Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Το Δημόσιο συμφέρον απέναντι στην παραχώρηση της Εγνατίας οδού και των καθέτων αξόνων (βίντεο)


«Την ώρα που όλη η χώρα πλήττεται βαρύτατα από την επιδημία του Covid-19, η κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, επιλέγει να προχωρήσει άμεσα τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, με την κατάθεση την Παρασκευή 11/12/2020 δεσμευτικών προσφορών», περιγράφει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε».

ΠΡΟΣ: 
-ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 
– ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 
– ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 
– ΤΑΙΠΕΔ 
– ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, δηλαδή στις 11.12.2020 παραχωρείται ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας, η Εγνατία Οδός και οι Κάθετοι Άξονες, έργο τεράστιας γεωπολιτικής και στρατηγικής σημασίας, που κόστισε στους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες 7 δις. €.

Η παραχώρηση αυτή είναι ενάντια στο Δημόσιο συμφέρον για τους παρακάτω λόγους:

  1. Το έργο είναι πλήρως κατασκευασμένο και λειτουργικό ήδη από το 2010 και αποπληρώνει τμήμα του Δημόσιου Χρέους. 
  2. Παρά το χαμηλότερο τίμημα διοδίων από όλους τους άλλους αυτοκινητοδρόμους, παράγει έσοδα τα οποία καλύπτουν πλήρως τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής του, ενώ εξασφαλίζει και υπερβάλλον κεφάλαιο που μπορεί να διατεθεί σε άλλα έργα ή επενδύσεις.

Αναρωτιόμαστε, σε ένα έργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί, ποιο θα ήταν το εύλογο τίμημα παραχώρησης, ώστε να μην θεωρηθεί «ξεπούλημα» δημόσιας περιουσίας.

Αναρωτιόμαστε πάλι, λόγω της κλειστής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, εάν στα τεύχη του διαγωνισμού έχουν αφαιρεθεί οι εργασίες συντήρησης που έχουν εκτελεστεί ή εάν περιλαμβάνεται και επιδότηση του υποψήφιου παραχωρησιούχου για παρόμοιες εργασίες.

Αναρωτιόμαστε τέλος, ποιος νοήμων άνθρωπος μπορεί να πει ότι οι συνθήκες της σταθερά μειωμένης κυκλοφορίας που φτάνουν στο 50% και των αντίστοιχα μειωμένων εσόδων διοδίων, αποτελούν κατάλληλη στιγμή για τη διαμόρφωση οικονομικών προσφορών οι οποίες βασίζονται στην πρόβλεψη μελλοντικών εσόδων.

Για την τεκμηρίωση των απόψεών μας, σας καταθέτουμε Μελέτη που εκπόνησε ο Σύλλογος Εργαζομένων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» (ΣΕΤΕΟ) σε συνεργασία με έγκριτους οικονομολόγους και η οποία αποδεικνύει ότι η παρούσα δημόσια διαχείριση του αυτοκινητόδρομου είναι αυτή που εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

Για το ΔΣ ΣΕΤΕΟ
από https://syllogosseteo.wordpress.com/

Ένα μικρό ντοκιμαντέρ ενάντια στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom