Aκόμα πιο κρίσιμη έχει καταστεί η κατάσταση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος διανύει σήμερα την 65η μέρα απεργία πείνας. Οι γιατροί της επιλογής του, Θοδωρής Ζδούκος και Κατερίνα Ντουζέπη, μετά από ενημέρωσή τους από τους συναδέλφους τους στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, περιγράφουν με λεπτομέρειες την κατάσταση, σημειώνοντας ότι:
«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου δηλώνει σταθερά ότι θα σεβαστεί την ιατρική δεοντολογία, όσον αφορά την δηλωμένη βούληση του απεργού, όμως επισημαίνει ότι ακόμη και αν ο απεργός αποφασίσει να αποδεχτεί τις υπηρεσίες του, η προσπάθεια επαναφοράς του, λόγω του οριακού σημείου στο οποίο έχει περιέλθει, αποτελεί μία διαδικασία μακρά και επίπονη, με κίνδυνο πληθώρας διαταραχών (σύνδρομο επανασίτισης)».
Η ανακοίνωση των δύο γιατρών αποτελεί κόλαφο στα όσα εξέμεσε χθες από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εμείς δεν έχουμε παρά να επαναλάβουμε αυτά που γράψαμε χθες το βράδυ:
Ν’ αφήσει την υποκριτική φιλανθρωπία ο Μητσοτάκης και να δώσει πολιτική λύση εδώ και τώρα. Εκτός αν έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τον τίτλο του «Iron Man», που του απένειμε ο γιος του, παραπέμποντας στο «Iron Woman» της Θάτσερ.
Να ξέρει, όμως, ότι ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δε θα τον στιγματίσει μόνο για πάντα, αλλά και θα κάνει σκόνη τα περί «ομαλότητας» που λέει. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών το υπογραμμίζουν αυτό.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των γιατρών:
Νοσηλεύεται για 25η μέρα στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, με πλήρη αποχή από σίτιση από τις 8-1-2021 και έχοντας αδυναμία λήψης υγρών από το στόμα από τις 11-2-2021, οπότε και αναγκάστηκε να αποδεχθεί την τοποθέτηση ορού ενυδάτωσης.
Την 22-2-2021 διέκοψε αυτοβούλως τον ορό ενυδάτωσης, ο οποίος επανατοποθετήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες μετά την υπογκαιμικής αιτιολογίας οξεία νεφρική ανεπάρκεια που παρουσίασε, ως εκ της πλήρους αποχής από υγρά.
Η κατάστασή του είναι πολύ κρίσιμη εξαιτίας πολλών και πολύπλοκων συσσωρευμένων διαταραχών οργανικών συστημάτων, με προφανή κίνδυνο μόνιμων βλαβών και ανεπαρκειών αλλά και συνεχή δυνητικό κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.
Οι διαταραχές του απεργού αναλυτικότερα περιγράφονται σήμερα ως ακολούθως:
- Μεγάλη απώλεια βάρους, με μεγάλη μυϊκή αδυναμία και ατροφία μεγάλων μυϊκών ομάδων (σαρκοπενία), με αδυναμία στήριξης κορμού και ορθοστάτησης.
- Διαταραχές αισθητικότητας, τενοντίων αντανακλαστικών, ζάλη, ίλιγγος. Πιθανές μόνιμες βλάβες σε κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα.
- Διαταραχές βλεννογόνων (ουλίτιδα, στοματίτιδα).
- Διαταραχές αιμοποίησης – πανκυτταροπενία με κίνδυνο λοιμώξεων και αιμορραγιών.
- Διαταραχές γαστρεντερικού με επεισόδια εμέτων (ενίοτε καφεοειδών) και κίνδυνο αυτόματων βακτηριαιμιών από βακτηριακή αλλόθεση.
- Ελεγχόμενη (μετά από ιατρική παρέμβαση) υπογκαιμική οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
- Μεταβολικές διαταραχές οφειλόμενες σε κέτωση, επί του παρόντος μερικώς αντιρροπούμενες.
- Κίνδυνος θανατηφόρου καρδιακής αρρυθμίας, πολλαπλής αιτιολογίας.
- Διαταραχές λευκωμάτων (υποθρεψία)
- Πολλαπλές διαταραχές σε κυτταρικό επίπεδο εξαιτίας χρόνιας αποστέρησης θρεπτικών συστατικών και απαραίτητων για το μεταβολισμό ουσιών.
- Ανοσοκαταστολή συνεπεία της παρατεταμένης αποχής από σίτιση (υποθρεψία, λευκοπενία) και δυνητικός κίνδυνος θανατηφόρων λοιμώξεων και δη νοσοκομειακών.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου δηλώνει σταθερά ότι θα σεβαστεί την ιατρική δεοντολογία, όσον αφορά την δηλωμένη βούληση του απεργού, όμως επισημαίνει ότι ακόμη και αν ο απεργός αποφασίσει να αποδεχτεί τις υπηρεσίες του, η προσπάθεια επαναφοράς του, λόγω του οριακού σημείου στο οποίο έχει περιέλθει, αποτελεί μία διαδικασία μακρά και επίπονη, με κίνδυνο πληθώρας διαταραχών (σύνδρομο επανασίτισης).
Ως εκ τούτου, ακόμη και αν υπάρξει άμεση διακοπή της απεργίας πείνας, θα χρειαστεί ικανός χρόνος ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι ο κίνδυνος για τη ζωή θα έχει αποφευχθεί, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα να προβλεφθεί αν θα έχουν αποτραπεί μόνιμες οργανικές βλάβες.
Αθήνα 13/03/2021
Οι γιατροί επιλογής του απεργού πείνας:
Ζδούκος Θεόδωρος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ
Ντουζέπη Αικατερίνη, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου