο στέκι του με τον κουμπάρο του τον Θεόφιλο – αδελφική η σχέση τους – ποτέ δεν βλέπουμε ή συζητάμε το πρόβλημα του Νίκου, ούτε ζούμε το σήμερα. Η απέραντη νοσταλγία μας για τις όμορφες – μόνο – αναμνήσεις μας που ποτέ δεν σβήνει ο χρόνος μας κάνει να γυρίζουμε το μυαλό μας πίσω και έστω και απατηλά ζούμε για λίγο τα νιάτα μας. 

Με τα μάτια της φαντασίας μας, η οποία καλπάζει, είμαστε πάλι με την κίτρινη φανέλα και τον Τίτορμο στο στήθος, και βλέπουμε τον μέγα σκόρερ του Παναιτωλικού Νίκο Κουτσογιάννη να αποθεώνεται μέσα στο γήπεδό μας από το φανατικό του κοινό. 

Κάποιες άλλες φορές, τον βλέπουμε στους δρόμους και τα στέκια του Αγρινίου του παρελθόντος, να απολαμβάνει τη λατρεία των φιλάθλων, μια λατρεία ίση με αυτή που η οικογένεια του Παναιτωλικού έδειχνε στους άλλους Μεγάλους της παίκτες, τον Μήτσου και τον Γ. Παπαδόπουλο (Γάλλο). 

Άλλες φορές μεταφερόμαστε στο παλιό γήπεδο της ΓΕΑ και βλέπουμε τον Νίκο με το τεράστιο άλμα του – τα γόνατά του έφταναν μέχρι το φιλέ – και τα διαγώνια, τρομερά σε δύναμη και τεχνική «καρφιά» του να δίνουν τη νίκη στην ΓΕΑ.

Ο Νίκος Κουτσογιάννης έχει καθιερωθεί στη συνείδηση της οικογένειας του Παναιτωλικού μας ως ένα ΣΥΜΒΟΛΟ του ένδοξου σωματείου μας. Η σημερινή ΠΑΕ Παναιτωλικός τον έχει τιμήσει ποικιλοτρόπως όπως του άξιζε σε διάφορες εκδηλώσεις της».

Βασίλης Σταρακάς 
Παλαίμαχος Ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού

https://karvasaras.gr/

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναιτωλικός για τον θάνατο του Νίκου Κουτσουγιάννη

“Έφυγε” ο Νίκος Κουτσογιάννης

Η οικογένεια του Παναιτωλικού πενθεί την απώλεια ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που ανέδειξε η Αιτωλοακαρνανία, του Νίκου Κουτσογιάννη. Αγωνίστηκε πρώτη φορά το 1958 και τίμησε τη φανέλα της ομάδας μας για 10 χρόνια. 

Παραμένει ως τις ημέρες μας ο κορυφαίος σκόρερ του Παναιτωλικού έχοντας σημειώσει 118 στις 210 επίσημες εμφανίσεις του με τα κυανοκίτρινα.

Ολοκληρώνοντας την ποδοσφαιρική του καριέρα ο Νίκος Κουτσογιάννης προσέφερε τις υπηρεσίες του στον Παναιτωλικό ως προπονητής, σε 8 διαφορετικές περιόδους από τη δεκαετία του ’80 έως και το 2004. Στο διάστημα αυτό ανέδειξε πολλούς ποδοσφαιριστές που έκαναν καριέρα στην ομάδα μας ή και σε άλλες ομάδες.

Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ εκφράζει στους οικείους του τα συλλυπητήριά της. 

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του θα καταθέσει στεφάνι στη σορό του και θα ζητήσει από τη διοργανώτρια να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στον επόμενο εντός έδρας αγώνα.
==========

Οι οργανωμένοι του Παναιτωλικού Θύρα 6 -Warriors  αποχαιρετούν το Νίκο Κουτσογιάννη μέσω ανάρτησής τους στο Facebook: “Κύριε Νίκο, η ΘΥΡΑ 6 σε αποχαιρετά με σεβασμό. Καλό ταξίδι”.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτησή τους:

“Ολόκληρη η Παναιτωλική οικογένεια πενθεί. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τον σεβασμό μας προς το πρόσωπο του Νίκου Κουτσογιάννη. Του πρώτου σκόρερ και μακροβιότερου προπονητή στην ιστορία του ΤΙΤΟΡΜΟΥ.

Αλλά και ενός ανθρώπου που αντί να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα, η οποία τον περίμενε γεμάτη χρήματα και δόξα, ακολούθησε την καρδιά του. Και η καρδιά του έλεγε…ΜΟΝΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ!

Τέτοιους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους ξεχάσουμε ποτέ. Αντιθέτως θα τους μνημονεύουμε και θα τους υμνούμε για πάντα.

Κύριε Νίκο, η ΘΥΡΑ 6 σε αποχαιρετά με σεβασμό. Καλό ταξίδι”.

Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν. Αιτωλοακαρνανίας εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του επίτιμου μέλους του, πρώην Προέδρου του και εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου κ. Νικολάου Κουτσογιάννη. «Ο Θεός να τον αναπαύσει και να δώσει κουράγιο και δύναμη στους οικείους του», αναφέρει.

Ο Ερασιτέχνης Παναιτωλικός σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η Διοίκηση του ερασιτέχνη Παναιτωλικού εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και προπονητή του συλλόγου μας Νίκου Κουτσογιάννη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Ο Νίκος Κουτσογιάννης αγωνίστηκε πρώτη φορά με τη φανέλα του Παναιτωλικού το 1958 και για μια δεκαετία ενώ μέχρι και σήμερα κατέχει τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ της ομάδας μας. Από τη δεκαετία του ’80 έως και το 2004 συνεργάστηκε με τον σύλλογό μας ως προπονητής βγάζοντας παίκτες οι οποίοι έγραψαν ιστορία με τα χρώματα της ομάδας μας και αγωνίστηκαν στο υψηλότερο επίπεδο φτάνοντας μέχρι την Εθνική Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια που βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου αποτέλεσε δάσκαλος για πολλούς προπονητές οι οποίοι θήτευσαν σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom