Στη χειρότερη δυνατή συγκυρία ανακοινώνει τα σχέδια και τους στόχους για απανθρακοποίηση των κτιρίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στις αγορές ενέργειας οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται με εφιαλτικό ρυθμό. Χθες, η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά αναφοράς της Ολλανδίας εκτινάχθηκε στα 120 ευρώ/μεγαβατώρα. Ακόμη χειρότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον Αύγουστο του 2022 κλείνονται στα 71 ευρώ, που σημαίνει ότι η αγορά βλέπει πως η αποκλιμάκωση των τιμών θα είναι αργή και περιορισμένη. Πέρυσι τέτοια εποχή, η τιμή του φυσικού αερίου ήταν οκτώ φορές χαμηλότερη, στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, με αυτές τις τιμές το επιπλέον ενεργειακό κόστος για την ελληνική οικονομία το 2022 θα ανέλθει σε 3-4 δισ. ευρώ. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο το υπολόγιζαν σε ένα έως δύο δισ. ευρώ. Η νέα έξαρση των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου οφείλεται στο ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία. Και όπως παρατηρούσαν αναλυτές, η Μόσχα έχει κάθε λόγο να διατηρεί την ένταση στην περιοχή, καθώς μεγεθύνονται τα κέρδη της από τις πωλήσεις φυσικού αερίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ, αφού ωθούν προς τα πάνω και τις τιμές του δικού της υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το ράλι του φυσικού αερίου παρασύρει σε διαρκώς υψηλότερα επίπεδα τις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ελληνική αγορά, η σημερινή τιμή διαμορφώθηκε στα 328,46 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 47,5% σε σχέση με χθες.
Το απότομο άλμα, το μεγαλύτερο μέσα σε ένα 24ωρο σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, οφείλεται στο γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές αύξησαν την παραγόμενη φθηνή ενέργεια από αιολικές και υδροηλεκτρικές μονάδες με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η μέση τιμή.
Η πορεία των τιμών εξανεμίζει το όφελος για τους καταναλωτές από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας.
Η πορεία των τιμών εξανεμίζει το όφελος για τους καταναλωτές από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας.
Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στον βαθμό που η καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δημιουργεί δημοσιονομικά περιθώρια. Το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση των μέτρων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους με χρηματοδότηση από τα έσοδα των δημοπρασιών για τα δικαιώματα ρύπων. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τους λογαριασμούς που παραλαμβάνουν οι καταναλωτές, τα μέτρα αυτά μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην πραγματική αύξηση του κόστους.
Εξάλλου η αύξηση του ενεργειακού κόστους μετακυλίεται πλέον και στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, φαινόμενο που θα ενταθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Επιπλέον, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», οι θεσμοί πιέζουν να τεθούν κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσίας, στην παροχή ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αν επιμείνουν σε αυτή τη θέση, τότε είναι πολύ πιθανό εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές να χάσουν και αυτή τη μικρή επιδότηση που έλαβαν το τελευταίο δίμηνο του 2021.
Η διαπραγμάτευση
Παράλληλα, υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων στις αγορές, η ΔΕΠΑ συνεχίζει τις προσπάθειες να κλείσει μια συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την Gazprom. Ωστόσο, όσο υψηλότερα κινούνται οι τιμές, τόσο απομακρύνεται από τους στόχους που είχε θέσει η ελληνική πλευρά στην αρχή της διαπραγμάτευσης.Χρύσα Λιάγγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου