Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Συντροφιά με το ηφαίστειο της Νισύρου - Ρωγμές και βυθίσεις στο Μανδράκι (βίντεο)


Συναγερμός χτύπησε έπειτα από 25 χρόνια στην Νίσυρο, μετά τα φαινόμενα ρωγματώσεων, βυθίσεων και καταπτώσεων βράχων που σημειώθηκαν τελευταία στο νησί.

Κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, μετέβη για επιτόπια έρευνα και επιβεβαιώθηκε ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου, που τελεί εν υπνώσει. Οι επιστήμονες καθησύχασαν τους κατοίκους και τοποθέτησαν ειδικό σταθμό παρακολούθησης της δραστηριότητος.

Βούλιαξε το έδαφος στην καλντέρα της Νισύρου με εντυπωσιακούς κρατήρες και ρήγματα να σχηματίζονται, τα οποία όμως δεν συνδέονται με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου σύμφωνα με τους ειδικούς που εξέτασαν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ειδικότερα, τα γεωτεχνικά προβλήματα εντοπίζονται στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου και όπως επισημαίνει σε σχετικό της ρεπορτάζ η ΕΡΤ εκδηλώθηκαν το 2001 και συνεχίζουν να εξελίσσονται μέχρι σήμερα.

Τι ανέφεραν οι ειδικοί για το φαινόμενο

Το κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που μετέβη στη Νίσυρο για έρευνα επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου, που τελεί εν υπνώσει.

Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. παράλληλα συντήρησε και τους σταθμούς παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των φυσικοχημικών παραμέτρων των υδροθερμικών ρευστών που έχουν εγκατασταθεί στον υδροθερμικό κρατήρα Στέφανο και στα Λουτρά Νισύρου στα πλαίσια του έργου GEOTHERM, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

Επίσης εγκατέστησε ένα νέο σταθμό παρακολούθησης στο Αυλάκι Νισύρου, ο οποίος καταγράφει και μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την εκεί ανάβλυση θερμής πηγής.

Η επίσκεψη των επιστημόνων στην Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Μητροπόλεως Κω - Νισύρου που ζητούσε να εκτιμηθεί η σημερινή (2/3/2021) κατάσταση σε σχέση με τα γεωτεχνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο τα τελευταία χρόνια.

Όταν ο Ποσειδώνας, πέταξε ένα κομμάτι της Κω στον γίγαντα Πολυβώτη, πριν από 150.000 χρόνια και σχηματίστηκε η Νίσυρος ήταν βέβαιο ότι το κτύπημα θα συνόδευε το νησί σε όλη του την ύπαρξη. 

Οι μεγάλες ρωγμές, οι τρύπες που αναδύουν την έντονη μυρωδιά από θειάφι, υπενθυμίζουν ότι ο ηφαιστειακός κίνδυνος είναι υπαρκτός. Δεν περιορίζεται στην εντυπωσιακή Καλδέρα και στην διαφυγή αερίων από τον πυθμένα στον κρατήρα του Στέφανου. 

Η Νίσυρος είναι ένα κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο. Μεταξύ 1996 - 97 σημειώθηκε μια μικρή σεισμική δραστηριότητα, χωρίς κάτι αξιόλογο έκτοτε.

Κάθε εδαφική παραμόρφωση, σεισμικότητα, ή δραστηριότητα ατμών εντάσσεται στα πρόδρομα φαινόμενα των ηφαιστειακών εκρήξεων, επισημαίνουν οι ειδικοί. 

Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα ηρεμίας του ηφαιστείου, τόσο πιο ισχυρή αναμένεται η έκρηξη που θα ακολουθήσει. Η Νίσυρος θεωρείται το δυναμικότερο και με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία ερευνημένο γεωθερμικό πεδίο του κόσμου σε περιβάλλον σύγκρουσης πλακών. Η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή σημειώθηκε πριν από περίπου 25.000 χρόνια, αλλά έντονη σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καταγραφεί από το 1887.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom