Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Η συνέντευξη του κυβερνητικού κλιμακίου από την Λέσβο (βίντεο)



Το κυβερνητικό κλιμάκιο που πήγε σήμερα στη Λέσβο ενημέρωσε τους πολίτες για την κατάσταση στην Μόρια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά την δομή που φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην Λέσβο βρίσκονται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί,ενώ 400 ασυνόδευτα παιδιά θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Νότης Μηταράκης είπε επίσης ότι έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες που έχουν κορονοϊό. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν νεκροί,τραυματίες ή αγνοούμενοι ενώ ξεκαθάρισε ότι «φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα».

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, λαμβάνουμε μεγάλο κύμα υποστήριξης το οποίο πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη» τόνισε ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας πως «η Μόρια όπως την ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να συνεχίσει, χρειάζεται να υπάρξει κλειστή δομή».

«Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίζει όπως την έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Πρώτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια των πολιτών της Λέσβου και των αιτούντων άσυλο» ανέφερε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία του πληθυσμού και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Επίσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι έχοντας κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «θα δοθούν όλες οι απαραίτητες λύσεις».

Ο Π. Αρκουμανέας επεσήμανε εκτός από τους 8 θετικούς στον κορωνοϊό που έχουν ήδη εντοπιστεί, έχει βρεθεί και ένας σημαντικός αριθμός των στενών επαφών τους. Ανακοίνωσε επίσης ότι από αύριο ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών, ενώ ενισχύεται και η παρουσία του ΕΚΑΒ και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom