Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΝΑΤΟ: Με εχθρούς τους λαούς και την «παράνομη μετανάστευση»!


Ολοκληρώθηκε η επετειακή σύνοδος του ΝΑΤΟ που αυτοχαρακτηρίζεται ακόμα «αμυντική» συμμαχία που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα». Το θέμα της «μαζικής παράνομης μετανάστευσης» - ως πρόκληση για το ΝΑΤΟ - έθεσε και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Ολοκληρώθηκε η επετειακή σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και τα 29 κράτη μέλη – παρά τις εσωτερικές διαφωνίες,  τις τριβές, ακόμα και κοροϊδίες μεταξύ ηγετών – κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν όπου δηλώνεται… «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή».  

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας. Παράλληλα, αναγνώρισαν την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως μια «πρόκληση».  

Ίσως το πιο κυνικό σημείο της συμφωνίας των ΝΑΤΟϊκών είναι πως η «συμμαχία» είναι καθαρά «αμυντική» και «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα». Διαβάστε εδώ πόσο «αμυντικό» είναι το ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια από την ίδρυση του
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πλήρως ευθυγραμμισμένος στην κυρίαρχη λογική του ΝΑΤΟ στην ουσία «παπαγάλισε» τα τετριμμένα σημεία συμφωνίας (σε επίπεδο διακηρύξεων) των ισχυρότερων χωρών: Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας και άλλα τέτοια. Επιδίωξε να θέσει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει από τους γείτονές της να δείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά της. Ακολούθησε, άλλωστε και η συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν. 

Επίσης, με καμάρι, σημείωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς (…ΝΑΤΟϊκής) χρηματοδότησης στον τομέα της αμυνας. Η χώρα το απέδειξε, είπε, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατηρώντας τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι – εκτός των άλλων – ο πρωθυπουργός έθεσε στο ΝΑΤΟ το θέμα «αντιμετώπιση των προκλήσεων» και συμπεριέλαβε σε αυτές και τη «μαζική παράνομη μετανάστευση». Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας! Επιπλέον, όπως είπαν (με υπερηφάνεια φανταζόμαστε…) κυβερνητικές πηγές στην κοινή δήλωση  των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην «παράνομη μετανάστευση», ως πρόκληση ασφαλείας.  Δεν ειπώθηκε τίποτα φυσικά για το ποιος προκαλεί αυτή την «παράνομη» μετανάστευση, ποιος «φτιάχνει» πρόσφυγες και μετανάστες, με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είτε με τη μορφή κανονικού πολέμου, είτε με τη μέθοδο του οικονομικού στραγγαλισμού χωρών, για να εξυπηρετηθούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα χωρών μελών του ΝΑΤΟ
Αναλυτικότερη ενημέρωσε για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ έκανε ο γενικός του γραμματέας, Γιένς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μίλησε για την απόλυτη δέσμευση των χωρών μελών στο άρθρο 5 της συνθήκης, που αφορά τη «συλλογική άμυνα» της «συμμαχίας».  Ο Στόλντενμπεργκ παραδέχτηκε στην ουσία τις εσωτερικές αντιφάσεις σημειώνοντας ότι: «Τις περισσότερες φορές συμφωνούμε και καταλήγουμε σε συμπεράσματα, άλλες φορές διαφωνούμε. Αλλά είμαστε σε θέση να ξεπερνούμε τις διαφωνίες και να συνεχίζουμε το βασικό μας καθήκον, να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλο. Και αυτό δείξαμε σήμερα».
Επίσης χρησιμοποίησε τη δέσμευση στο άρθρο 5 για να απαντήσει σε ερωτήματα γύρω από το πως «πείστηκε» ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ώστε να υπάρξει συμφωνία στα «αμυντικά» σχέδια της «συμμαχίας» στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. «Εάν όλοι οι πιθανοί αντίπαλοι ξέρουν ότι έτσι έχουν τα πράγματα – υπάρχει η δέσμευση όλοι για έναν και ένας για όλους – τότε δεν θα υπάρχουν επιθέσεις, θα διατηρηθεί η ειρήνη. Και αυτή η αρχή – του άρθρου 5 – συμφωνήθηκε από όλους σήμερα» είπε. Συμπλήρωσε ότι συμφωνήθηκε το αναθεωρημένο σχέδιο για την συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, υποστήριξε ότι τριπλασιάστηκε το μέγεθος της των δυνάμεων του ΝΑΤΟ  που προορίζεται για επείγουσες και άμεσες στρατιωτικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην Πρωτοβουλία Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί για 30 στρατιωτικές μονάδες, 30 αεροπορικές μονάδες, και 30 πολεμικά πλοία, που θα μπορούν να δράσουν μέσα σε 30 μέρες.
Για τους S-400 μετέφερε πως πρόκειται για μία εθνική απόφαση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ένα ρωσικό αεροπορικό αμυντικό σύστημα όπως οι S-400 δεν θα ενσωματωθεί ποτέ μέσα στο NATO, δεν θα αποτελέσει ποτέ τμήμα του αεροπορικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ»Για το αίτημα του Ερντογάν να αναγνωριστεί ο YPG ως «τρομοκρατική οργάνωση» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους ηγέτες της «συμμαχίας» και ότι δεν αντιμετωπίστηκε με συγκεκριμένο τρόπο στη συνάντησή τους. Θέλοντας, φυσικά, να… καθησυχάσει τον Ερντογάν είπε ότι είναι ένα θέμα που συζητείται και όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν τα οφέλη που επιτεύχθηκαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» συμπλήρωσε.
Σχετικά με την πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν για στρατηγικό διάλογο με τη Ρωσία, είπε ότι το ΝΑΤΟ πιστεύει σε κάτι τέτοιο, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη και η εδαφική άμυνα. «Πρέπει να βεβαιώσουμε ότι έχουμε προβλεψιμότητα, διαφάνεια για να αποφεύγουμε ατυχήματα. Και εάν συμβούν να βεβαιωθούμε ότι δεν θα βγουν εκτός ελέγχου και δεν θα δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις. Πιστεύουμε στην διττή προσέγγιση, που σημαίνει εδαφική άμυνα και διάλογος, εφόσον είμαστε ισχυροί, ενωμένοι και σταθεροί. Τότε θα μπορούμε να δεσμευτούμε σε διάλογο με τη Ρωσία, ακόμη και για τον έλεγχο των όπλων» είπε.
Σε μια μάλλον υποκριτική δήλωση ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αποφευχθεί μια νέα κούρσα όπλων, γιατί είναι δαπανηρή (εδώ ίσως έλεγε την αλήθεια) και επικίνδυνη και αναφερόμενος στην συνθήκη INF είπε ότι χρειάζονται συμφωνίες περιορισμού των όπλων, ειδικά των πυρηνικών. 

Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση των συνεπειών ασφάλειας από την άνοδο της Κίνας, όπως και στην εξεύρεση τρόπων που θα ενθαρρύνουν το Πεκίνο να συμμετέχει σε διευθετήσεις για τον έλεγχο όπλων στο μέλλον. «Η Κίνα είναι ήδη μέλος της συνθήκης Μη Εξάπλωσης Όπλων και ένα από αυτά που θα πρέπει να κάνουμε είναι να επανεξετάσουμε αυτή τη συμφωνία την Άνοιξη και να την χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο για να αποφύγουμε περεταίρω διάδοση όπλων», σημείωσε. 
Για τις αμυντικές δαπάνες ανέφερε ότι είναι φέτος η πέμπτη χρονιά αύξησης των επενδύσεων, καθώς οι χώρες σύμμαχοι από την Ευρώπη μαζί με τον Καναδά συνέβαλαν 130 δις δολάρια και μέχρι το τέλος του 2024 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 400 δις δολάριαΓια το διάστημα είπε ότι καθίσταται ως ο πέμπτος επιχειρησιακός τομέας για το ΝΑΤΟ, μαζί με τον επίγειο, τον αεροπορικό, τον θαλάσσιο και τον κυβερνοχώρο. 

Συγκεκριμένα για τις τηλεπικοινωνίες – συμπεριλαμβανομένου του 5G – συμφώνησαν να βασίζονται μόνο σε ασφαλή και «ανθεκτικά συστήματα». Εδώ να σημειωθεί ότι τα 5G είναι πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Δύσης και Κίνας, κάτι που θα φανεί και στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ). Κατά τα άλλα επανέλαβε τις διακηρύξεις του ΝΑΤΟ «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», με «δέσμευση» την αντιμετώπιση του ISIS και τις αποστολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ποιοι όλα αυτά; Οι «κατασκευαστές» της τρομοκρατίας που τώρα «δεσμεύονται» να αντιμετωπίσουν… 

https://www.imerodromos.gr/

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Μία λέξη χαρακτηρίζει διαχρονικά το ΝΑΤΟ:
"Λυκοσυμμαχία".
Με όλο το νόημα που εμπεριέχεται σε έναν τέτοιο χαρακτηρισμό...

Read more: Go to TOP and Bottom