Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την Αττική - Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους - Στις 10 θ' ανοίγουν τα μαγαζιά (βίντεο)


Τίθενται σε ισχύ από αύριο, 16 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 του μήνα - Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εργασίας στο Δημόσιο, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα - Έως έξι άτομα ανά τραπέζι στους
χώρους εστίασης - Με καθιστούς θεατές, πληρότητα 50% και χρήση μάσκας οι συναυλίες - Τι αλλάζει στις λαϊκές αγορές.

«Πακέτο» μέτρων για την Αττική ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η κυβέρνηση πήρε τις τελικές της αποφάσεις, έπειτα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.


Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι το Λεκανοπέδιο βρίσκεται σε επίπεδο υψηλού κινδύνου από άποψη επιδημιολογικού φορτίου, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει φτάνει στο 60%. Αναγνώρισε, ακόμη, ως πρόβλημα, την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Αττική.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική, είναι τα εξής:

- Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00.

- Έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι στους χώρους εστίασης.

- Λειτουργία των λαϊκών αγορών με το 50% των παραγωγών και με τους πάγκους σε απόσταση τριών μέτρων.

- Παραμένει το όριο των 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εργασίας στο Δημόσιο, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όταν πρόκειται για συναθροίσεις και συναυλίες, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου.

- Οι συναυλίες θα πραγματοποιούνται με καθιστούς θεατές, πληρότητα 50% και χρήση μάσκας. Απαγορεύεται το κάπνισμα και το αλκοόλ.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρα και κινηματογράφους, που θα λειτουργούν με το 60% της πληρότητας, αντί του 75% σήμερα.

«Μοντέλο Πόρου» στα Τρίκαλα

Επιπλέον, τα Τρίκαλα τίθενται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν για 14 ημέρες, από Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 στις 6 π.μ. έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στις 6 π.μ., είναι τα εξής:
  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις – οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Μαγιορκίνης: Ανησυχητική η αντοχή της πανδημίας παρά τα μέτρα



Ανησυχητική χαρακτήρισε την αντοχή της πανδημίας παρά τα μέτρα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων από την προηγούμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για αρκετές ημέρες με πάνω από 300 κρούσματα.

Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε στην αύξηση των διασωληνωμένων με αποτέλεσμα να αρχίζει να δημιουργείται -όπως είπε- πρόωρη πίεση στο ΕΣΥ.

Ο ίδιος σημείωσε πως πάνω από τα μισά κρούσματα εμφανίστηκαν στην Αττική αρκετές ημέρες. «Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα, το εκκολαπτήριο της πανδημίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, δε, πως τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται αποσκοπούν στην ανακοπή της υπερμετάδοσης μεταξύ αγνώστων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom