Απορρίφθηκε ομόφωνα το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας για ακύρωση της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού αλλά ακύρωσης της απόφασης της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου την οποία θεωρεί παράνομη. Η εισαγγελέας έχει προτείνει από την περασμένη Παρασκευή την απόρριψη των αιτημάτων του πολυισοβίτη. Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Λαμίας πρότεινε να απορριφθεί «ως απαράδεκτο» το αίτημα για ακύρωση της μεταγωγής στον Δομοκό, στο δε αίτημα για ακύρωση της απόφασης Νικολάου η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί το δικαστήριο αναρμόδιο, διότι πρόκειται για ατομική διοικητική πράξη και αρμόδια να την κρίνουν είναι τα διοικητικά δικαστήρια. «Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είναι αδύνατη η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιφερειακής πόλης να ανατρέψει απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής», δήλωσε η συνήγορος του Κουφοντίνα, Γιάννα Κούρτοβικ. Το σκεπτικό της απόφασης Εμμέσως πλην σαφώς, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, με το υπ΄αριθμόν 3221/2021 βούλευμα του, ανοίγει, στο σκεπτικό του, το ”δρόμο” προκειμένου ο Δημήτρης Κουφοντίνας να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομόφωνα το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε, ως απαράδεκτα, τα αιτήματα του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια, Δημήτρη Κουφοντίνα, κατά της απόφασης της γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής για τη μεταγωγή του στο Δομοκό, της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) που επικύρωσε την απόφαση, της υλικής πράξης μεταγωγής του από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό στις 21-12-2020, της παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας της γγ ή της ΚΕΜ να αποφασίσει την μεταγωγή του από τον Δομοκό στον Κορυδαλλό και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης. Επίσης, απέρριψε ως απαράδεκτο, ελλείψει δικαιοδοσίας το παρεπόμενο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης μεταγωγής)διότι η εκτελεστότητα των ατομικών πράξεων είναι δυνατόν να ανασταλεί εφόσον αυτές έχουν προσβληθεί δικαστικά ως παράνομες ή δε αναστολή μπορεί να χορηγηθεί είτε από την διοικητική αρχή που έχει εκδώσει την πράξη, είτε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, είτε από κατώτερο διοικητικό δικαστήριο (αρθρο 210 ΚΠΔ). Την ίδια στιγμή, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι ναι μεν αρμοδίως εισήχθη προς συζήτηση, αλλά απορρίπτεται ως μη νόμιμο το αίτημα μεταγωγής στον Κορυδαλλό για το οποίο δεν εκδόθηκε απορριπτική απόφαση από την ΚΕΜ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους και δη για δεύτερη συνεχόμενη φορά όπως απαιτεί ο σωφρονιστικός κώδικας.
Συγκεκριμένα, ο πολυϊσοβίτης κρατούμενος ζητάει από το ΣτΕ:
1) την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της γενικής γραμματείως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου,
2) την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση
και 3) την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της κυρίας Νικολάου.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.
Ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4760/2020 επισημαίνεται ότι τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.
Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της κυρίας Νικολάου έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι η μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού. Η αίτηση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο από το Δημήτρη Κουφοντίνα κατατέθηκε μέσω του δικηγόρου, Δημήτρη Σαραφιανού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αναμένεται να απαντήσει επί του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα εντός της ημέρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου