Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Κύκλωμα διακινητών με άρωμα κατασκοπείας - Η επιχείρηση «Κως» και ο μάγειρας


Υπόνοιες και στοιχεία για τη δράση ενός ακόμα δικτύου κατασκοπείας στα Δωδεκάνησα προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα του Λιμενικού, με στόχο την εξάρθρωση κυκλώματος διακινητών με έδρα την Κω. Στην υπόθεση εμπλέκονται πάνω από 15 άτομα, Eλληνες, Τούρκοι, Λιβανέζοι κ.ά.

Τέσσερις από αυτούς προέκυψε ότι κατέγραφαν τις κινήσεις σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και ενημέρωναν για αυτές άτομα στα απέναντι τουρκικά παράλια.

Οι συλλήψεις για την υπόθεση έγιναν σε δύο φάσεις, την 6η και 15η Νοεμβρίου. Στην έρευνα που διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα τους μήνες που προηγήθηκαν συμμετείχαν εκτός από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιμενικού, η Αστυνομία καθώς και το τοπικό κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Η υπόθεση αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Ρόδο και τον σχηματισμό δικογραφίας για κατασκοπεία εις βάρος του γραμματέα του τουρκικού προξενείου και του 54χρονου μάγειρα του επιβατηγού πλοίου που εκτελούσε τακτικά δρομολόγια σε Ρόδο, Κω και Καστελλόριζο. 

Ο τελευταίος προέκυψε ότι τους τελευταίους τουλάχιστον τρεις μήνες κατέγραφε τις κινήσεις και τις θέσεις μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή και ενημέρωνε σχετικά τον 35χρονο διπλωματικό υπάλληλο.

Οι μυστικές έρευνες στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κως» ξεκίνησαν προ μηνών με αφορμή πληροφορίες που έφτασαν στα στελέχη του Λιμενικού και της ΕΥΠ για τη δράση δικτύου διακινητών στο νησί. Χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη τα μέλη του φέρονται να μετέφεραν από την Τουρκία στην Κω κι έπειτα στην ηπειρωτική Ελλάδα μετανάστες και αλλοδαπούς, που δεν ήθελαν να καταγραφούν από τις αρχές ασφαλείας της χώρας. 

Ορισμένοι από αυτούς περιγράφονται από τους μετέχοντες στην έρευνα ως VIP άτομα, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι απασχολούσαν ξένες υπηρεσίες ασφαλείας. Για κάποιους υπάρχουν ενδείξεις ότι κατάφεραν να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Αθήνα ή απευθείας στο εξωτερικό με πλαστά έγγραφα και πτήσεις από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου.

Καθώς μάλιστα στην υπόθεση εμπλέκεται υπήκοος Λιβάνου 36 ετών, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο το κύκλωμα να χρησιμοποίησε, για να ταξιδέψουν δίχως να εντοπιστούν, άτομα με διασυνδέσεις με τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Ο 36χρονος αντιμετωπίζει δίωξη για κατασκοπεία. 

Φέρεται να ενημέρωνε για τις κινήσεις των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού άτομα στα απέναντι τουρκικά παράλια. Για κατασκοπεία κατηγορούνται τρεις ακόμα από τους συλληφθέντες. Πρόκειται για ένα Παλαιστίνιο και δύο υπηκόους Συρίας που φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων και των σκαφών του Λιμενικού. Η δραστηριότητά τους συσχετίζεται από τους ερευνητές του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. με τη δράση δουλεμπορικών κυκλωμάτων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι συγκεκριμένοι είχαν επιπλέον αναλάβει να εφοδιάζουν τους μετανάστες με πλαστά χαρτιά που προμηθεύονταν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και να τους συνοδεύουν στο λιμάνι της Κω διασφαλίζοντας την επιβίβασή τους στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά. 

Η «ταρίφα» για κάθε πλαστό έγγραφο ξεκινούσε από 750 και μπορούσε να φτάσει τα 1.500 ευρώ για ένα καλής ποιότητας πλαστό διαβατήριο. Ο ένας από τους διωκόμενους για κατασκοπεία, Σύρος 28 ετών, συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη, καθώς στη θέα των στελεχών του Λιμενικού και της Αστυνομίας το έβαλε στα πόδια.

Τα δύο ξενοδοχεία

Οι διακινητές χρησιμοποιούσαν δύο ξενοδοχεία και δύο πανσιόν στην πόλη της Κω, για τη διαμονή των αλλοδαπών αμέσως μετά την άφιξή τους στο νησί. Οι ιδιοκτήτες τους συγκαταλέγονται μεταξύ των συλληφθέντων. Το ένα από τα ξενοδοχεία φέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα «Helios» που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και αντλούσε χρηματοδότηση για να φιλοξενεί οικογένειες προσφύγων. Σε αυτό δήλωσαν ότι έμεναν οι πέντε Σύροι που συνελήφθησαν με πλαστά χαρτιά την 6η Νοεμβρίου, τη στιγμή κατά την οποία επιβιβάζονταν στο πλοίο για τον Πειραιά.

«Πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Νοεμβρίου συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί πλησίον επιβατικού λιμένα Κω, εκ των οποίων οι δύο κατείχαν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία και κατασχέθηκαν, ενώ οι τρεις στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση του Λιμενικού για το θέμα. Σε ένα άλλο από τα ξενοδοχεία που είχε υπό τον έλεγχό του το κύκλωμα, τα στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν ακόμα εννιά αλλοδαπούς δίχως χαρτιά.

Κομβικός περιγράφεται ο ρόλος στην υπόθεση ενός Ελληνα ψαρά και ενός 25χρονου Τούρκου. Ο τελευταίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης για διακίνηση μεταναστών. 

Αποστολή τους, σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, ήταν να παραλαμβάνουν τους μετανάστες κατά την άφιξή τους από τα απέναντι τουρκικά παράλια και να τους μεταφέρουν στα ξενοδοχεία που είχε υπό τον έλεγχό του το κύκλωμα. Ο Ελληνας ψαράς φέρεται να είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε επεισόδια με τουρκικές ακταιωρούς στην οριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας.

Ερευνάται τέλος η συμμετοχή στην υπόθεση ενός ακόμα Τούρκου που διατηρεί επιχείρηση στην πόλη της Κω καθώς και μιας Ελληνίδας, ιδιοκτήτριας τουριστικού γραφείου στο νησί. Για τον πρώτο υπάρχουν υπόνοιες ότι συνέδραμε τη δράση του κυκλώματος, ενώ φέρεται να βρίσκεται στο στόχαστρο των ελληνικών υπηρεσιών λόγω ύποπτων επαφών του με άτομα στα απέναντι τουρκικά παράλια. 

Η γυναίκα, αντίστοιχα, ελέγχεται στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που διεξάγεται για την υπόθεση, καθότι διαπιστώθηκε πως είχε εκδώσει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τα οποία οι πέντε Σύροι μετανάστες είχαν αποπειραθεί να ταξιδέψουν από την Κω στο λιμάνι Πειραιά, δίχως ταξιδιωτικά ή άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Γιάννης Σουλιώτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom