Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Στο ΕΔΔΑ και στο ΣτΕ οι περικοπές στις συντάξεις


Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εκ μέρους πέντε συνταξιουχικών οργανώσεων κατά των αποφάσεων του ΣτΕ που κρίνει συνταγματικές τις περικοπές δώρων και επιδόματος αδείας • Τα νομικά επιχειρήματα του Λ. Αποστολίδη.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προσέφυγαν οργανώσεις συνταξιούχων για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 1439/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει συνταγματικές τις περικοπές των δώρων και των επιδομάτων αδείας. 

Σκοπός της προσφυγής η πλήρης δικαίωση των συνταξιούχων και η επιστροφή των ποσών των συντάξεων (κύρια σύνταξη, επικουρική και επιδόματα δώρων και αδείας) που περικόπηκαν με τους μνημονιακούς νόμους.

«Με ευθύνη και νομική βασιμότητα των ισχυρισμών μας καταθέσαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) πέντε προσφυγές σημαντικών συνταξιουχικών οργανώσεων και μελών τους (Σωματείο ΑΤΕ, Συνταξιούχοι ΟΤΕ, Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, Σωματείο ΗΣΑΠ & Σωματείο ΟΑΣΑ) σημειώνει ο νομικός Λουκάς Αποστολίδης επισημαίνοντας ότι οι προσφυγές έχουν σκοπό την προάσπιση των αρχών του κράτους δικαίου.

Η προσφυγή, σύμφωνα με τη δήλωση του Λ. Αποστολίδη, περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής νομικά ζητήματα:

1 Με την 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας παραβιάζεται το άρθρο πρώτο του Α’ πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ενιαίας Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως προς το μέρος του χρονικού περιορισμού της ισχύος των αποτελεσμάτων που έθεσαν οι 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες είχαν κριθεί ανίσχυρες ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 που περιέκοψαν εκ νέου τις συντάξεις και κατάργησαν τα επιδόματα των δώρων και αδείας. 

Εστιάζουμε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των νόμων 4051/2012 & 4093/2012 από τη δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 2287-2288/2015 (ημ. δημοσίευσης 10-06-2015) στερεί πλήρως κατά παράβαση του άρθρου πρώτου του πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, το δικαίωμα των συνταξιούχων να αξιώσουν τις περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τους πριν από τις 10.06.2015. 

2 Με την 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραβιάζεται το άρθρο έξι της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς δεν υφίσταται ρητή νομοθετική διάταξη στην ελληνική έννομη τάξη που να επιτρέπει τον περιορισμό επί αποζημιωτικών αγωγών. 

Τονίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς νόμιμο έρεισμα, προβαίνει σε ανάλογη εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης περί περιορισμού των αποτελεσμάτων, που ισχύει αποκλειστικά στην ακυρωτική διαδικασία, στο πλαίσιο δίκης επί αγωγής αποζημίωσης, καταλήγοντας να στερεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το δικαίωμά των συνταξιούχων να αξιώσουν δικαστικά γεννημένες και μη παραγεγραμμένες απαιτήσεις τους.
https://www.efsyn.gr/

ΑκυρώΣτΕ τις περικοπές


Αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν φορείς των συνταξιούχων, οι οποίοι αμφισβητούν τη νομιμότητα της εξαίρεσης δώρων και επικουρικών από τα αναδρομικά.

Να νουθετήσουν ξανά την εκτελεστική εξουσία τα δικαστήρια, για να σεβαστεί επιτέλους τη νομιμότητα και τις αρχές του κράτους δικαίου. Αυτό επιχειρούν συνταξιούχοι και φορείς με την αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε χθες από το νομικό γραφείο Λουκά Αποστολίδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που ορίζει το ύψος των αναδρομικών.

Την πρωτοβουλία για την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ είχε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και ακόμα τρία συνταξιουχικά σωματεία. Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι, παρότι το δικαστήριο με αμετάκλητες αποφάσεις του έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και δώρων, η υπουργική απόφαση (Φ.11321/35005/1528, ΦΕΚ 4536/Β'/14.10.2020) δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επιστροφών που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη.

Επισημαίνεται δε ότι το υπουργείο Εργασίας με διάταξη νόμου (Ν4714/2020, αρ. 114, παρ. 3) ορίζει πως με την καταβολή των αναδρομικών «αποσβέννυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα βάσει δύο «μνημονιακών νόμων» (4051 και 4093/2012), διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Επίσης στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις». 

Στα επιχειρήματα των προσφευγόντων όπως συνοψίζονται από το νομικό γραφείο περιλαμβάνονται oι εξής λόγοι ακύρωσης:

Παραβίαση του δεδικασμένου των πιλοτικών δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ καθώς και της απόφασης 1439/2020.

• Αντίθεση των επίδικων διατάξεων στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.

• Αντίθεση στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος («Kαθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ' αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει») και στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

• Παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (περί προστασίας της περιουσίας).

• Αντίθεση στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (για το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση).

• Παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας (άρθρο 25 Σ), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ. 5 Σ) και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ.1 Σ).

Επίσης το νομικό γραφείο σημειώνει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με τη Γνωμοδότηση της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας της 23ης Σεπτεμβρίου 2020, πριν από την ψήφιση των επίδικων ρυθμίσεων, ενημέρωσε την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για όλες τις προαναφερόμενες αντισυνταγματικότητες με σαφή, ειδική και συγκεκριμένη νομική αιτιολόγηση, που εδράζεται στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις ΕΣΔΑ.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom