Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε όταν είδε έξω από το φαρμακείο του στο Νέο Κόσμο μια 73χρονη, τακτική του πελάτισσα, να καταρρέει εξαιτίας του κορονοϊού περιγράφει στο newsit.gr, ο φαρμακοποιός Ηλίας Κατσογιάννης. Είναι ο φαρμακοποιός που ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook τις φωτογραφίες της 73χρονης γυναίκας, ξαπλωμένης μέσα σε ράντζο στο φαρμακείο του, λίγο αφού είχε καταρρεύσει εξαιτίας του κορονοϊού. Τη βοήθησε, την έβαλε να ξαπλώσει όσο θα περίμεναν να έρθει το ασθενοφόρο να την παραλάβει. Και περίμενε πολλές πολλές ώρες… Η 73χρονη γυναίκα είναι τακτική πελάτισσα του φαρμακείου, όπως λέει στο newsit.gr ο Ηλίας Κατσογιάννης. Πήγε στο φαρμακείο «σε μια πολύ περίεργη κατάσταση», προκειμένου πάρει ένα οξύμετρο, γιατί δεν αισθανόταν καλά.
«Μας είπε ότι είχε διαγνωστεί με κορονοϊό πριν από δυο με τρεις μέρες, το εμβόλιο το είχε κάνει στις 24-25 του μήνα και μέχρι να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, να της δώσουμε το οξύμετρο και να ολοκληρώσουμε την συναλλαγή, είχε αρχίσει να λιποθυμά» λέει ο φαρμακοποιός.
Αμέσως, μόλις είδε τη γυναίκα να καταρρέει, βγήκε έξω από τον πάγκο, την συγκράτησε να μην πέσει, την έβαλε να καθίσει, φόρεσε την ειδική στολή που έχουν γι’ αυτές τις περιπτώσεις και στη συνέχεια, προσπάθησε να την κρατήσει σε όσο καλύτερη κατάσταση γινόταν μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.
«Πήραμε το ΕΚΑΒ γύρω στις 11:00, δυστυχώς, απ’ ότι με ενημέρωσαν είχε πάρα πολλή κίνηση και δεν μπορούσαν φτάσουν άμεσα, όσο περνούσε η ώρα η γυναίκα ήταν μεν σταθερή αλλά δεν βολευόταν εκεί που την είχαμε βάλει στην αρχή, οπότε στη συνέχεια έφερα έξω ένα ντιβάνι που έχω για τις διανυκτερεύσεις, άπλωσα ποδιές μιας χρήσης και την έβαλα να ξαπλώσει εκεί μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.
«Πήραμε το ΕΚΑΒ γύρω στις 11:00, δυστυχώς, απ’ ότι με ενημέρωσαν είχε πάρα πολλή κίνηση και δεν μπορούσαν φτάσουν άμεσα, όσο περνούσε η ώρα η γυναίκα ήταν μεν σταθερή αλλά δεν βολευόταν εκεί που την είχαμε βάλει στην αρχή, οπότε στη συνέχεια έφερα έξω ένα ντιβάνι που έχω για τις διανυκτερεύσεις, άπλωσα ποδιές μιας χρήσης και την έβαλα να ξαπλώσει εκεί μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.
Πήρα αρκετές φορές το ΕΚΑΒ, αλλά δυστυχώς οι άνθρωποι δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν κάτι καλύτερο, καθότι μου είπαν είχε πάρα πολλή πίεση εκείνη τη μέρα στο σύστημα. Κάποια στιγμή η γυναίκα ήθελε να πάει τουαλέτα και εκεί ήταν λίγο δύσκολο γιατί η τουαλέτα είναι στο υπόγειο» σημειώνει.
Και συνεχίζει: «ντυθήκαμε δύο άνθρωποι ξανά, την κατεβάσαμε κάτω ψιλοσηκωτή. Το ασθενοφόρο ήρθε γύρω στις 3:30».
Ο κ. Κατσογιάννης υπογραμμίζει ότι καθημερινά έρχονται σε επαφή με τέτοια περιστατικά, διότι στο φαρμακείο, πηγαίνουν άνθρωποι για rapid test, από τα οποία έχουν προκύψει και αρκετά δείγματα που ήταν θετικά, «ως εκ τούτου έχουμε πάρει ήδη τα μέτρα μας για τέτοιες επαφές.
Είμαστε έτσι κι αλλιώς προετοιμασμένοι στον χώρο μας, για να ερχόμαστε σε επαφή με περιστατικά τέτοια, απλά δεν είχε τύχει μέχρι τώρα να κρατήσουμε ένα τέτοιο περιστατικό ξαπλωμένο 4 ώρες μέσα στο φαρμακείο και να έχουμε συνέχεια την έγνοια του, να κοιτάμε τον κορεσμό του».
Το φαρμακείο αυτές τις ώρες παρέμενε ανοιχτό, «η κυρία ήταν απομονωμένη σε μια περιοχή ακριβώς δίπλα στον καθαρισμό αέρα, εγώ ήμουνα δίπλα στην κυρία και σαν τροχονόμος, δηλαδή προωθούσα τους ανθρώπους που ερχόντουσαν στο φαρμακείο από την άλλη μεριά, να μην έρχονται σε επαφή. Ο γιός της ήταν μακριά, γι’ αυτό δεν μπορούσα να στείλω την γυναίκα σε αυτή την κατάσταση μόνη της στο σπίτι, συνεννοηθήκαμε στο τηλέφωνο και του είπα ότι η άποψή μου είναι ότι πρέπει να νοσηλευτεί, ο γιός της συμφώνησε και έτσι κάλεσα το ΕΚΑΒ» λέει.
«Είναι τραγικό το γεγονός» σύμφωνα με τον ίδιο, ότι κάτω από την ανάρτησή του «γίνεται του κουτρούλη ο γάμος, ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Κριτική για την πολιτική ηγεσία, για το ΕΣΥ, ότι τους κοροϊδεύουμε, ότι είναι παραμύθι και ότι δεν έγινε ποτέ… γίνεται χαμός.
Την ανάρτηση την έκανα προφανώς για να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο και όχι για να προβάλλω την δουλειά μου, γιατί δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε ήταν στη θέση μου θα έκανε το ίδιο και παραπάνω αν μπορούσε».
Ο φαρμακοποιός κλείνει με ένα μήνυμα: «οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να διχάζονται για αυτονόητα πράγματα, να μην παλεύουμε κόντρα στην ξεροκεφαλιά των ανθρώπων και όταν λέμε οι υγειονομικοί να εμβολιαστεί κάποιος, δεν υπερασπιζόμαστε την κυβέρνηση, ή οποιονδήποτε άλλο, αλλά το ότι αυτή τη στιγμή το κυριότερο εργαλείο που έχουμε για να πολεμήσουμε αυτή την κατάσταση, είναι το εμβόλιο. Δεν είναι 100% αποτελεσματικό, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικότερο από τον μη εμβολιασμό και πολύ πιο ασφαλές από την νόσηση».
Αναστασία Σταματοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου