Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Κεραμέως: Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου,ίσως και με επιπλέον μέτρα! (βίντεο)


Την τελική ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα. Όπως είπε τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου.
Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί, είπε επίσης η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος είπε ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει επιστρέψει από τις διακοπές του. Το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας έχει επιστρέψει στην Αθήνα, είπε και τους κάλεσε να επιστρέψουν άμεσα.

Η κα Κεραμέως είπε ότι σκοπός της συνέντευξης Τύπου είναι να δοθούν κάποιες επιπλέον οδηγίες για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε, η έναρξη του σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης και κάθε βήμα αξιολογείται και επικαιροποιείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε και επιπλέον πιο αυστηρά μέτρα.


Τα 16 μέτρα πρόληψης και προφύλαξης στα σχολεία
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού
  • Ενημέρωση με έτοιμες επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ
  • Αντισηπτικά στο σχολείο και σχολαστικός καθαρισμός, με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ
  • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης
  • Διαφορετικά διαλείμματα για τον περιορισμό συγχρωτισμού μαθητικών ομάδων
  • Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων. Ειδική πρόβλεψη από το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής
  • Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα – εντός κάθε σχολικού τμήματος
  • Μαθητικοί διαγωνισμοί με μέτρα – υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων
  • Μη πραγματοποίηση εκδρομών και συνεδρίων
  • Επισκέψεις σε μουσεία, δημόσια κτήρια κλπ και περίπατοι ανά τμήμα
  • Στα αθλήματα, θα υπάρχουν μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικά πρωταθλήματα
  • Στα εργαστήρια, θα υπάρχουν σταθερές ομάδες συνεργασίας. Θα γίνεται καθαρισμός των υλικών και του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση
  • Στην αίθουσα πληροφορικής, θα γίνεται καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
  • Για τα μαθήματα με μουσικά όργανα, θα τηρείται απόσταση 3 μέτρων, ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων. Θα γίνεται καθαρισμός των μουσικών οργάνων μετά από κάθε χρήση
  • Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι/ νερό. Παροχή ενός παγουριού σε κάθε μαθητή Δημοτικού, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
Είπε ακόμα ότι έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια και η παράδοση των βιβλίων έχει γίνει στην ώρα της.

Η κα Κεραμέως επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και ότι τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες.

Εξήγησε γιατί θα δίνεται σε κάθε μαθητής δωρεάν ένα παγούρι για να μην πίνουν τα παιδιά από την βρύση και να μην ανταλλάσσουν μπουκάλια.

Οι απουσίες δεν θα προσμετρώνται αν ο μαθητής νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ή ο εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί σπίτι του.

Κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
  • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
  • Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα γίνεται χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό.
Στ. Πέτσας: Τα σχολεία να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς κορονοϊού

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι διαφορετική.

«Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας, ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορονοϊού«, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για ομαδική δουλειά από την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού – από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες – φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη.

Ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

Δείτε βίντεο από την live μετάδοση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom