Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Το πρώτο κρούσμα στη Μόρια! - 14 μέρες σε καραντίνα το ΚΥΤ


Ένας 40χρονος Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας, που διαμένει προσωρινά στον καταυλισμό των αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας, διαγνώσθηκε χθες το βράδυ θετικός στη νόσο του κορονοϊού.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στον καταυλισμό και το γεγονός έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές. Στο νησί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Οργανισμού, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι ο ασθενής πρόσφυγας μεταφέρθηκε αργά τη Δευτέρα το βράδυ εμπύρετος στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ κρίθηκε ότι πρέπει να εισαχθεί αμέσως για νοσηλεία λόγω των σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων του.

Νοσηλεύεται απομονωμένος, ενώ άμεσα ενεργοποιήθηκε το προσωπικό του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ, αποτελούμενο από 41 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και ξεκίνησε η ενδελεχής ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών του 40χρονου, με σκοπό την απομόνωσή τους. Γίνονται έλεγχοι στους διαμένοντες στο ΚΥΤ.

Το ταξίδι από τη Μόρια στην Αθήνα
Ο Σομαλός είχε αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 17 Αυγούστου με δικαίωμα μετακίνησης που είχε ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας. Μάλιστα, στις 21 Αυγούστου βεβαίωσε την παρουσία του στην Αθήνα με καταγεγραμμένη εμφάνισή του σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής. Προφανώς λόγω αδυναμίας παραμονής στην Αθήνα και του «ανοικτού» χαρακτήρα της Μόριας επέστρεψε στη Μυτιλήνη.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης κατά την επιστροφή του στο νησί ο Σομαλός ζούσε σε σκηνή πλησίον του ΚΥΤ γι’ αυτό και αρνείται την οποιαδήποτε επαφή με άλλους αλλοδαπούς που ζουν εντός της δομής:

“Βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ένας Σομαλός ο οποίος είχε φύγει από την Μυτιλήνη καθώς είχε πάρει άσυλο στις 17 Ιουλίου, εμφανίστηκε 21 Αυγούστου στον Άλιμο, όπου ζήτησε διαμονή και στις 28 Αυγούστου μπήκε μόνος του στο πλοίο και επέστρεψε στο νησί”.

Τα πρώτα συμπτώματα
“Έστησε μόνος του μια σκηνή σε έναν ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ και έμεινε εκεί. Εχθές αισθάνθηκε κάποια συμπτώματα, οδηγήθηκε στο ιατρείο του κέντρου, όπου στην συνέχεια τον έστειλαν στο νοσοκομείο.

Tο αποτέλεσμα του τεστ έδειξε πως είναι θετικός στον κορονοϊό. Αυτή την ώρα βρίσκεται στη Μόρια, αστυνομία, κλιμάκια του ΕΟΔΥ και αντιπρόσωποι του Μεταναστευτικής πολιτικής, όπου ανήκει το ΚΥΤ και γίνεται ιχνηλάτηση. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει έρθει σ επαφή με κανέναν και πως έμενε μόνος του όλες αυτές τις ημέρες. Αν μας ζητηθεί οτιδήποτε εμείς θα είμαστε εκεί να δώσουμε την οποιαδήποτε βοήθεια”.

Καραντίνα 14 ημερών στη Μόρια
Με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μπαίνει άμεσα σε πλήρη καραντίνα το ΚΥΤ στη Μόρια για συνολικά 14 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι έως και τις 15 Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή ενώ η αστυνομία θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο. Στον χώρο του καταυλισμού θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο προσωπικού ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση.

Στη Μόρια, σήμερα, διαμένουν περί τους 12.800 αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες.
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom