Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι τα ενοίκια φοιτητικής στέγης


Χαμηλότερες σε σχέση με πριν από τρεις μήνες, πλην όμως υψηλότερες σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, είναι, ως επί το πλείστον, οι τιμές ενοικίασης φοιτητικής στέγης σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos (www.spitogatos.gr), σε ετήσια βάση καταγράφονται αυξήσεις 6% στην Καλλιθέα, 14% στο Αιγάλεω, 7% στην περιοχή πέριξ των Λ. Πατησίων και Λ. Αχαρνών, 11% στην Καισαριανή, 10% στα Εξάρχεια, 6% στο Μετς.

Το εντυπωσιακό στοιχείο πάντως είναι ότι οι αυξήσεις αυτές καταγράφονται παρά το γεγονός ότι, σε σχέση με το 2019, η προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση έχει αυξηθεί κατά 80%, κυρίως λόγω της απόσυρσης των ακινήτων αυτών από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 25%, ενώ ο αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών σπιτιών στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Μειώσεις

Ωστόσο, υπάρχουν και σημεία με διορθώσεις των τιμών, όπως π.χ. στον Βύρωνα, όπου οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ μειώσεις σημειώνονται επίσης σε Ιλίσια (-7%), Ζωγράφου (-1%), Παγκράτι (-5%) και Νέα Σμύρνη (-8%).

Συνολικά, στο κέντρο η πτώση σε ετήσια βάση δεν ξεπερνάει το 2%, αλλά τους τελευταίους τρεις μήνες, η πτώση αγγίζει το 9%. Αυτό είναι και το βασικό στοιχείο, καθώς η κρίση του κορωνοϊού και η συνεχής ενίσχυση της προσφοράς ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων φαίνεται πως έχουν ωθήσει αρκετούς ιδιοκτήτες στη μείωση των απαιτήσεων, γεγονός που ευνοεί και τους φοιτητές.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Spitogatos, Δημήτρη Μελαχροινό, «η σημαντική αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών στην πρωτεύουσα, όπως και η μικρή πτώση των τιμών ενοικίασης το τελευταίο τρίμηνο, οφείλεται αναμφίβολα εν μέρει στη μείωση των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο είχε επηρεάσει εντυπωσιακά τον κλάδο του real estate εν γένει, είχε οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας των φοιτητικών διαμερισμάτων στις περιοχές της Ελλάδας όπου λειτουργούν σχολές και πανεπιστήμια, ιδιαίτερα τις πιο τουριστικές».

Σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, αυτό είχε ως άμεση συνέπεια τόσο την αύξηση των τιμών των φοιτητικών διαμερισμάτων, όσο και στο να αλλάξουν οι «πιάτσες», καθώς οι φοιτητές άρχισαν να προσανατολίζονται σε πιο οικονομικές συνοικίες. «Φέτος φαίνεται να υπάρχει μια αντίστροφη τάση αυτού του φαινομένου. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθημερινά και δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση να δούμε περαιτέρω μεταβολές των τιμών και της διαθεσιμότητας το φθινόπωρο», καταλήγει ο κ. Μελαχροινός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται σημαντική πτώση τιμών, ιδίως στην Αθήνα, όπου είχαν καταγραφεί υπερβολές και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, στην Καισαριανή, η πτώση των τελευταίων τριών μηνών αγγίζει το 30%, ενώ στον Νέο Κόσμο διαμορφώνεται σε 15%. Μείωση 11% καταγράφεται επίσης σε Κουκάκι - Μακρυγιάννη και Βύρωνα, ενώ στα Ιλίσια και στο Παγκράτι η πτώση το τελευταίο τρίμηνο ανέρχεται σε 9%.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης παρατηρείται μικρή πτώση τιμών το τελευταίο τρίμηνο, σχεδόν σε όλες τις περιοχές φοιτητικού ενδιαφέροντος, με τη Σταυρούπολη να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση (-11%), καθώς και τη χαμηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό (6,1 ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τάσεις ποικίλλουν, ωστόσο η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με το 2019 παρατηρείται στο Ναύπλιο (22%) και στη Χαλκίδα (15%) και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο Αγρίνιο (23%) και στην Τρίπολη (20%). Αξιοσημείωτη πτώση, αντιθέτως, παρουσιάζουν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι τιμές στην Αμαλιάδα, αλλά και στα Χανιά (-13%).

Διετία

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις μειώσεις του τελευταίου τριμήνου, οι αυξήσεις των τελευταίων δύο ετών και ιδίως του 2019 φαίνεται πως παγιώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στον Βύρωνα η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 34,5%, ενώ στο Αιγάλεω, η αντίστοιχη άνοδος είχε διαμορφωθεί σε 31,3%. Σημαντική άνοδο κατά 20,7% κατέγραφαν και τα διαμερίσματα πέριξ των λεωφόρων Πατησίων και Αχαρνών, με αποτέλεσμα ένα δυάρι να στοίχιζε περί τα 375 ευρώ, ενώ φέτος σημειώθηκε νέα αύξηση κατά 7% σε 391 ευρώ.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom