Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Η Γερμανία πνίγεται, η Σιβηρία καίγεται... - Ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τον πλανήτη


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν ολοένα περισσότερες περιοχές του πλανήτη και θα γίνουν πλέον κομμάτι της ζωής μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Μεγάλες καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα εκτυλίσσονται παράλληλα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη. 

Οι καταστροφικές και πολύνεκρες πλημμύρες στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη, το πρωτόγνωρο και θανατηφόρο κύμα καύσωνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και οι πυρκαγιές στις απρόσιτες στέπες της Σιβηρίας προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Κι αυτό ενώ καθημερινά ολοένα περισσότεροι διαπιστώνουν βίαια τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και συνειδητοποιούν ότι όλα τα παραπάνω είναι εικόνες από το (κοντινό) μέλλον.

«Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή η καταστροφή συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χορστ Ζέεχοφερ, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, η οποία γνωρίζει τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή και ανθρώπινη τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών. Πράγματι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες, οι οποίες έχουν παρασύρει ολόκληρα χωριά. 

Μάλιστα, οι Αρχές φοβούνται πως ο αριθμός των θυμάτων θα αποδειχθεί τελικώς αρκετά μεγαλύτερος, καθώς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε εκατοντάδες και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί, με αποτέλεσμα ο εντοπισμός τους να είναι ακόμη πιο δύσκολος.

Τα δύο κρατίδια που επλήγησαν περισσότερο, καθώς τα διασχίζουν ο Ρήνος και οι παραπόταμοί του που έχουν υπερχειλίσει, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και η Ρηνανία-Παλατινάτο, έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Το ίδιο και οι Αρχές, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις δεν έχουν τελειώσει. Για μια ημέρα «φόβου, απόγνωσης και πόνου» έκανε λόγο η Ανγκελα Μέρκελ από την Ουάσιγκτον όπου βρισκόταν χθες, υποσχόμενη κάθε δυνατή βοήθεια στους πληγέντες.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί, όμως, και οι γειτονικές με τη Γερμανία χώρες της Μπενελούξ - Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο - που πλήττονται επίσης. Ηδη, ο αριθμός των νεκρών στο Βέλγιο είχε χθες φτάσει τους 14, ενώ και στην Ολλανδία επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί.

Την ίδια στιγμή, οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και ο Καναδάς ετοιμάζονται για το τέταρτο κύμα καύσωνα μέσα σε πέντε εβδομάδες, καθώς οι τραυματικές εμπειρίες από το πέρασμα των προηγούμενων τριών είναι ακόμη νωπές. Αλλωστε, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας τους, σε συνδυασμό και με τη μακρόχρονη ξηρασία που πλήττει ειδικά τις δυτικές ΗΠΑ, δεν έχουν ακόμη κοπάσει.

Ο απολογισμός είναι δε συγκλονιστικός: Μόνο στην Καλιφόρνια, η έκταση που έχει καεί φέτος έχει ήδη ξεπεράσει την αντίστοιχη περυσινή, όταν είχε καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ, ενώ κανείς δεν ξεχνά ότι συνολικά το 2020 είχαν γίνει στάχτη 41 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε στη Σιβηρία. Περίπου δέκα εκατομμύρια στρέμματα άγριου δάσους έχουν παραδοθεί στις φλόγες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Μόσχας έχει κινητοποιήσει περίπου 3.000 πυροσβέστες, αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να υπάρξει βοήθεια - κυρίως από αέρος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, μάλιστα, ότι εκτός των άλλων, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν τεράστιες επιπλέον ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επιταχύνοντας την άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη. Ενας φαύλος κύκλος, δηλαδή, που δύσκολα πλέον θα σπάσει.

Γιώργος Παυλόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom