Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Λέσβος: Αφγανοί απειλούν τους μετανάστες να μην μπουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ (βίντεο)


Συγκεκριμένες ομάδες Αφγανών τρομοκρατούν τους μετανάστες για να μην μπουν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ,ενώ η νέα δομή της Λέσβου είναι έτοιμη να δεχτεί 5.000 άτομα.


Δείτε το βίντεο του OPEN:


Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο, έξι μέρες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το ΚΥΤ της Μόριας αφήνοντας στο δρόμο σχεδόν 13.000 πρόσφυγες, με το πρόβλημα να μην έχει ακόμα λυθεί.

Επί έξι διαδοχικές μέρες, πρόσφυγες και μετανάστες όλων των ηλικιών, κατέκλεισαν τους δρόμους του νησιού, και κοιμόντουσαν στις γωνίες τους. Οι εικόνες ανθρώπων να κοιμούνται και μεταξύ των τάφων ήταν συγκλονιστικές.

Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες στο παλαιό σκοπευτήριο του Καρά Τεπέ, όπου αναμένεται να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Μέχρι στιγμής, μόνο 500 άτομα έχουν δεχθεί να μεταβούν στην υπό διαμόρφωση δομή φιλοξενίας, κι αυτό, διότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, μια ομάδα Αφγανών, πιέζει και απειλεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να μη δεχθούν να εγκατασταθούν στη νέα δομή, ώστε να οδηγηθούν στην ενδοχώρα και ενδεχομένως στο εξωτερικό.


Κουμουτσάκος: Έχουν ετοιμαστεί σκηνές για 5.000 ανθρώπους
Την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο με τον νέο χώρο υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως είπε «σταδιακά μια δραματική εξέλιξη ομαλοποιείται. Έχουν ετοιμαστεί σκηνές για 5.000 ανθρώπους. Έχουν μπει όλες οι δομές διοίκησης κι ιατρικής αντιμετώπισης».

Σημείωσε, όμως, ότι «το πρόβλημα μας είναι η μεγάλη άρνηση των ιδίων να επιτρέψουν στο ΚΥΤ. Ενώ έχουμε ανοίξει μια υποδομή για 5.000, έχουν επιστρέψει 800-900 στις σκηνές καθώς για πολλούς από αυτους η καταστροφή της Μόριας είναι αφορμή για να πιέσουν την μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη».

«Δε θα φύγει κανείς από τη Λέσβο»
«Εμείς στείλαμε μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη Λέσβο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος εξηγώντας ότι μπήκε φρένο με το μήνυμα αυτό σε όσους επιχείρησαν να περάσουν την εικόνα ότι το να βάζεις φωτιά παίρνει και επιβράβευση με μετακίνηση στην Ευρώπη».

«Η διαχείριση θα γίνει στο πεδίο και με όρους ανθρωπιστικούς και φροντίδας. Πέραν των ασυνόδευτων και των ευάλωτων δεν θα αφήσουμε προϋποθέσεις για δημιουργία τέτοιων μηνυμάτων» διεμήνυσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Εφτά κρούσματα ανάμεσα στους πρόσφυγες
Πραγματοποιούνται, μάλιστα, μαζικά τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν σε 15 λεπτά. Μέχρι στιγμής, εφτά άτομα έχουν βγεί θετικοί στον κοροναϊό. Αν και εκατοντάδες οικογένειες, μεταξύ των οποίων και ευάλωτος πληθυσμός έχει ήδη μετακομίσει εκεί, μεγάλο μέρος των μεταναστών αρνείται. Πολλοί παραμένουν στην οδό Μυτιλήνης - Θέρμης.

Για να τους πείσει να πάνε στη νέα δομή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαμήνυσε από τη Λέσβο ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει τους κανόνες στη χώρα μας. Θα υπάρξουν κυρώσεις προς όσους εμποδίζουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή».

Με τη δήλωση αυτή επιβεβαίωσε την ύπαρξη Αφγανών, κυρίως παραβατικών μεταναστών, οι οποίοι εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στον δρόμο, να πάνε στη νέα δομή, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχουν ομαδική αναχώρηση από τη Λέσβο στην οποία θα συμπεριληφθούν και αυτοί.

Όπως και αν έχει, στο νέο κέντρο θα ισχύουν πολύ πιο αυστηροί κανόνες, καθώς θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα καταγράφονται. Με τούτα και με εκείνα, όμως, τα επεισόδια συνεχίζονται και μετά τον πετροπόλεμο του Σαββάτου. Το ίδιο και η υγειονομική βόμβα που απειλεί το νησί, εξαιτίας της πιθανής και πάντως ανεξέλεγκτης διάχυσης του COVID-19 στη Λέσβο.

https://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom