Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε τέσσερις Αφγανούς για τον εμπρησμό της Μόριας


To Σάββατο θα απολογηθούν στον ανακριτή οι τέσσερις νεαροί Αφγανοί που συνελήφθησαν την Τρίτη κατηγορούμενοι για συμμετοχή στον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας.

Οδηγήθηκαν χθες το πρωί ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ο οποίος τους άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και εμπρησμό. Ζήτησαν και πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή το Σάββατο.

Οι δύο 17χρονοι Αφγανοί που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση και συνελήφθησαν σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων στη Βόρεια Ελλάδα θα παρουσιαστούν στις δικαστικές αρχές Μυτιλήνης τη Δευτέρα. Χθες, οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέων σε Κατερίνη και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, σε εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης ωστόσο, παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στη Μυτιλήνη. Η μεταγωγή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Οι έξι κατηγορούμενοι Αφγανοί προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ότι συμμετείχαν σε ομάδα 200 ατόμων, που τη νύχτα της 8ης Σεπτεμβρίου προκάλεσαν επεισόδια με αφορμή την απόφαση της διοίκησης του ΚΥΤ να θέσει σε καραντίνα 35 ομοεθνείς τους που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Κατηγορούνται ότι έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, με αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του καθώς και ότι βανδάλισαν τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου. Ταυτοποιήθηκαν από βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, τα κοινωνικά δίκτυα ή περιήλθαν στην κατοχή των διωκτικών αρχών. Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν από τροφίμους του καταυλισμού που τα τελευταία εικοσιτετράωρα προσήχθησαν και ανακρίθηκαν από τους αστυνομικούς οι οποίοι πήραν μέρος στην έρευνα.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να ταυτοποιηθούν και άλλα άτομα που συμμετείχαν στον εμπρησμό όπως και για να βρεθούν τα ψηφιακά ίχνη από τα κινητά που ενδεχομένως είχαν στην κατοχή τους οι 6 διωκόμενοι Αφγανοί.

Πυρκαγιά στη Σάμο
Την ίδια στιγμή, ως ύποπτοι για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές το βράδυ εξωτερικά του ΚΥΤ της Σάμου προσήχθησαν 13 αλλοδαποί. Εως τις απογευματινές ώρες, χθες, οι περισσότεροι είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την εξέτασή τους από την αστυνομία, καθώς δεν προέκυψε ανάμειξή τους στην εκδήλωση της πυρκαγιάς. Παρόμοια συμβάντα, με εντάσεις και μικρές εστίες φωτιάς καταγράφηκαν σε δομές φιλοξενίας μεταναστών στη Λέρο αλλά και στον Σκαραμαγκά, που όμως δεν πήραν μεγάλη διάσταση.

Χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η άφιξη στη Μυτιλήνη 20 αστυνομικών από τις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης προκειμένου να μετάσχουν στη φύλαξη της νέας δομής που κατασκευάζεται στο νησί. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» θα στελεχώσουν –μαζί με τους 240 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες– υπό σύσταση τμήμα με αποκλειστική αρμοδιότητα την αστυνόμευση του νέου ΚΥΤ.

Στον Εβρο
Στον Εβρο, την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας προκάλεσαν οι 15 ενάρξεις πυρκαγιών σε διάστημα 48 ωρών σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα. Ο αρχηγός του Σώματος χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο» τον αριθμό των πυρκαγιών και έδωσε εντολή σε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να διερευνήσει από κοινού με την ΕΛ.ΑΣ. το φαινόμενο. Προβληματισμό εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς αποδίδοντας πάντως ορισμένες από τις πυρκαγιές σε φωτιές που ανάβουν στη διάρκεια της νύχτας παράτυποι μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα με την Τουρκία.

Γιάννης Σουλιώτης
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom