Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

«Αγρίεψε» ο καιρός: Χιόνια στα Τρίκαλα, καταστροφές στην Πάτρα, ζημιές από ανεμοστρόβιλο στην Πρέβεζα (φωτο & βίντεο)


Κάλυψε το παραλιακό μέτωπο η θάλασσα στην Πρέβεζα - Μεγάλα προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τους σφοδρούς νοτιάδες που φθάνουν τα 7 με 8 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά τα 9 - Ποια δρομολόγια ακυρώθηκαν - Απίστευτες εικόνες από την Καλογριά - Μετά την Ηλεία, πνίγεται και η Δυτική Αχαΐα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων στην περιοχή της Μαρόσας στα 1.500 μέτρα υψόμετρο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, έχουν σημειωθεί καταπτώσεις βράχων στις περιοχές Πύλης, Μεσοχώρας, Μυροφύλλου, όπως και Πύλης- γέφυρα Αλεξίου, ενώ σε υψηλά επίπεδα είναι η στάθμη του Πορταϊκού ποταμού και του Πηνειού επίσης. Μάλιστα έχει διακοπεί η κυκλοφορά των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Μεγάλα Καλύβια- Μαγούλα, ενώ εννέα μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων συνδράμουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Εικόνες καταστροφής στην Πάτρα

Η σημερινή κακοκαιρία που έπληξε την πόλη της Πάτρας με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις προκάλεσε πλημμύρες από το ένα άκρο της πόλης μέχρι το άλλο με τα αυτοκίνητα να μετατρέπονται σε βάρκες και οι δρόμοι σε λίμνες μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Ρίο, Μαρίνα, Πλαζ και Ακτή Δυμαίων ήταν οι περιοχές που «βούλιαξαν» από τα νερά της θάλασσας που βγήκαν στη στεριά.

Δείτε στο φωτορεπορτάζ του thebest.gr τι άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην περιοχή της Μαρίνας.
ibktuqopoj61a4e43100d96
lpekvllpje61a4e3f4906c5
lpryfgmuzo61a4e3ff43822
lqvjqumiqy61a4e3ff0be69
lzlwdwastp61a4e3fc9e7cf
wdfhwdjweo61a4e3fee0fcb
Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ήπειρο
Ανεμοστρόβιλος έπληξε το μεσημέρι το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά στην Πρέβεζα. Δένδρα ξεριζώθηκαν ενώ σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές. Κεραμίδια και καπνοδόχοι έπεσαν από στέγες, έσπασαν τζαμαρίες, ενώ δέντρα ξεριζώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και στην παραλία της Καστροσυκιάς.

Δείτε τις φωτογραφίες από  το prevezanews.gr
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ-1
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ-2
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ-3
Στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα, στο ύψος της Καστροσυκιάς από την πτώση δέντρων διεκόπη για πολύ ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων.

Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν το τελευταίο 3ημερο την Ήπειρο, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου από κατολισθήσεις βράχων και φερτά υλικά. Από νωρίς το πρωί, 14 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους.
5444075
5444072
5444076
5444077
Καταπτώσεις βράχων στην περιοχή της Αργιθέας

Πτώσεις βράχων προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι σε ορισμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, κυρίως στην περιοχή της Αργιθέας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τα συνεργεία της Π.Ε. Καρδίτσας, και των δήμων, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Νούσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος της στάθμης των ποταμών είναι σε κανονικά επίπεδα.

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων 

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σήμερα σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν στα πελάγη τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά τα 9. Αύριο το πρωί οι οι σύμφωνα με την ΕΜΥ θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί και τις πρωινές ώρες στα πελάγη τοπικά στα 9 μποφόρ.

Για σήμερα τα δρομολόγια για νησιά του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 το απόγευμα το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Blue Star Naxos» για Πάρο, Νάξο, Δονούσα, Αιγιάλη, Αστυπάλαια και στις 18:00 το απόγευμα του «Blue Star 2» για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κω και Ρόδο.

Στις 16:00 το απόγευμα επίσης δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο του «Blue Star Myconos» για Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Ευδηλο, Καρλόβασι Βαθύ και στις 14:55 του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο, Θήρα.

Αύριο επίσης το πρωί δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του «Blue Star Delos» στις 7:25 για Πάρο, Νάξο, Ίο, Θήρα και στις 7:30 του «Blue Star Paros» για Σύρο, Τήνο, Μύκονο.

Από τη Ραφήνα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια για Μαρμάρι.

Από το λιμάνι του Λαυρίου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Κέα και Κύθνο.

Κλειστή είναι επίσης η γραμμή Αγ.Μαρίνα Νέα Στύρα, και Καβάλα-Πρίνου Θάσου.

Στη γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη δεν γίνονται τα δρομολόγια με ημερολογιακή εγγραφή του πλοιάρχου.

Κλειστή είναι η γραμμή επίσης Ηγουμενίτσα- Λευκίμμη ενώ στη γραμμή Ηγουμενίτσα- Κέρκυρα τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα και αύριο να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις που μπορεί να υπάρξουν στα δρομολόγια των πλοίων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Μετά την Καλογριά πνίγεται και η Δυτ. Αχαΐα

Τραγική είναι η κατάσταση στη Δυτ. Αχαΐα, από τις πλημμύρες και την υπερχείλιση της Καλογριάς. Μετά από την Ηλεία και τις πλημμύρες στον Κάμπο και τη Βουπρασία, το πρόβλημα μετατοπίζεται στη γειτονική περιοχή.

Οι ζημιές είναι τεράστες σε καλλιέργειες, κατοικίες, αποθήκες, καταστήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Δυτ. Αχαΐας:

"Πρώτα είναι οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες για τις οποίες έχει ζητηθεί η άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ προκειμένου αυτές να καταγραφούν ώστε στη συνέχεια να καταβληθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις.

Δεύτερον, είναι οι ζημιές σε κατοικίες, αποθήκες, εργαστήρια και καταστήματα. Οι πληγέντες καλούνται να επικοινωνούν με το Δήμο (τηλ. 26130-25000) προκειμένου να δηλώνουν τις ζημιές που έχουν υποστεί. Ταυτόχρονα ο Δήμος ασκεί κάθε δυνατή παρέμβαση ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις γι’ αυτήν την κατηγορία των πληγέντων.

Τέλος υπάρχει και το γενικότερο ζήτημα. Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα δημοτικά δίκτυα. Οι αγροτικοί δρόμοι, τα γεφύρια, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και ηλεκτροφωτισμού έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία μια ισχυρή χρηματοδότηση για την ταχεία αποκατάσταση αυτών των ζημιών".
kalogria-2
kalogria-3
kalogria-4
Ο καιρός την Τρίτη

Βροχές και καταιγίδες που σταδιακά θα σταματήσουν. Παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως σε ορεινά τμήματα. Δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ και προοδευτική εξασθένηση. Πολύ αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 αναμένονται αρχικά βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν στα περισσότερα τμήματα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα και τις πρωινές ώρες σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 12, στην Ήπειρο από 3 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 3 έως 15, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 15 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 14 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 11 έως 17 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 19-21 βαθμούς Κελσίου. Πάντως σταδιακά η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Οι άνεμοι σε ολόκληρη τη χώρα θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ. Από τις μεσημεριανές ώρες στο Ιόνιο και από τις βραδινές ώρες στο Αιγαίοι οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα επίπεδα 5 έως 6 μποφόρ τοπικά.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες, με βελτίωση τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές βροχές και γρήγορη βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς.

Φωτογραφίεςwww.thebest.gr / Γιώργος Ευσταθίου - https://www.prevezanews.gr/ - ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom