Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Ολα όσα είπαν σήμερα Χαρδαλιάς, Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνης και Σταμπουλίδης (βίντεο)


Στην σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία στην Ελλάδα, εκτός από την καθηγήτρια παιδιατρικής κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη παρών ήταν και ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Παπαευαγγέλου : Εστίες υπερμετάδοσης χώροι εργασίας και οικογένειες

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα. Η Θεσσαλονίκη προηγείται με 367 κρούσματα και ακολουθεί η Αττική με 316. Είπε ακόμα ότι σήμερα στην χώρα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες. 

Πρόσθεσε ότι δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown. Υπάρχει είπε ένα συνεχές πινγκ πονγκ από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε ακόμα ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα.

Η μικρή μείωση κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας μας, όπως ήταν αναμενόμενο έφερε και μείωση στην κατανομή των κρουσμάτων στις επιμέρους περιοχές

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, από τα 1.667 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 367 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ 316 στην Αττική.

Ακόμα, 93 εντοπίστηκαν στην Πιερία και 79 στην Ημαθία.

Ακόμα, η ίδια συμπλήρωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με περισσότερα από 18.000 ενεργά κρούσματα.

Είπε ακόμα ότι δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown. Υπάρχει είπε ένα συνεχές πινγκ πονγκ από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι, εξήγησε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο εμβόλιο, όπου ξεκαθάρισε πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες εμβολιασμού για να θωρακιστούμε από τον φονικό ιό.

Μαγιορκίνης: Κάτω από 1 το Rt στα αστικά κέντρα – Υψηλό το ιικό φορτίο στη Β. Ελλάδα

Κάτω από 1 είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) στα αστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, εξήγησε πως συνεχίστηκε και για αυτή την εβδομάδα η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μας, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτή την εβδομάδα ήταν μικρότερη, από τις υπόλοιπες.

Ακόμα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως το ιικο φορτίο στην περιοχή παραμένει υψηλό.

Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά», κατέληξε.

Νίκος Χαρδαλιάς για  lockdown και νέα μέτρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι aυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Δυο νέα μέτρα από Δευτέρα

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. 

Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσων δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Γ.Γ. Εμπορίου κ. Σταμπουλίδης: Ανακοίνωσε τα εξής για τα εποχικά καταστήματα


Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για  κάθε 15 τ.μ.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας  και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom