Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Αποχωρεί ο Στάθης Λιβαθινός από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου


Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ συζητούν εδώ και καιρό ότι η καταγγελία σπουδαστών της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου κατά του Στάθη Λιβαθινού για αυταρχική συμπεριφορά, θα επιφέρει εξελίξεις και αλλαγές στο Εθνικό, παρά το γεγονός ότι τα πάντα επισκιάστηκαν από τις συγκλονιστικές καταγγελίες για τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, Δημήτρη Λιγνάδη.

Ωστόσο, με το Κεντρικό Θέατρο της χώρας να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα του ελληνικού #metoo φαίνεται πως τίποτα πλέον δεν μπορεί να μείνει στη σκιά και να «κουκουλωθεί».

«Θα γίνει ότι χρειάζεται για να συνεχίσει η Σχολή την ομαλή λειτουργίας της και να προστατεύσουμε τους σπουδαστές» ξακαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση η Δηώ Καγγελάρη, διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, μιλώντας στο in.gr, χωρίς να αποκλείει παραιτήσεις και απομακρύνσεις.

Την ίδια στιγμή όσοι πριν λίγο καιρό ψιθύριζαν ότι επίκειται παραίτηση Λιβαθινού, τώρα μιλούν με μεγαλύτερη βεβαιότητα, καθώς, όπως λένε, οι σπουδαστές που έκαναν μεμονωμένες καταγγελίες περί αυταρχικής συμπεριφοράς του καθηγητή τους, επιμένουν να αποχωρήσει από τη σχολή με αποτέλεσμα να αναμένεται πλέον, μέσα στις επόμενες ώρες από τον ίδιο, η επίσημη ανακοίνωση της παραίτησής του.

«Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία»

Το in.gr επικοινώνησε με την Δηώ Καγγελάρη, διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου η οποία δεν επιβεβαίωσε -άλλα ούτε διέψευσε κατηγορηματικά- την πληροφορία.

Αρκέστηκε να τονίσει με έμφαση πως η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να προστατέψει τους μαθητές από φαινόμενα κακοποιήσης.

Η κυρία Καγγελάρη τόνισε ότι είναι σε κοινή γραμμή με τους σπουδαστές της Σχολής σε κάθε κίνησή της και θα είναι δίπλα σε όποιον επιθυμεί να καταγγείλει κάτι.

Στην ερώτηση πάντως αν θα απομακρυνθούν και καθηγητές από τη Σχολή αν υπάρξουν καταγγελίες η απάντηση της κυρίας Καγγελάρη ήταν θετική.

«Θα γίνει ότι χρειάζεται για να συνεχίσει η Σχολή την ομαλή λειτουργία της και να προστατεύσουμε τους σπουδαστές» ξεκαθάρισε πως πάσα κατεύθυνση η κυρία Καγγελάρη. 

(Αύριο υποβολή παραίτησης

Η LIFO επικοινώνησε με την Διευθύντρια της Σχολής κ. Δηώ Καγκελάρη που έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Ο Στάθης Λιβαθινός δεν έχει υποβάλει ακόμα την παραίτησή του, θα την υποβάλει αύριο το πρωί. Στην παραίτηση οδηγείται μετά από καταγγελίες των σπουδαστών για αυταρχική συμπεριφορά. Η διάσταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των σπουδαστών και του κ. Λιβαθινού είναι αγεφύρωτη. Η Σχολή συνεχίζει τη λειτουργία της με διαφάνεια και σεβασμό προς τους καθηγητές και τους σπουδαστές και με ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου» είπε η κ. Καγκελάρη. )

Καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά

Σημειώνεται ότι ο Στάθης Λιβαθινός μπήκε στο κάδρο μετά την καταγγελία του ηθοποιού Παναγιώτη Μπουγιούρη, μέσω των social media, που κατηγόρησε τον γνωστό σκηνοθέτη για σκληρές και προσβλητικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στην πειραματική σκηνή του Εθνικού.

Διαβάστε: Παναγιώτης Μπουγιούρης: «Κύριε Λιβαθινέ σας φτύνω κατάμουτρα»

Στις κατηγορίες του Παναγιώτη Μπουγιούρη για «χυδαία, προσβλητική, ακρωτηριαστική, ευνουχιστική, ταπεινωτική και απόλυτως χειριστική συμπεριφορά» ο κ. Λιβαθινός δεν απάντησε, λέγοντας πως δεν σχολιάζει πότε δηλώσεις και δη μαθητών του.

Την στάση του κ. Λιβαθινού για το σκάνδαλο αποκαλύψεων στο θέατρο στηλίτευσε και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

Ειδικότερα, η τοποθέτηση του κ. Λιβαθινού σε συνέντευξή του σχετικά με το άρρωστο και δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο θέατρο μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, λεκτική και σωματική βία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μπουρδούμη.

Ο κ. Λιβαθινός εξέφρασε το φόβο του ότι το μεγάλο θύμα όλης αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι το ίδιο το θέατρο, προκαλώντας την οργή του κ. Μπουρδούμη. 

«Όχι κ. Λιβαθινέ το ΕΘΝΙΚΟ οφείλει να βροντοφωνάζει και να προστατεύει τους νέους ειδικά ηθοποιούς! Η αλήθεια και η τόλμη δεν είναι κυνισμός! Κανείς δε θα κάτσει φρόνιμα πια κι αν κάποιος δεν το αντέχει, ας κάτσει αυτός φρόνιμα», έγραψε ο ηθοποιός.

Διαβάστε: «Κανείς δεν θα κάτσει φρόνιμα πια»

Μια εκ βαθέων συζήτηση

Μετά το τσουνάμι αποκαλύψεων για το χώρο του θεάτρου, στο Εθνικό Θέατρο άνοιξε ευρύς διάλογος, με στόχο την εξυγίανση του χώρου. Τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου συνοψίστηκαν στην κοινή ανακοίνωση σπουδαστών – καθηγητών που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το Σάββατο 6/2/2021, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του συνόλου των σπουδαστών και των διδασκόντων της σχολής, με την παρουσία της Διευθύντριας Σπουδών. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης:

1) Συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την ανακοίνωση την οποία δημοσίευσε ο Σύλλογος Σπουδαστών στις 30/1/2021, στην επίσημη σελίδα του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Αρχική πρόθεση αυτής της ανακοίνωσης ήταν να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τα θύματα κατάχρησης εξουσίας και περιστατικών οποιασδήποτε μορφής βίας τόλμησαν και τολμούν να αρθρώσουν λόγο διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους, και όχι να περιοριστεί σε θέματα εντός Σχολής.

Αναγνωρίστηκε, ωστόσο, ότι η ασαφής και παρεξηγήσιμη διατύπωση αυτής της ανακοίνωσης έφερε τη Σχολή στο μάτι του κυκλώνα, αφήνοντας να πλανάται μια αόριστη κατηγορία πάνω από όλους τους διδάσκοντες.

2) Στηλιτεύτηκε από όλους η εργαλειοποίηση της ανακοίνωσης των σπουδαστών, και η χωρίς κανένα στοιχείο εκμετάλλευση και διόγκωσή της από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα και

3) Οι σπουδαστές αναφέρθηκαν σε μεμονωμένα περιστατικά που αφορούσαν πρακτικές διδασκαλίας, όπου παρατηρήθηκε αυταρχική συμπεριφορά και, κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια τα οποία τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούσαν κλίμα διακρίσεων και φόβου.

Τα παράπονα αυτά εκφράστηκαν ανοιχτά, ενώπιον του συνόλου διδασκόντων και σπουδαστών.

Η Σχολή έχει προχωρήσει ήδη στη διερεύνηση των περιστατικών που αναφέρθηκαν, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα.

Μετά τη συνάντηση αυτή, το τραυματισμένο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων έχει αποκατασταθεί, και αποφασίστηκε η από κοινού έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης, με σκοπό τη διάλυση των παρανοήσεων που δημιουργήθηκαν.

Η Διεύθυνση της Σχολής και το σώμα των διδασκόντων συνεχίζουν να είναι στο πλευρό των σπουδαστών και να τους στηρίζουν ώστε, με βάση έναν κοινό Κώδικα Δεοντολογίας και σε ένα περιβάλλον προστασίας και εμπιστοσύνης, να μπορεί άφοβα κάθε σπουδαστής να αναφέρει πιθανά περιστατικά που, με οποιονδήποτε τρόπο και ένταση, προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά του.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε ένα θέατρο ελευθερίας και συνεργασίας.

Η Διευθύντρια Σπουδών της Σχολής
Ο Σύλλογος Καθηγητών
Ο Σύλλογος Σπουδαστών»

https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom