Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Σεισμός στην Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα πάνω από 500 σπίτια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τύρναβος, Ποταμιά και Φαρκαδόνα

Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια

Μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί περισσότερα από 500 σπίτια στους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου, έπειτα από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την περιοχή τα τελευταία 24ωρα.

Μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνεχίζουν τους ελέγχους και τις αυτοψίες σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια:
  • Από αυτές 841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.
  • Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.
  • Έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Στις πληγείσες περιοχές, από τις πρώτες ώρες του καταστροφικού σεισμού, βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο σήμερα ενισχύθηκε και αποτελείται από 114 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Τέλος, ξεκίνησε από το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τύρναβος, Ποταμιά και Φαρκαδόνα

Σημειώνεται πως σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν ο δήμος Τυρνάβου και η δημοτική ενότητα Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, καθώς και ο δήμος Φαρκαδόνας της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες.

se-katastasi-ektaktis-anagkis-tyrnavos-potamia-kai-farkadona0

Σημειώνεται πως νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή της Ελασσόνας. Σύμφωνα με την αναφορά του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και εστιακό βάθος στα 11,3 χλμ. Η σεισμική δόνηση, που ταρακούνησε τους κατοίκους όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίρια της περιοχής και θα έχει επιβαρύνει την κατάσταση εκείνων που είχαν πληγεί από την πρώτη σεισμική δόνηση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Συγκεκριμένα, τα 176 έφθασαν μέχρι χθες τα μη κατοικήσιμα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου. Σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν χθες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στα χωριά Δαμάσι (46), Μεσοχώρι (36), Ζάρκο (25) και Γριζάνο (20), ενώ αρκετά ετοιμόρροπα σπίτια καταγράφηκαν σε Ραχούλα (13), Αμυγδαλιά (13) και Μάνδρα (10). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Υποδομών, σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν επίσης σε έξι επαγγελματικούς χώρους, έναν ναό και 205 βοηθητικά κτίρια (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.). Αντιθέτως, 88 κατοικίες και 89 επαγγελματικοί χώροι που ελέγχθηκαν είχαν μικρές μόνο ζημιές.

«Σπάνιο φαινόμενο»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχειά δείχνουν ότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δυτικός κλάδος.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που λέγεται σεισμικό ζεύγος, οπού σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν δυο σεισμοί με το ίδιο μέγεθος.

se-katastasi-ektaktis-anagkis-tyrnavos-potamia-kai-farkadona1

Τη Δευτέρα αναμένεται το πόρισμα των επιστημόνων

Όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός που συμμετείχε στη συνάντηση των σεισμολόγων, όλη η επιστημονική κοινότητα βρέθηκε στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου για να παρακολουθήσει το φαινόμενο, ο πρώτος σεισμός έγινε στο Δαμάσι ενώ ο δεύτερος από το Μεσοχώρι μέχρι την Ελασσόνα, διερευνάται από τους επιστήμονες και το πόρισμα θα είναι έτοιμο τη Δευτέρα.

Για τις μετασεισμικές δονήσεις, ανέφερε ότι το 70% σημειώνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον κύριο σεισμό, ενώ απευθυνόμενος στους κατοίκους ο κ. Αγοραστός τους κάλεσε να κλείσουν τα αυτιά τους στις φήμες και να ακούν μόνο την επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπουν μέσα σε όσα σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom