Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Mε μία ώρα καθυστέρηση η ενημέρωση από Χαρδαλιά και Σκέρτσο για τα νέα μέτρα - Δείτε live τι αποφάσισαν


Mε καθυστέρηση μίας ώρας θα ξεκινήσει τελικά η σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό και τα νέα μέτρα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχουν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Δείτε live

Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι - Από τις 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια

Οι αλλαγές στα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού ανακοινώνονται αυτή την ώρα μετά τις εισηγήσεις από την πολύωρη συνεδρίαση των ειδικών.

Όπως είπε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος είναι αναγκαία η συστράτευση των πολιτών και κάλεσε να απέχουμε από νέους διχασμούς. «Οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν, η κόπωση όλων μπορεί να θολώνει κάπως την κρίση μας. Να πάρουμε δύναμη από αυτά που έχουμε καταφέρει. Εχουμε πάει καλύτερα από πολλές χώρες στον κόσμο και είμαστε η 26η χώρα στην ΕΕ σε κρούσματα».





Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσος δήλωσε:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες, στο νοσηλευτικό προσωπικό, τους ενστόλους και στο προσωπικό των ΜΜΜ.

Είναι σημαντικό να εργάζεσαι για να φύγει ο φόβος.

Η συστράτευση της πλειονότητας των πολιτών έχει υπάρξει σπάνια περίπτωση και δεν πρέπει να υπάρξουν διχασμοί, όπως στο παρελθόν.

Έχουν ειπωθεί πολλά για τη διαχείριση της πανδημίας. Να δούμε τι έχουμε καταφέρει έως σήμερα. Κάποιοι ασκούν κριτική, σαν να συμβαίνουν αυτά μόνο στη χώρα μας. Τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν πληγεί από από τρία κύματα και ανάμεσα στους 27, είμαστε η 26η χώρα σε κρούσματα και σε θανάτους είμαστε στην 23η θέση. Στόχος μας να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές μπορούμε.

Είχαμε 800 τεστ την ημέρα και σήμερα είμαστε ανάμεσα στις πρώτες σε αριθμό τεστ. Από την αρχή της πανδημίας, η ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν προτεραιότητά μας. Οι δημόσιες ΜΕΘ παρουσιάζουν αύξηση 114%.

Ακούμε τα παράπονα στα ΜΜΜ. Παραλάβαμε 800 οχήματα στην Αθήνα και έχει αυξηθεί στα 1.400. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε 215 και έχουμε πάνω από 400.

Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση του κράτους. Κάνουμε ευκολότερη τη ζωή μας.

Όσο για την οικονομία μας, αν και τραυματισμένη από την κρίση, άντεξε. Χάρη στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, καταφέραμε μαζί με την Ιταλία, να παρουσιάσουμε τα καλύτερα νούμερα.

Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ. Έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας. Νέοι παράγοντες δημιουργούν ένα περιβάλλον που κάνει τον ιό πιο επιθετικό. Τα μέτρα δουλεύουν, αλλά υπάρχουν οι μεταλλάξεις, η κούραση, η αυξημένη κινητικότητα, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Όλα αυτά επιβάλλουν να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας, για υψηλότερη συημμόρφωση και τήρηση των μέτρων. Η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό.

Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, προσθέτουμε συνεχώς νέα όπλα στη φαρέτρα μας. Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά σε δωρεάν ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό, ώστε τον Απρίλιο να προχωρήσουμε σε άνοιγμα.

Ενθαρρύνουμε την έξοδο σε δημόσιους χώρους. Να αποφεύγονται οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Θα περάσουμε από 300.000 τεστ σε δυνητικά έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, με τον ΑΜΚΑ του. Με ένα δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα ανά πολίτη.

Επέκταση ωραρίου έως τις 9 σε όλη την επικράτεια και όλες τις ημέρες, άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την προσπάθεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τον Απρίλιο θα προστεθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες Β και οι ειδικές ομάδες επαγγελματιών».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η επιτροπή των ειδικών, αφού μελέτησε τα δεδομένα, εισηγήθηκε:

  • Όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00 , αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο. 
  • Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα 
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα. Επίσκεψη φυσικά με μάσκα και  αποστολή SMS στον κωδικό 6. 
  • Για τα πάρκα ισχύσει μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο. 
  • Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. 
  • Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS στον κωδικό 6. Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» από αύριο Σάββατο

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από αύριο στις 6 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:

– η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

– ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

– οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

– ο δήμος Καρδίτσας

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, «βγαίνουν» οι εξής περιοχές:

– η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

– η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

– Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

– Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο

– Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο δήμος Ρόδου

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 6%. Τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000. Σταθεροποίηση παρατηρείται σε Αττική, Πελοπόννησο και αλλού. Αντίθετα αύξηση βλέπουμε σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου απάντησε και στο ερώτημα τι συνέβη στην Αττική και παρά τα μέτρα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων; Η Αθήνα, εξήγησε, διαφέρει από άλλες αστικές ή ημιαστικές περιοχές όπου τα μέτρα αποδίδουν. Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, απλά η Αθήνα είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, με πολύ μεγάλη διασπορά του ιού, σε ένα περιβάλλον όπου έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη. Δεν βοήθησε επίσης ο χειμώνας και η κούραση των πολιτών.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ενήλικες να τηρήσουν τα μέτρα με προσοχή, με μάσκα και αποφυγή συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους. Είναι η εβδομάδα της εθνικής εορτής, ας είναι αυτή που θα κάνουμε όλη μία ιδιαίτερη προσπάθεια, πρόσθεσε.

Με τη διασπορά του ιού που υπάρχει είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ένα ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας.

«Στην επιτροπή συζητήσαμε για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για χαλάρωση των μέτρων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε άνοιγμα δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου και την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, παράλληλα με ένα αυξημένο testing για την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών. «Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom