Μήνυμα αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδίκησης σύγχρονων δικαιωμάτων στέλνουν τα πανεργατικά συλλαλητήρια που οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις της χώρας. Την αυλαία των κινητοποιήσεων άνοιξαν σήμερα τα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και αρκετές ακόμα πόλεις, ενώ οι σχετικές πρωτοβουλίες Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων συνεχίζονται τις επόμενες μέρες.
Τα δεκάδες συλλαλητήρια οργανώθηκαν με βάση τη συζήτηση και τις αποφάσεις μαζικών συσκέψεων που προηγήθηκαν σε μια σειρά περιοχές στις αρχές Οκτώβρη, με αφετηρία τη σύσκεψη που έγινε στο «Σπόρτιγκ» με τη συμμετοχή πάνω από 400 πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με σταθμό τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι εντείνουν τη δράση τους με στόχο την κλιμάκωση και τη διαμόρφωση ενός μεγάλου απεργιακού μετώπου σε όλη τη χώρα.
Στην κατεύθυνση αυτή θέτουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για προστασία της συνδικαλιστικής δράσης. Μέτωπα πάλης που συγκρούονται με τον πυρήνα των αντεργατικών μέτρων όλων των κυβερνήσεων και ειδικά με τον πρόσφατο νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη.
Νίκη των εργαζομένων στην COSCO!
Στην Αθήνα, σωματεία και εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς, Φοιτητικοί Σύλλογοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών και μαζικοί φορείς συναντήθηκαν στο Σύνταγμα, σε μια μεγάλη συγκέντρωση. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, στο πλευρό των Σωματείων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών.
Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος. Σε δήλωσή του τόνισε:
«Πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις σήμερα βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, συντονίζουν τη δράση τους, κλιμακώνουν την πάλη τους για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού από την πανδημία, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για αυξήσεις, για σύγχρονα δικαιώματα, για να ακυρωθούν στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.»
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή η ανακοίνωση της νίκης των εργαζομένων στην COSCO.
Εκπρόσωποι της ΕΝΕΔΕΠ από το βήμα του συλλαλητηρίου ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων τους από την εταιρεία. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι πέτυχαν την 5άρα πόστα (από 4άρα), την κατάργηση των κόντρα βαρδιών, τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας. «Η αδιαλλαξία έσπασε με την αποφασιστική πάλη των εργαζομένων στο λιμάνι», τόνισε Δημήτρης Λινάρδος και πρόσθεσε πως το Σωματείο και οι εργαζόμενοι μετά την πρώτη αυτή νίκη συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.
«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη κι όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», ήταν το σύνθημα με το οποίο υποδέχθηκε την είδηση η συγκέντρωση.
Στα μπλοκ των διαδηλωτών βρέθηκαν Σωματεία και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με απεργίες στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς τους, με διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις που στοχεύουν ιδιαίτερα τη συνδικαλιστική δράση, με διεκδικήσεις για τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς, για να γυρνάνε σώοι και υγιείς στο σπίτι τους μετά το τέλος της βάρδιας.
«Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών», έγραφαν οι πικέτες που κρατούσαν οι εργαζόμενοι στα μπλοκ μιας σειράς σωματείων, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
«Όχι στις απολύσεις - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», απαίτησαν με το πανό τους οι Συμβασιούχοι Καθαριστές της ΣΤΑΣΥ, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση μαζί με Σωματεία των αστικών συγκοινωνιών.
Η φωνή των εργαζομένων που οργανώνονται, απεργούν και διεκδικούν ακούστηκε δυνατά από το βήμα της κινητοποίησης. Καθώς ο εκπρόσωπος της ΕΝΕΔΕΠ ανέβηκε πρώτος στην εξέδρα συνάδελφοί του τον συνόδευσαν σηκώνοντας πανό με το οποίο υπενθύμισαν τα αιτήματα του πολυήμερου αγώνα τους.
Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, τηρήθηκε, ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη, γραμματέα του Παραρτήματος Οικοδόμων του Βύρωνα, που έχασε τη ζωή του πριν δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, της σκληρής καταστολής και της δράσης των παρακρατικών μηχανισμών κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης και συγκέντρωσης το 2011.
Μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων διαδήλωσαν Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Επαγγελματιών. «Πάρτε μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος μας», έγραφε στο πανό της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), παίρνοντας τη θέση της στο μέτωπο που υψώνουν συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς στην αντιλαϊκή πολιτική. «Ο δρόμος της οικονομικής ανάκαμψης που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στρωμένος με ένταση της εκμετάλλευσης και καταπατημένα εργατικά δικαιώματα, λουκέτα μαγαζιών και διόγκωση των χρεών των αυτοαπασχολούμενων», τονίζει η Ομοσπονδία. Όσον αφορά τις επιπτώσεις του νόμου Χατζηδάκη, ξεκαθαρίζει πως αυτές θα χτυπήσουν και την πόρτα των μικρών επαγγελματιών, φέρνοντας μαζί τους τη δουλειά τις Κυριακές και τη διεύρυνση του ωραρίου που επιβάλλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που το υπηρετούν», είναι το κάλεσμα που απηύθυναν και από το σημερινό συλλαλητήριο η ΟΒΣΑ και οι άλλοι φορείς των επαγγελματιών
Μετά μουσικής διαδήλωσε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.
«Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα», διαβεβαίωσε το μπλοκ του στο συλλαλητήριο, με τους μουσικούς να στήνουν μπροστά από την εξέδρα μια ορχήστρα που έπαιξε το γνωστό κομμάτι σε στίχους και μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν, μετά από κάλεσμα δεκάδων Συλλόγων, και οι φοιτητές, διεκδικώντας αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, μέτρα προστασίας και διασφάλισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναβάθμιση των σπουδών και πτυχία με αξία, κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κινούνται σε αγωνιστική τροχιά, καθώς έχουν αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με συλλαλητήριο στις 11 Νοέμβρη.
Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν, μετά από κάλεσμα δεκάδων Συλλόγων, και οι φοιτητές, διεκδικώντας αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, μέτρα προστασίας και διασφάλισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναβάθμιση των σπουδών και πτυχία με αξία, κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κινούνται σε αγωνιστική τροχιά, καθώς έχουν αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με συλλαλητήριο στις 11 Νοέμβρη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δημήτρης Λινάρδος, μέλος ΔΣ του ΕΝΕΔΕΠ, η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ, ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης», μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Γεράσιμος Τσεκούρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία «Praktiker», ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και του Επιχειρησιακού Σωματείου στην «TASTY» και ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου