Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Λεφτά για F-35 υπάρχουν; - Νέες μπίζνες στα εξοπλιστικά

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ μίλησε για το ενδεχόμενο απόκτησης αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα. ΟΙ ΗΠΑ, πάντως, είναι έτοιμες, υποστήριξε!


Το ζήτημα των εξοπλιστικών τέθηκε, μεταξύ άλλων, από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συζήτηση με δημοσιογράφους το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των φρεγατών, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι επιθυμία των ΗΠΑ είναι όσο το δυνατόν πιο ικανό ελληνικό Ναυτικό, σημειώνοντας ότι η Αμερική «δεν πουλά απλά μέταλλο», αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. 

Σημείωσε επίσης ότι η αμερικανική πλευρά εξετάζει εντατικά το πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η Ουάσιγκτον, σχετικά με την περίπτωση απόκτησης πολεμικού πλοίου από την Αθήνα μέχρι να υλοποιηθεί η ναυπήγηση νέων φρεγατών, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ αναμένουν τη σχετική μη δεσμευτική επιστολή (Letter of Request) από την ελληνική κυβέρνηση για τις φρεγάτες, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση της Αθήνας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η αμερικανική πρόταση «θα είναι ασυναγώνιστη»

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε, επιπλέον, και στο ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την ελληνική πολεμική αεροπορία, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι και η Ελλάδα. 

Διευκρίνισε, πάντως, ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία, καθώς, όπως σημειώθηκε, η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin τοποθετεί χρονικά περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών για τη «στέγαση» των F-35 στη χώρα μας. 

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, στο πλαίσιο της οποίας ήδη το πρώτο ελληνικό αεροσκάφος έχει φτάσει στο Τέξας.

Το σχόλιο του «Ημεροδρόμου»: Όταν ο κύριος πρέσβης, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανοίγει θέμα νέο θέμα για εξοπλιστικά, κάτι παραπάνω ξέρει. Επιπλέον, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, η «προσφορά» των ΗΠΑ μπορεί εύκολα να καταλήξει στο … «λεφτά για F-35 υπάρχουν». 

Η κυβέρνηση, άλλωστε, είναι πάντα πρόθυμη να ενισχυθεί στρατιωτικά, όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά για να «βοηθήσει» στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή. 

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: