Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Ολα όσα είπαν σήμερα Χαρδαλιάς, Μαγιορκίνης και Παπαευαγγέλου για την πανδημία και τα νέα μέτρα (βίντεο)


Η σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τα νέα μέτρα πραγματοποιήθηκε και σήμερα από τους Νίκο Χαρδαλιά, Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παπαευαγγέλου: Περίπου 300 οι διασωληνωμένοι τα Χριστούγεννα αν δεν υπάρξει έξαρση 


Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως από τα 1.395 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 295 εντοπίζονται στην Αττική, 357 στην Θεσσαλονίκη, 80 στις Σέρρες αλλά και 75 στην Μαγνησία.

Η ίδια στην συνέχεια τόνισε πως αν δεν παρατηρηθεί “εκτόξευση” κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, τότε με βάση τους υπολογισμούς περιμένουμε να έχει “πέσει” ο αριθμός των διασωληνωμένων σε περίπου 300 την ημέρα των Χριστουγέννων. 

Η ίδια εξήγησε στην συνέχεια το γιατί οι ειδικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση τα συγκεκριμένα μέτρα, που έφεραν τελικά το “άνοιγμα” του λιανεμπορίου μόνο υπό την μορφή του click away.

Όπως εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο «κόκκινο» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων:

  • Παρατηρήθηκε υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ. Χθες υπήρχε πληρότητα 82% στις ΜΕΘ πανελλαδικά, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.
  • Παρατηρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων. Ενδεικτικά στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν 6.000 ενεργά κρούσματα. Και υπενθύμισε ότι στις 4 Μαΐου, όταν είχε αρθεί το πρώτο lockdown, υπήρχαν 982 ενεργά κρούσματα, ενώ τώρα ανέρχονται σε 12.500 πανελλαδικά.

Ωστόσο, όπως εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, καταγράφεται πλέον σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των διασωληνώσεων και των θανάτων. Επιπρόσθετα, συνεχίζεται και η μείωση των κρουσμάτων. Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημέρων ανέρχεται σε 1500 κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης καταγράφονται 320 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία κάθε ημέρα, ενώ πριν δύο εβδομάδες ανερχόταν σε 450. Ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι πως καταγράφονται λιγότερα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65.

“Να καθορίσουμε τη φούσκα μας” είπε καταλήγοντας, ζητώντας από όλους προσοχή τις επόμενες ημέρες.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Για τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ευρώπης και την Θεσσαλονίκη

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Ο ίδιος τόνισε πως παρατηρείται μια επιβράδυνση του ιού στην συμπρωτεύουσα, ωστόσο ακόμη… έχουμε δουλειά.

“Η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που είναι η Αττική σήμερα, όταν δούμε να καταγράφει λιγότερες από 80 διαγνώσεις την ημέρα“, είπε συγκεκριμένα.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι ο ιός εξακολουθεί να μας αφορά όλους κι ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Χαρδαλιάς: Με βραχνή φωνή και κουρασμένος


Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σημείωσε για ακόμη μια φορά πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα και ανέλυσε τα νέα μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μόνο υπό την μορφή του click away, των κομμωτηρίων,βιβλιοπωλείων,Εκκλησιών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με βραχνή φωνή και φανερά καταβεβλημένος από την προσπάθεια που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρθηκε στους όρους ανοίγματος των βιβλιοπωλείων, των κομμωτηρίων και του click away στο λιανεμπόριο και ανακοίνωσε την επέκταση του lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, έως τις 7 Ιανουαρίου. 

Αναφέρθηκε επίσης στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα για τη Δυτική Αττική και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που παρουσιάζει η περιοχή. Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πόσα ενεργά κρούσματα έχουν εντοπιστεί και πόσες επαφές έχουν ιχνηλατηθεί.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: 

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη. Τα κρούσματα παραμένουν πολλά και στα νοσοκομεία η κατάσταση δεν εξομαλύνεται με τον ρυθμό που θέλαμε.

Μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, αποφασίσαμε:

Από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η πρόσβαση του πελάτη στο κατάστημα, με έγγραφο παραλαβής, με ώρα, ΑΦΜ, επωνυμία και αποστολή sms με κωδικό 2. Η πληρωμή θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή με pos και έξω από το κατάστημα. Δεν θα επιτρέπεται η παραλαβή σε mall ή καταστήματα που βρίσκονται ενός άλλων καταστημάτων ή σε κλειρούς χώρους.

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, από τις 7 το πρωί, έως τις 9 το βράδυ. Υποχρεωτικά στα κομμωτήρια θα υπάρχει λίστα πελατών με ραντεβού. Στα βιβλιοπωλεία το ανώτατο όριο θα είναι οι 4 πελάτες. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κωδικός sms θα είναι το 2.

Στις εκκλησίες,  τα Χριστούγεννα και των Φώτων θα επιτρέπονται εννέα άτομα σε ναούς και 25 σε Μητροπόλεις.

Παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού (σ.σ. lockdown) έως τις 7 Ιανουαρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας, από την Κυριακή, από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Επίσης, από τις 18 Δεκεμβρίου μειώνονται οι μέρες καραντίνας σε όσους έρχονται από το εξωτερικό, στις 3 ημέρες.

Νωρίτερα πραγματοποιήσαμε έκτακτη σύσκεψη για τη Δυτική Αττική για την αποτίμηση της κατάστασης.

Τα ενεργά είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη, ενώ από την ιχνηλάτιση προέκυψαν 764 άτομα, που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Καλούμε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα.

Μία βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, μπορεί να επιτρέψει το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων. Αν επιβαρυνθεί η εικόνα, κάποια θα ληφθούν πίσω».

Σε ερώτηση για τις μετακινήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι αφορά τους εργαζόμενους σε άλλη περιοχή, που θέλουν να μεταβούν στην οικογένειά τους.

Όσον αφορά τους φοιτητές, η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο όταν ο προορισμός είναι η μόνιμη κατοικία τους.

«Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ας κάνουμε υπομονή και ας αποφύγουμε τις επισκέψεις», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom