Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Τι είπαν για κορονοϊό, testing, νέα μέτρα κλπ Χαρδαλιάς,Παπαευαγγέλλου,Μαγιορκίνης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (βίντεο)

Σκληρό lockdown και στην Κοζάνη

Η ενημέρωση του Υπ. Υγείας,για την πορεία της πανδημίας, το testingτα,τα νέα μέτρα και τα εμβόλια, παραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση ήταν παρών ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαδικασία του testing.

Στην ενημέρωση συμμετείχε,όπως πάντα και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Β. Παπαευαγγέλου: «Ανησυχούμε» το μήνυμα των ειδικών!

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία μίλησε για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τόσο στην δυτική Αττική, όσο και στην Κοζάνη που είναι… στα κόκκινα.

Επιπλέον τόνισε πως αυτή την εβδομάδα μειώθηκε τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των διασωληνωμένων, σημειώνοντας πως η θετική αυτή εξέλιξη ήρθε αργά λόγω της διασποράς της νόσου στην κοινότητα.

“Με μια μικρή χαλάρωση στις γιορτές είναι πολύ εύκολο να δούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων”, είπε και υπογράμμισε πως πλέον είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με ασυμπτωματικούς φορείς του ιού σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Η ίδια μετέφερε την ανησυχία της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ενόψει των εορτών με μια λέξη: «Ανησυχούμε». «Υπάρχει μια μικρή μερίδα πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από τους περιορισμούς», συνέχισε και υπογράμμισε πως «θέλουμε να πάμε μετά τις γιορτές μπροστά, όχι πίσω».

Κλείνοντας, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο δραματικό μήνυμα του ΠΟΥ στους Ευρωπαίους, με το οποίο τους καλεί να… μείνουν σπίτι τα Χριστούγεννα και να μην κάνουν γιορτές ούτε με τους συγγενείς.

Γκ.Μαγιορκίνης: «Μαζικά τυχαιοποιημένα τεστ στους πολίτες»

Ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο, τόνισε πως ξεκινά η εφαρμογή τυχαιοποιημένου ελέγχου στην κοινότητα. Πρόκειται για δωρεάν τεστ στην κοινότητα και η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στις 21/12.

Οι πολίτες θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα τεστ. Στις 28 Δεκεμβρίου, όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα ειδοποιούνται ώστε να πηγαίνουν στα σημεία διενέργειας δωρεάν ελέγχου. Η πλατφόρμα όπου θα συμπληρώνονται βασικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου κλπ, θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας, τόνισε. 

Πιο αναλυτικά:
«Θα παρουσιάσουμε τη νέα πλατφόρμα τυχαιοποιημένης διασποράς στην κοινότητα. Με την έλευση έγκυρων rapid tests προσθέτουμε στη στρατηγική μας τυχαίους δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους, με στόχο να φτάσουμε στα 12.000 τυχαία τεστ.

Έχουν καθοριστεί 386 σημεία.

Το βράδυ της Δευτέρας θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα testing.gov.gr και οι πρώτοι 12.000 θα ειδοποιηθούν για την ώρα και τον τόπο προσέλευσής τους.

Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας. Ο σωστός τρόπος να κάνετε τεστ δωρεάν είναι μέσω του θεράποντος ιατρού σας.

Στην αίτηση θα έχει στοιχεία ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, αφμ και οπωσδήποτε αριθμό κινητού. Θα σας έρχεται ένα μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης. Αν επιλεγείτε, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το πού.

Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία».

Κ. Φλώρος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει 130 σταθμούς δειγματοληψίας

Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στους σταθμούς αυτούς για έλεγχο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Διευκρινίσεις για τη συμμετοχή του στρατού στη διαδικασία του Testing, έδωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Από την αρχή της πανδημίας το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα αρμόδια υπουργεία, έθεσε στη διάθεση τους εξειδικευμένο προσωπικό, υλικά και χώρους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει 130 σταθμούς δειγματοληψίας, σε 73 πόλεις σε όλη την επικράτεια σε 77 μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι έχουν στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εκεί σε Κατάλληλα διαμορφωμένους όπου θα υπάρχουν γιατροί νοσηλευτές και γραμματειακή υποστήριξη από τον στρατό ξηράς θα ξεκινήσουν να διεξάγονται rapid test για τους πολίτες» είπε αρχικά ο κ. Φλώρος.

Και συνέχισε: «Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν να προσέρχονται για έλεγχο σε αυτούς τους σταθμούς, με ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας που θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση καταγραφής θετικού δείγματος. Παράλληλα με το πρόγραμμα αυτό, συνεχίζεται η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε σειρά από δράσεις στην προσπάθεια του περιορισμού της διασποράς»

Ν. Χαρδαλιάς: Σκληρότερο lockdown και στην Κοζάνη

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε πως λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, κρίθηκε απαραίτητο να τεθεί και η Κοζάνη στο καθεστώς αυστηρότερου lockdown στο οποίο τέθηκαν από σήμερα ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα και η Μάνδρα. 

Σε ισχύ τίθενται από αύριο το πρωί και για επτά ημέρες τα μέτρα του σκληρού lockdown στο νομό Κοζάνης.  Πρόκειται για τα ίδια μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ στη Δυτική Αττική. Να σημειωθεί ότι θα υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι στους δήμους Εορδαίας και Βοϊου.

Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και τίθενται σε ισχύ είναι τα εξής:

Πιο συγκεκριμένα:

1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.

3. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

4. Παράλληλα, προχωράει η μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

5. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.

6. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

7. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα, ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά 3 ημέρες.

9. Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

10.Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.

Επιπλέον αποκάλυψε πως στην Κοζάνη καταγράφονται αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα (!) με 81 να νοσηλεύονται και μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom