Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Κίνα: Εννιά Έλληνες ναυτικοί του M/V ANGELIC POWER έχουν εγκλωβιστεί στο αγκυροβόλιο του Γκουισάν


Ελληνες ναυτικοί του υπό ελληνική σημαία πλοίου M/V ANGELIC POWER έχουν εγκλωβιστεί στο αγκυροβόλιο του Γκουισάν της Κίνας. Στο πλοίο έχει επιβληθεί από Ναυτικό Δικαστήριο της Κίνας, το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου. Επί του πλοίου επιβαίνουν συνολικά 22 άτομα, ανάμεσα στα οποία 8 Έλληνες ναυτικοί και 1 Έλληνας τεχνικός επιθεωρητής.

Οι συμβάσεις εργασίας όλων των μελών του πληρώματος έχουν λήξει με αποτέλεσμα να παραμένουν επ’ αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ αρκετοί εξ΄ αυτών έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης.  

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρουν ότι έχουν κινήσει διαδικασίες διοικητικών και ποινικών κυρώσεων κατά της διαχειρίστριας εταιρείας για μη συμμόρφωση, στις συνεχείς έγγραφες οδηγίες και εντολές και μη διενέργεια των οφειλόμενων πράξεων για την αποβίβαση του πληρώματος.

Βεβαρημένο το παρελθόν της εταιρίας PANTHALASSA MARITIME

Θυμίζουμε ότι ανάλογη κατάσταση έζησαν και οι ναυτεργάτες του Φορτηγού Angelic Glory πέρσι τον Σεπτέμβρη στο Χονγκ Κονγκ. Οι ναυτεργάτες τότε απαιτούσαν τον άμεσο επαναπατρισμό τους και τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ζωής τους. 

Αυτά τονίζονταν και σε Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας που έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρίνος Γιώργος, Μανωλάκου Διαμάντω και Κατσώτης Χρήστος για τους ναυτεργάτες του «M/V ANGELIC GLORY» που είναι στο Χονγκ Κονγκ.

Φορτηγό πλοίο Angelic Glory, σημαίας Ελλάδας
Φώτο Αρχείου / Φορτηγό πλοίο Angelic Glory, σημαίας Ελλάδας / Πηγή: Marine Traffic

ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Επανειλημμένες καταγγελίες

Επανειλημμένες είναι οι καταγγελίες μας για την τραγική κατάσταση την οποία έχουν περιέλθει οι ναυτεργάτες του πλοίου M/V «ANGELIC POWER» της ναυτιλιακής εταιρείας PANTHALASSA MARITIME CORP., λόγω του πολύμηνου εγκλωβισμού τους και της μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Σε νέα καταγγελία των μελών του πληρώματος μας αναφέρουν ότι μετά την εκφόρτωση, το πλοίο βρίσκεται από τις 27/01/2021 στο αγκυροβόλιο της Guisan στην Κίνα, χωρίς κανένα νεότερο από την διαχειρίστρια εταιρεία για τον επαναπατρισμό τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 2 ναυτεργάτες έχουν συμπληρώσει 16 μήνες !!!, 5 ναυτεργάτες και 1 επιβαίνων (συνεργείο) χρήζουν ιατρικής περίθαλψης.

Για τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι ναυτεργάτες του M/V «ANGELIC POWER», απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του, διασφαλίζοντας τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών και την εξόφληση των δεδουλευμένων τους.

Υπουργείο Ναυτιλίας

Το Υπουργείο Ναυτιλίας με δελτίο τύπου ενημερώνει ότι έχει επικοινωνήσει με την Πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα και έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες κινήσεις:

  • Ενημέρωση των προξενικών Αρχών της Χώρας μας στην Κίνα, για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής και διασφάλιση συνεχούς επικοινωνίας με τα μέλη του πληρώματος.
  • Μετακίνηση του Ναυτιλιακού Ακόλουθου Σαγκάης στην περιοχή αγκυροβολίας του πλοίου από τις 05.03.2021, για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στο έργο της εκεί Ελληνικής Προξενικής Αρχής και την αυτοπρόσωπη παρέμβασή του στις αρμόδιες Κινεζικές Αρχές.
  • Αποστολή τεσσάρων διπλωματικών διαβημάτων προς τις αρμόδιες Αρχές της Κίνας, με τα οποία ζητείται η άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας στους ναυτικούς στη ξηρά, η διερεύνηση κάθε δυνατής εναλλακτικής ενέργειας για την αποβίβασή τους, η επιστροφή σε αυτούς των ταξιδιωτικών εγγράφων που είχαν παρακρατηθεί (τα οποία τελικώς παρελήφθησαν από εκπρόσωπο του Γεν. Προξενείου της Ελλάδας στις 19 Μαρτίου), καθώς και η μετακίνηση του πλοίου σε ασφαλή θέση, εντός λιμένα.
  • Συνεχή επικοινωνία με την Oμάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).  

Με πληροφορίες από hcg.grpemen.gr

https://www.alt.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom