Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Τι είπαν Χαρδαλιάς, Κεραμέως και Μαγιορκίνης για κορονοϊό, νέα μέτρα και άνοιγμα σχολείων (βίντεο)


Σήμερα Παρασκευή μας ενημέρωσαν για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως -ενόψει και του
ανοίγματος των σχολείων την Δευτέρα- και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μαγιορκίνης: Ανησυχούμε από την αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων
Η αύξηση των κρουσμάτων και η αλλαγή της πορείας του κορονοϊού μας θυμίζει ότι η πανδημία είναι εδώ, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι έχει αυξηθεί η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής 11/9/2020, για την εξέλιξη της πανδημίας, o επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού αναφέρθηκε στον τελευταίο απολογισμό του ΕΟΔΥ, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε πλήρη αντίθεση με την τάση υποχώρησης της πανδημίας.


Μίλησε επίσης για ανομοιόμορφη κίνηση του κορονοϊού, αφού λίγοι το μεταδίδουν δυναμικά και ο ιός μπορεί να ανατρέψει μέσω της υπερμετάδοσης, την πορεία της πανδημίας. Όταν εμφανίζονται κρούσματα όπως αυτά σε επαγγελματικούς χώρους, εκεί η ιχνηλάτηση μπορεί να περιχαρακώσει. Σε καμία περίπτωση η εξέλιξη δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Στον τομέα των εμβολίων, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, ότι «κατεγράφη ένα συμβάν στο εμβόλιο της Οξφόρδης, κατεγράφη η παρενέργεια και μία ανεξάρτητη επιτροπή αναλαμβάνει την εξέταση αν η παρενέργεια οφείλεται στο εμβόλιο, δεν σταματάει η εξέλιξη της μελέτης για την παραγωγή του εμβολίου, αλλά σταματούν οι εμβολιασμοί. Συμβαίνουν συχνά τέτοια γεγονότα στις δοκιμές εμβολίων και φαρμάκων. Σε αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων της επιτροπής».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους αρνητές της μάσκας χαρακτήρισε το φαινόμενο «σκοταδισμό», τονίζοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή και χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να πειστούν.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε και τι ακριβώς συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες και όταν παρουσιάζονται παρενέργειες όπως αυτή με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Είπε ότι τέτοια γεγονότα συμβαίνουν συχνά και γίνεται για την ασφάλεια των εθελοντών.

Παράταση μέτρων για Αττική- Λέσβο και επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές

Διατήρηση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική και στις υπόλοιπες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές αλλά και άρση των ειδικών μέτρων για Πάρο και Αντίπαρο από τα ξημερώματα της ερχόμενης Τρίτης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Τονίζοντας ότι η κατάσταση επαναξιολογείται κάθε τριήμερο, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων που ισχύουν στην Αττική, στην Κρήτη, στην Αν. Μακεδονία, τη Λάρισα, την Κέρκυρα, την Καρδίτσα, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και την Κω.

Επίσης παρατείνονται:

Τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για Λέσβο, Ζάκυνθο, Μύκονο, Χαλκιδική, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης.

Σε ισχύ είναι και το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. «Καλούμαστε να στεγανοποιήσουμε κάθε εστία και απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους να τηρήσουν ευλαβικά -πιστά τα μέτρα, καθώς είναι τριψήφιοςο αριθμός κρουσμάτων με πολλαπλές μολύνσεις από μια επαφή και διασπορά διάσπαρτη, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Από την Τρίτη για Πάρο και Αντίπαρο παύει να ισχύει το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από τις 14 Σεπτεμβρίου και ισχύει ό,τι ισχύει για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. «Οι κάτοικοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και βγαίνουν νικητές», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ομάδα διαχείρισης για τα σχολεία

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα σε Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς και είναι σε ισχύ από σήμερα. Απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθήσουν πιστά τα μέτρα καθώς έχει εντοπιστεί στην περιοχή τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων από μια και μόνο συρροή. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, πρόσθεσε.

Ν. Κεραμέως: Επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα

Αναγκαία χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας τη θέσπιση της ομάδας κρούσης, της task force, από το υπ. Υγείας, το υπ. Προστασίας του Πολίτη, το υπ. Παιδείας και τον ΕΟΔΥ, η οποία θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση το πρώτο διάστημα και τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση κρουσμάτων στα σχολεία.

Επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους και τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, η οποία συμμετείχε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως επεσήμανε, οι προτεραιότητές μας είναι δύο: να συνεχίσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την τόσο σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία και να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας, των οικογενειών μας.

Η κυρία Κεραμέως ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. Η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε ασφαλείς».

Τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αναγνώρισε πως ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, ενδεχομένως και σχολεία.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ περιέγραψε πως θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία

Όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του και να ενημερώσει την σχολική μονάδα.

Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.

Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών.

Όσον αφορά στις στενές επαφές και μιλάμε για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες.

Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom