Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

UNICEF: Η πανδημία του κορονοϊού ίσως οδηγήσει σε επιπλέον 10 εκατ. γάμους παιδιών


Ο τεράστιος αντίκτυπος που έχει η πανδημία της Covid-19 για τις γυναίκες, σε ορισμένες χώρες του κόσμου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 10 εκατομμύρια γάμους παιδιών αυτήν τη δεκαετία, αναφέρει σε προειδοποίησή του το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Covid-19: Μια απειλή ενάντια στην πρόοδο κατά των παιδικών γάμων», το κλείσιμο των σχολείων, η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων, των προβλημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες, των θανάτων γονιών εξαιτίας του νέου κορονοϊού, αποτελούν δεδομένα της πραγματικότητας που αυξάνουν τις πιθανότητες έκθεσης των πιο ευάλωτων παιδιών στον κίνδυνο του γάμου.

«Η πανδημία έκανε χειρότερη μια ήδη δύσκολη κατάσταση για εκατομμύρια κορίτσια», ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore, σε ανακοίνωση Τύπου. «Τα κλειστά σχολεία, η απομόνωση από φίλους και δίκτυα υποστήριξης, καθώς και η αυξανόμενη φτώχεια έχουν δυναμώσει μια φωτιά που ο κόσμος προσπαθούσε ήδη να σβήσει», δήλωσε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κορίτσια που παντρεύονται στην παιδική τους ηλικία είναι πιο πιθανό να βιώσουν ενδοοικογενειακή βία και λιγότερο πιθανό να παραμείνουν στο σχολείο. Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης, μη επιθυμητής εγκυμοσύνης, μητρικών επιπλοκών και θνησιμότητας. Η απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική τους υγεία.

Στο μεταξύ, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού και η κοινωνική αποστασιοποίηση έχουν καταστήσει δυσκολότερο για τα κορίτσια να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, στις κοινωνικές υπηρεσίες και στην υποστήριξη των κοινοτήτων που προστατεύουν τα παιδιά από τον γάμο, την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τη βία που σχετίζεται με το φύλο, επισημαίνεται στο πλαίσιο της μελέτης.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊου τίθεται σε κίνδυνο η πρόοδος που είχε καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων το ποσοστό των νεαρών κοριτσιών που παντρεύονταν πριν από τα 18 τους χρόνια έχει μειωθεί κατά 15%, από σχεδόν ένα στα τέσσερα κορίτσια σε ένα στα πέντε.

«Ανοίγοντας τα σχολεία, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε φροντίδες και κοινωνικές υπηρεσίες και εφαρμόζοντας τους νόμους και τις κατάλληλες πολιτικές μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο οι γάμοι να κλέψουν την παιδική ηλικία μικρών κοριτσιών», συμπλήρωσε η Fore .

Σύμφωνα με τη μελέτη, 650 εκατομμύρια κορίτσια και νέες γυναίκες παγκοσμίως, που σήμερα βρίσκονται στη ζωή, έχουν παντρευτεί προτού κλείσουν τα 18 τους χρόνια. Οι μισοί από τους γάμους αυτούς έχουν γίνει σε πέντε χώρες: το Μπανγκλαντές, τη Βραζιλία, την Αιθιοπία, την Ινδία και τη Νιγηρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom