Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Η Οδύσσεια των κατοίκων της Σαμοθράκης: Δυόμιση ώρες ταξίδι για μια γενική αίματος!


Σε μια μικρή ... Οδύσσεια θα υποχρεώνονται οι κάτοικοι στη Σαμοθράκη από την επόμενη χρονιά, για να πραγματοποιήσουν μια απλή αιματολογική εξέταση.

Σε δυόμιση ώρες ταξίδι με το πλοίο της γραμμής και σε υποχρεωτική διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο -καθώς είναι αραιά τα δρομολόγια- υποχρεώνονται όσοι κάτοικοι ζουν στην απομακρυσμένη Σαμοθράκη και θέλουν να πραγματοποιήσουν μια απλή αιματολογική εξέταση.
Από 31 Δεκεμβρίου 2019, θα πρέπει να καταβάλλουν από την τσέπη τους τουλάχιστον ... 150 ευρώ, για υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις. Το μοναδικό αιμοληπτήριο της Σαμοθράκης βάζει λουκέτο, με νόμο της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Ο Γολγοθάς των κατοίκων αναμένεται απερίγραπτος.
Με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Νίκος Γαλατούμος, κάνει έκκληση να μην κλείσει το μοναδικό αιμοληπτήριο, καθώς οι κάτοικοι θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη. Όπως αναφέρει, το νησί έχει 3.000 μόνιμους κατοίκους και τους 5.000 ετεροδημότες που κατοικούν στο νησί από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, καθώς και τους τουρίστες του καλοκαιριού. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, αλλά επίσης, μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλές έγκυες γυναίκες, καρκινοπαθείς, χρονίως πάσχοντες και μικρά παιδιά.
Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος, η Σαμοθράκη απέχει από την Αλεξανδρούπολη (28 ναυτικά μίλια) 2,5 ώρες με το καράβι, ενώ δεν υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια.
“Δεν υπάρχει δρομολόγιο σε καθημερινή βάση που να διευκολύνει τους κατοίκους σε αιμοληψία. Συγκεκριμένα το πλοίο Δευτέρα και Τρίτη αναχωρεί από το νησί στις 14.30 μ.μ. Από δε την Αλεξανδρούπολη στις 09.00 μ.μ. Την Τετάρτη δεν υπάρχει δρομολόγιο από το νησί. Την Παρασκευή, το πλοίο αναχωρεί στις 17.30. Οι κάτοικοι, θα πρέπει να πληρώνουν έξοδα εισιτηρίων πλοίου και ξενοδοχεία, διότι όπως προκύπτει σαφώς από τα προαναφερόμενα δρομολόγιο, έστω για μια απλή γενική αίματος, το κόστος είναι πάνω από 150 ευρώ για τον κάτοικο του νησιού, πέρα από την απερίγραπτη ταλαιπωρία. Σημειώνεται δε ότι το πλοίο δεν εκτελεί δρομολόγια με ανέμους άνω των 5 μποφόρ. Επομένως παροχές υγείας, όπως αιμοληψίες, που για τους κατοίκους της λοιπής Ελλάδας μπορεί να είναι υπόθεση ρουτίνας, για τον κάτοικο της Σαμοθράκης είναι ένα μεγάλο και κοστοβόρο ταξίδι, για τους δε ασθενείς ένας απερίγραπτος Γολγοθάς”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και κάνει έκκληση στον υπουργό Υγείας για δώσει λύση:
“Επικαλούμαστε την ευαισθησία σας και σας παρακαλούμε θερμά για την άμεση λύση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην αναγκαστεί να κλείσει το μοναδικό αιμοληπτήριο που υπάρχει στο νησί, που και αυτό λειτούργησε μετά από παρεμβάσεις και αιτήματα της τοπικής κοινωνίας”, καταλήγει ο κ.Γαλατούμος στην επιστολή του.
Έγγραφη διαμαρτυρία κοινοποίησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και συγγενείς ασθενούς. Σ' αυτήν περιγράφει τον Γολγοθά που περνά με τον ασθενή πατέρα του:
“Ο πατέρας μου είναι διαβητικός και καρδιοπαθής, κάθε 3-4 μήνες πηγαίνει στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για τακτικό έλεγχο. Πριν πάει του έχουν πει οι γιατροί να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, τις οποίες κάνει στο αιμοληπτήριο και επειδή κάποιες αργούν να βγουν τα αποτελέσματα τους αν χρειαστεί να τις κάνεις στην Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να διανυκτερεύσει εκεί 2-3 βράδια, με το ανάλογο κόστος. Στην θέση του πατέρα μου βρίσκονται αρκετοί κάτοικοι του νησιού, πολλοί εκ των οποίων πρέπει να υποβάλλονται σε αυτήν την διαδικασία τακτικότερα, πχ 1 φορά τον μήνα. Ας ελπίσουμε οι ιθύνοντες να πειστούν από την επιστολή του Δημάρχου”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κάτοικος του νησιού.

Σαμοθράκη: Γιατί κλείνει το αιμοληπτήριο

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, η οποία κοινοποιείται και στους 4 βουλευτές Έβρου, ο Δήμαρχος ζητά να υπάρξει ακύρωση του νόμου 4461/28-3-2017 και συγκεκριμένα στο άρθρο 100 παρ.2 και άλλες σχετικές αποφάσεις.
Δείτε τον σχετικό νόμο του 2017, με τον οποίο κλείνει το αιμοληπτήριο:
Το συγκεκριμένο αιμοληπτήριο άρχισε να λειτουργεί από το 2015 γεγονός που πρόσφερε μεγάλη ανάσα ανακούφισης στους κατοίκους του νησιού. Υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό, όπου πραγματοποιούσε τις αιμοληψίες και απέστειλε τα δείγματα με ασφάλεια σε Μικροβιολογικό Ιατρείο στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς περιττή ταλαιπωρία των ασθενών. Υπήρχε μάλιστα και η δυνατότητα αιμοληψίας στο σπίτι, καθώς και συμβάσεις με όλα τα ταμεία τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και του στρατού.
Ωστόσο, ο πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός έκρινε ότι η δυνατότητα λειτουργίας αιμοληπτηρίων είχε δοθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά έγινε κατάχρηση αυτής της δυνατότητας από ιδιώτες. Η απόφασή του αφορά δε και σε αιμοληπτήρια και άλλων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.
Μιλώντας για το θέμα στη Βουλή, είχε τονίσει επίσης, ότι εφόσον έχουν καταργηθεί οι απαγορεύσεις που σχετίζονται με την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, οι μικροβιολόγοι μπορούν να συστήσουν διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών όπου επιθυμούν. Μεταθέτοντας ουσιαστικά την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας για την υγειονομική κάλυψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα των κατοίκων αυτής της παραμεθόριας περιοχής, σε ιδιώτες.
Στις 29/06/2017 εστάλη εκπρόθεσμα, επείγον έγγραφο – εντολή, υπογεγραμμένο από τον τ. Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό, να μην προχωρήσουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι στην εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4461/28-3-2017, «περί διακοπής λειτουργίας των αιμοληπτηρίων» καθώς, όπως ρητά τονιζόταν «.. επίκειται νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας, θα μπορούν να λειτουργούν αιμοληπτήρια σε ορισμένες νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές…».
Από τότε και μέχρι σήμερα η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Παρέμβαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ) στις 8/11/2019 απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια με θέμα: «Καθεστώς λειτουργίας αιμοληπτηρίων», όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν 2 εναλλακτικές προτάσεις, η μία εκ των οποίων καλύπτει την Σαμοθράκη.
"Κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. της 6-11-2019 το ζήτημα αυτό συζητήθηκε εκτενώς και αποφασίστηκε να σας προταθούν οι πιο κάτω δύο λύσεις: είτε η απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου (ΦΕΚ 4461/28-3-2017), με την καθολική διακοπή λειτουργίας των αιμοληπτηρίων σε όλη την επικράτεια, είτε να οριστούν άμεσα συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων σε κάποιες περιοχές της νησιωτικής ή και ηπειρωτικής χώρας θα μπορούν να λειτουργούν αιμοληπτήρια (π.χ. κριτήρια πληθυσμιακά, απόστασης από μικροβιολογικό εργαστήριο. Δημόσιο ή ιδιωτικό, κλπ)."
Δείτε την σχετική επιστολή του ΠΙΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom