Έντονη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Κρήτη, όπου σε διάφορες περιοχές του νησιού παρατηρείται υποχώρηση της θάλασσας ακόμη και για δέκα μέτρα απόσταση από την παραλία. Σύμφωνα με το ekriti.gr, το φαινόμενο παρατηρείται τόσο στην Αμμουδάρα, την Ιεράπετρα, τη Σητεία, όσο και τη Σταλίδα αλλά και τη Νέα Αλικαρνασσό και οι ανησυχίες επικεντρώνονται σε πιθανό προμήνυμα μεγάλου σεισμού, με φόντο και τον πρόσφατο στην Ελασσόνα. Για το θέμα, μάλιστα, τοποθετήθηκε στο «Ράδιο Κρήτη» και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, κάνοντας λόγο για άμπωτη. «Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και σε Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, και Σίφνο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο, το οποίο ίσως να οφείλεται στην ευθυγράμμιση των πλανητών σε σχέση με τη Γη, ενόψει της ισημερίας στις 21 Μαρτίου». Το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο, αυτό που διαφοροποιείται είναι η έντασή του, που ίσως να οφείλεται στις υψηλές πιέσεις στην ατμόσφαιρα, οι οποίες πιέζουν την επιφάνεια της θάλασσας. Πάντως ο κ. Φασουλάς απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για προμήνυμα σεισμού.
Χαλκιδική: Η άμπωτη εξαφάνισε τη θάλασσα στο Ποσείδι Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες στην παραλία του Ποσειδίου από το φαινόμενο της άμπωτης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η θάλασσα αποτραβήχτηκε αρκετά μέτρα και φάνηκε ο πυθμένας και οι χαρακτηριστικές πετρώδεις πλάκες. Η παραλία του Ποσειδίου φαίνεται τεράστια και το φαινόμενο εντυπωσιάζει. Ασυνήθιστες είναι και οι εικόνες από τα Νέα Μουδανιά στην περιοχή "Βράχια", ανατολικά της πόλης. Ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι η άμπωτη που έγινε σε πολλές περιοχές του Αιγαίου οφείλεται στους νοτιάδες. «Δεν είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί παρατηρείται σε πολλές περιοχές. Αν ήταν μόνο σε ένα νησί ίσως ήταν προσεισμικό φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά.
Το φαινόμενο κρατάει αρκετές μέρες και ενισχύεται ανά περιόδους ανάλογα με τους ανέμους. Τι συνέβη στη Σίφνο Εξαφανίστηκε η θάλασσα στις Καμάρες Σίφνου σε όλο το μήκος της προκυμαίας μπροστά από τα μαγαζιά και τα εστιατόρια. Το φαινόμενο αυτό που έχει ξαναγίνει και άλλες χρονιές, έχει σχέση με την συνεχόμενη μεταβολή των θέσεων του ήλιου και της σελήνης, βάσει ενός σημείου αναφοράς στην γη. Ο ήλιος και η σελήνη, ας το πούμε έτσι απλά, “μαγνητίζουν” (με τη δύναμη της βαρύτητάς τους) την θάλασσα περισσότερο, όταν βρίσκονται κοντά της. Για την ακρίβεια, το μαγνητικό πεδίο πχ της σελήνης, “τραβάει” τη θάλασσα ανεπαίσθητα προς τη σελήνη, και έτσι έχουμε πλημμυρίδα.
Αν όμως η σελήνη, βρίσκεται μακριά από το σημείο, τότε δεν μαγνητίζει τόσο τη θάλασσα, άρα έχουμε άμπωτη. Τώρα, αν ο ήλιος και η σελήνη βρίσκονται από την άλλη μεριά της γης (τέρμα αντίθετά μας), τότε πάλι έχουμε πλημμυρίδα, εξαιτίας της δύναμης στρέψης της γης! Τέλος να σημειώσουμε πως δεν συμβαίνει το φαινόμενο αυτό μόνο στο νερό της θάλασσας αλλά και σε λίμνες, ποτάμια, κλπ. Δείτε το βίντεο της ιστοσελίδας kaipoutheos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου