Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Διακόπτει τις δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού η AstraZeneca


Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 8/9, ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε συμμετέχοντα στην έρευνα.

Το εμβόλιο αυτό, έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο (University of Oxford) και θεωρείται ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού, ενώ η αναστολή των δοκιμών καθιστά πιο δύσκολη την προοπτική μιας ενδεχόμενης διάθεσής του, στα τέλη του χρόνου. Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία με την εταιρία για παράδοση 300.000.000 δόσεων, οι οποίες αναμένονταν μέχρι το τέλος του έτους. Η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας ανέμενε περίπου 600.000 δόσεις.

Όμως μετά τις ανακοινώσεις της εταιρίας πως σταματούν οι δοκιμές, προκειμένου να μελετηθούν δεδομένα ασφάλειας, ο σχεδιασμός ανατρέπεται. Η εταιρία σημείωσε ότι εργάζεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάλυσης του περιστατικού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ενδεχόμενη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δοκιμών. Η AstraZeneca ξεκίνησε την φάση 3 των κλινικών δοκιμών για την παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό στα τέλη Αυγούστου. Οι δοκιμές στις ΗΠΑ γίνονται σε 62 περιοχές σε όλη την χώρα.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφερόμενος στην διακοπή εξήγησε ότι πρόκειται για μια «κίνηση ρουτίνας», η οποία πρέπει να συμβαίνει όταν υπάρχει η εμφάνιση ανεξήγητης αδιαθεσίας σε κάποια από τις κλινικές δοκιμές.

Στην συνέχεια πρέπει να ερευνάται έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα των δοκιμών. Είναι γεγονός πως αυτού του είδους οι διακοπές δεν είναι ασυνήθιστες κατά την διάρκεια κλινικών δοκιμών, ωστόσο είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει, ενώ αν διαπιστωθούν σοβαρές παρενέργειες τότε ενδεχομένως να υπάρξει και διακοπή της έρευνας.

Υπενθυμίζεται πως αυτή την στιγμή υπάρχουν 9 υποψήφια εμβόλια που είναι στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών. Οι έρευνες της AstraZeneca για την παρασκευή εμβολίου είναι οι πρώτες που διακόπτονται στην φάση 3 γεγονός που σήμανε παγκόσμιο συναγερμό προκειμένου ερευνητές άλλων εταιρειών να ελέγξουν για την ύπαρξη τυχόν αντίστοιχων ανεπιθύμητων αντιδράσεων και στις δικές τους κλινικές δοκιμές.

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τα αίτια της διακοπής

Από τη μεριά του, ρεπορτάζ του Statenews επικαλείται δυο πηγές που έχουν γνώση των γεγονότων και παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές. Η μια πηγή αναφέρει ότι από την εταιρεία ενημερώθηκαν οι ερευνητές ότι η διακοπή των δοκιμών στο εμβόλιο έγινε για να ελεγχθούν όλα τα ενδεχόμενα καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα επάνω τους.

Η δεύτερη πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της είπε κάτι πολύ πιο σοβαρό. Είπε ότι η ανακάλυψη που οδήγησε στην παύση των δοκιμών έχει επιπτώσεις και σε άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca αλλά και σε κλινικές δοκιμές που κάνουν άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που προσπαθούν να ανακαλύψουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι πιθανές παρενέργειες

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Statenews, υπάρχουν αρκετές ανεπιθύμητες αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην παύση των κλινικών δοκιμών. Μερικές από αυτές μπορεί να οδηγήσουν τον συμμετέχοντα να εμφανίσει συμπτώματα που να χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και να προκαλέσουν ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην απώλεια ζωής.

Αυτή η εξέλιξη αν είναι πολύ σοβαρή θα οδηγήσει στην μη έγκριση του εμβολίου με συνοπτικές διαδικασίες στις ΗΠΑ και στην μη ύπαρξη εμβολίου για τον κορονοϊό πριν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στην πρώτη και δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών το 60% από τους 1.000 συμμετέχοντες παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πυρετό, πονοκεφάλους, μυικούς πόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom