Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Η κυβέρνηση μετά το σάλο πήρε πίσω την απόφαση για "μποναμά" προς τις εφημερίδες


Πήρε πίσω τελικά η κυβέρνηση την απόφασή της για την επιχορήγηση των εφημερίδων, μια απόφαση που κατά γενική ομολογία είχε λάθη και αστοχίες.

Ενώ η κίνηση στήριξης των εφημερίδων ήταν σωστή, δεδομένων των προβλημάτων και της κρίσης στην έντυπη δημοσιογραφία, οι αστοχίες και τα λάθη που είχε η απόφαση ήταν κραυγαλέα. Σε τέτοιο βαθμό που ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους ενδιαφερόμενους, αλλά και την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεγαλύτερη αστοχία της κυβερνητικής απόφασης ήταν ότι ενισχύονταν με το ίδιο χρηματικό ποσό εφημερίδες με 400 εργαζόμενους και εφημερίδες με ανύπαρκτη κυκλοφορία αλλά και ελάχιστους εργαζομένους.

H εν λόγω απόφαση εκδόθηκε με το νόμο 4609/2019 που ψήφισε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας οριζόντια ενίσχυση ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων του κάθε εντύπου και χωρίς καθορισμό άλλων κριτηρίων, ενώ κατά την προεκλογική περιόδο εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων.

Η νέα κυβέρνηση αντί να αναθεωρήσει την ισοπεδωτική λογική συνέχισε το λάθος και έφθασε στην εν λόγω έκδοση της πρόσφατης απόφασης επιχορήγησης των εφημερίδων. Μάλιστα, η μόνη τροποποίηση που έγινε ήταν η κατάργηση του αποκλεισμού που υπήρχε για όσες επιχειρήσεις δεν διέθεταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ή είχαν χρέη προς εργαζομένους, ορίζοντας ότι τα δικαιούμενα ποσά θα πηγαίνουν στις οφειλές, γεγονός που επισημαίνει και στη δήλωσή του ο Λευτέρης Κρέτσος.

Με την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία εν τέλει ανεκλήθη, ενισχύονταν συνολικά με 7 εκατ. ευρώ 36 εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας, των οποίων η συνολική κυκλοφορία φθάνει περίπου τα 500.000 φύλλα.

Και ήταν πραγματικά απορίας άξιο πώς μια εφημερίδα με 400 εργαζόμενους εισέπραττε το ίδιο ποσό (200.000 ευρώ) με μια εφημερίδα εξαιρετικά χαμηλής κυκλοφορίας με μόλις 2 εργαζόμενους! 

Και κατέληγε να είναι και προκλητικό να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση και μάλιστα τέτοιου ύψους εφημερίδες που πωλούν μόνο μερικές δεκάδες ή έστω εκατοντάδες φύλλα και απασχολούν αριθμό εργαζομένων που μετράται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της αυτή, επισημαίνοντας τα λάθη που περιέχει. Ο Λευτέρης Κρέτσος στη δήλωσή του επεσήμαινε ότι για πρώτη φορά «δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα».

Οι εφημερίδες που ενισχύονταν









Η ανακοίνωση του Λευτέρη Κρέτσου
Στην ανακοίνωσή του ο Λευτέρης Κρέτσος αναφέρει ότι "η χθεσινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ. Πέτσας, προβλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το Μακελειό, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου".


Εξηγεί ότι "για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋπόθεση που εξασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Δημοσίου".

Αναφέρει ακόμη ότι αφού τροποποίησαν την αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας και αύξησαν το ποσό της ενίσχυσης για να χωράνε όλοι, τώρα παρακάμπτουν και βασικές διατάξεις της νομοθεσίας, όπως το άρθρο 4 της απόφασης. Ρωτά ακόμη: "Με ποια επίσης λογική και ποιο αίσθημα δικαιοσύνης, μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενους, ενώ μια εφημερίδα με 4 εργαζόμενους θα λάβει 36.000; Δεν διάβασαν τι υπέγραψαν; Οφείλουν εξηγήσεις".

Κλείνοντας υποστηρίζει ότι "την ώρα που η κυβέρνηση της Δεξιάς ακρωτηριάζει το κοινωνικό μέρισμα, καταργεί την 13η σύνταξη, και αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, χαρίζει «δώρα» στη διαπλοκή, ασυλία στους τραπεζίτες, και τώρα χρηματοδοτεί «εκδότες μπαταχτσήδες», όπως και τον γνωστό Χίο, για την «προσφορά» του στην ελευθεροτυπία και στη δημοκρατία".

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα και η ανάκληση της απόφασης
«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α’ και παρ. 7 της υπ’ αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β’ ΚΥΑ).

Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι «ξέχασαν» τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν, ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα τύπου καλούνται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30πμ στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους».
iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom