Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ο πόλεμος των καρτέλ στην Αθήνα


«Να φροντίσεις να μου επιστραφούν τα χρήματα εκεί, στην Κολομβία. Eχω μεγάλη δύναμη. Δεν μου αρέσει να μου παίρνουν ούτε ένα πέσο. Είναι ο νόμος μου». Αυτό ήταν ένα από τα τελευταία μηνύματα που δέχτηκε στο
κινητό του ο 56χρονος Βέλγος Λουίτζι Βαντσέρι, πριν βρεθεί νεκρός με διαμπερές τραύμα από όπλο στο κεφάλι. Τον είχαν εντοπίσει πεσμένο μπρούμυτα σε μια λίμνη αίματος κάτοικοι της οδού Φανοσθένους, στον Νέο Κόσμο.

Η εκτέλεσή του τον Ιούνιο του 2017 ήταν η πρώτη από μία σειρά φόνων που διαπράχθηκαν στην Αθήνα με θύματα Ευρωπαίους εμπόρους ναρκωτικών οι οποίοι διατηρούσαν επαφές με το καρτέλ κοκαΐνης της Λατινικής Αμερικής. Λίγο πριν δολοφονηθεί εξάλλου ο Βαντσέρι είχε κριθεί ένοχος για συμμετοχή σε κύκλωμα που σχεδίαζε να μεταφέρει κοκαΐνη από την Κολομβία στην Ευρώπη.

Η ποινή του δικαστηρίου της Λιέγης είχε όμως ανασταλτικό χαρακτήρα και έτσι, δέκα ημέρες μετά την ετυμηγορία, ο Βαντσέρι ταξίδεψε στην Αθήνα για να έρθει σε συνεννόηση με εκπροσώπους της κολομβιανής μαφίας, στους οποίους όφειλε αρκετά εκατομμύρια πέσος.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ενάμιση χρόνο μετά τον φόνο του, οι ελληνικές αρχές κατηγόρησαν έναν 33χρονο Αλβανό ως το άτομο που ανέλαβε να εκτελέσει το συμβόλαιο εις βάρος του Βαντσέρι. Συνελήφθη στην Κακαβιά και προφυλακίστηκε, ενώ πρόσφατα διεθνές ένταλμα για συμμετοχή στην ίδια υπόθεση εκδόθηκε εις βάρος του αδελφού του.

Τους τελευταίους πέντε μήνες, τρεις ακόμα Ευρωπαίοι έμποροι κοκαΐνης, που είχαν βρει καταφύγιο στην Αθήνα δολοφονήθηκαν άγρια από πληρωμένους δολοφόνους.

Το βράδυ της Παρασκευής 29ης Μαΐου, νεκρός με δύο σφαίρες στο κεφάλι έπεσε ο 47χρονος Βέλγος Κριστόφ Βάγκεμαν έξω από το σπίτι του στη Βούλα. Εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των βελγικών αρχών για δια-κίνηση ναρκωτικών. Ζούσε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με τη Βραζιλιάνα σύζυγό του και το ανήλικο παιδί τους χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες. Μία από αυτές με στοιχεία «Γιώργος Χριστόφορος».

Ο δράστης τον περίμενε κρυμμένος στην πιλοτή της πολυκατοικίας της οδού Δωδεκανήσου. Μόλις εκείνος κατέβηκε από το τζιπ Volvo με τις ελβετικές πινακίδες που χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του, τον πλησίασε και τον πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη βελγική εφημερίδα Gazet van Antwerpen ο Βάγκεμαν είχε συμμετοχή σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

Το 2015, μάλιστα, το Εφετείο της Αμβέρσας τον καταδίκασε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 12 ετών για εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο. Ακόμα, ήταν ανάμεσα στους βασικούς υπόπτους για συμμετοχή στην «υπόθεση σκουμπρί», τη διακίνηση δηλαδή κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με σκουμπριά. Είχε τότε χρησιμοποιήσει πλαστή ταυτότητα και εμφανιζόταν ως διευθυντής εμπορικής εταιρείας μέσω της οποίας γινόταν η μεταφορά των κοντέινερ με τα ναρκωτικά.

Στον φάκελό του υπάρχουν ακόμα καταδίκες –ήδη από τη δεκαετία του ’90– για ξέπλυμα χρήματος. Στα ίδια δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι ο Βάγκεμαν ήταν ειδικός στη σύσταση εικονικών, εμπορικών εταιρειών μέσω των οποίων γινόταν η εισαγωγή της κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Η Gazet van Antwerpen χαρακτηριστικά παραθέτει την εξής δήλωση ανώνυμης πηγής για τον 47χρονο: «Εάν χρειαζόσουν εταιρείες για να μεταφέρεις κοντέινερ, ο Βάγκεμαν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος».

Στην Ελλάδα ο 47χρονος Βέλγος δήλωνε σύμβουλος επιχειρήσεων, καθώς και εισαγωγέας τροφίμων και κάρβουνου. Από το αρχείο της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας που ερευνάται από τους αστυνομικούς προκύπτει ότι συνέχιζε να διαχειρίζεται εταιρείες μέσω των οποίων υπάρχουν υπόνοιες ότι διακινούσε κοκαΐνη κρυμμένη σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο. Ελληνικές και ξένες υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών εξάλλου φέρονται να διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το θύμα διαπραγματευόταν μέχρι πρόσφατα την εισαγωγή κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

Βεντέτα συμμοριών

Προς το παρόν, ο φόνος του Βάγκεμαν δεν έχει διασύνδεση με την προ ετών δολοφονία του 56χρονου –επίσης Βέλγου– Λουίτζι Βαντσέρι, ούτε όμως και με τη διπλή εκτέλεση των δύο Μαυροβούνιων μεγαλέμπορων ναρκωτικών, τον Ιανουάριο στη Βάρη. Οι Ιγκόρ Ντέντοβιτς και Στεφάν Σταμάτοβιτς δολοφονήθηκαν ενώ έτρωγαν με τις συζύγους και τα παιδιά τους στην ταβέρνα «Η Βοσκοπούλα» στη Βάρη.

Και οι δύο ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης «Σκάλιαρι» που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ε.Ε. και έχει ως σημείο αναφοράς την πόλη Κότορ του Μαυροβουνίου.

Βρίσκονταν τον τελευταίο τουλάχιστον ένα χρόνο στην Ελλάδα και είχαν μισθώσει σπίτια - κρησφύγετα στα νότια προάστια της Αθήνας. Οι φόνοι τους συνδέθηκαν με τον πόλεμο ανάμεσα στη «Σκάλιαρι» και την αντίπαλη εγκληματική οργάνωση της πόλης Κότορ του Μαυροβουνίου, «Καβάτσκι».

Και οι δύο εξάλλου διώκονταν με εντάλματα σύλληψης για απόπειρες ανθρωποκτονίας εις βάρος των αντιπάλων τους. Ο Ντέντοβιτς είχε τον Μάρτιο του 2016 αποπειραθεί να δολοφονήσει με ένα αυτόματο δύο μέλη της συμμορίας «Καβάτσκι» σε υπαίθριο πάρκινγκ στη συνοικία Ράκιτε του Κότορ.

Ο Σταμάτοβιτς, αντίστοιχα, είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το αυτοκίνητο μέλους της αντίπαλης ομάδας, ο οποίος όμως εντοπίστηκε από αστυνομικούς πριν πυροδοτηθεί. Πρόσφατο δημοσίευμα της ανεξάρτητης ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας OCCRP (Organize Crime Corraption Reporting Project) υπολογίζει σε πάνω από 40 τα θύματα του εμφυλίου μεταξύ των δύο αντίπαλων συμμοριών του Κότορ.

Για τη διερεύνηση του διπλού φονικού στη Βάρη υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας με την αστυνομία της Σερβίας, ενώ Ελληνας αξιωματικός μετέβη πριν από μερικούς μήνες στο Βελιγράδι για διά ζώσης συναντήσεις με Σέρβους αστυνομικούς.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, έχουν προκύψει βάσιμες υποψίες ότι οι δράστες της δολοφονίας είχαν μερικά εικοσιτετράωρα πριν το διπλό φονικό συλληφθεί από άνδρες της Αμεσης Δράσης έπειτα από καβγά σε νυχτερινό κέντρο της Γλυφάδας. Ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης έχει ήδη διαβιβαστεί στις αρμόδιες σερβικές αρχές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom