Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Ανοίγει επικίνδυνα η συζήτηση για μετακίνηση των πυρηνικών σε Ελλάδα και Κύπρο


Ανησυχία προκαλούν πληροφορίες που μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ για το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να έχουν ξεκινήσει ήδη μεταφορά μέρους των πυρηνικών βομβών τους από το Ιντσιρλίκ προς ευρωπαϊκά κράτη.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι τουλάχιστον 5 θηριώδη αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν προχτές από το Ιντσιρλίκ με κατεύθυνση την Ευρώπη, στον απόηχο και των δηλώσεων Ερντογάν ότι «αν χρειαστεί, η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει την αμερικανική βάση Ιντσιρλίκ και τη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κιούρετσικ», ως απάντηση στις πιθανές κυρώσεις της αμερικανικής Γερουσίας κατά της Αγκυρας για την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, αλλά και την αγορά των ρωσικών «S-400».
Πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ δεν αποκλείουν όντως να έχει ξεκινήσει τέτοια μεταφορά, αν και σημειώνουν ότι το θέμα πρέπει να παρακολουθηθεί στενότερα.
Σε κάθε περίπτωση, Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί πως ο Ερντογάν θα προκαλέσει προβλήματα στις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις (μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων στην Αγκυρα), φτάνοντας στο σημείο να προσπαθήσει να απαγορεύσει πτήσεις από το Ιντσιρλίκ, εμποδίζοντας έτσι την οποιαδήποτε μεταφορά πυρηνικών βομβών.
Ανοιχτή για κάθε είδους επικίνδυνο ενδεχόμενο η κυβέρνηση
Εφιστούν, εξάλλου, την προσοχή στο γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να δηλώσουν κατηγορηματικά αντίθετοι στην παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων στις χώρες τους.
Κάτι που ωστόσο δεν έγινε στην Ελλάδα, που όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», διατηρεί τον Αραξο πάντα έτοιμο για «παν ενδεχόμενο».
Ακριβώς το αντίθετο, μάλιστα, καθώς κορυφαίος διπλωματικός παράγοντας, μιλώντας πριν από μερικές μέρες με δημοσιογράφους, ερωτηθείς αν η Αθήνα θα δεχόταν μεταφορά σε βάσεις στην Ελλάδα όπλων και μέσων – ακόμα και πυρηνικών – που σήμερα οι Αμερικανοί λέγεται ότι έχουν στις βάσεις τους στην Τουρκία, δεν το απέκλεισε
Αντιθέτως, δείχνοντας το απύθμενο βάθος των κινδύνων για το λαό από την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τόνιζε επί λέξει ότι η Ελλάδα είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και οι ανάγκες του ΝΑΤΟ πάντα μπορεί να εξυπηρετηθούν εδώ. Οτι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη από τις αρχές Οκτώβρη μια επικαιροποιημένη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ για διεύρυνση του στρατιωτικού τους αποτυπώματος εδώ, και αν στο μέλλον οι Αμερικανοί θέλουν παραπέρα διεύρυνση, υπάρχουν εδώ ήδη βάσεις και η κυβέρνηση είναι με θετικό πνεύμα έτοιμη να συζητήσει για να φιλοξενήσει και παραπέρα δομές τους!
Το «νέο νοτιοανατολικό προπύργιο του ΝΑΤΟ» η Ελλάδα
Με ένα τέτοιο υπόβαθρο, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η δημοσίευση την Κυριακή στην «Καθημερινή» άρθρου του Αμερικανού πτεράρχου ε.α. Τσαρλς Βαλντ, πρώην υποδιοικητή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (U.S. European Command) και μέλους σήμερα του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA).
Γράφει: «Είναι καιρός να επανεξετάσουμε τη στρατιωτική εξάρτηση της Αμερικής από την Τουρκία. Ας ξεκινήσουμε ειδοποιώντας την Aγκυρα πως οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν τους στρατιωτικούς τους πόρους από την τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ», αφού «τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ολοένα και πιο εμφανές πως η Τουρκία λειτουργεί ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Παροτρύνει οι ΗΠΑ «να δώσουν προτεραιότητα στη μεταφορά αυτών των όπλων (σ.σ. από το Ιντσιρλίκ) σε μια πιο σταθερή και ασφαλή ευρωπαϊκή υποδομή, όπως η αεροπορική βάση Αβιάνο της Ιταλίας. Δεν υπάρχει, εξάλλου, στρατηγική αναγκαιότητα για τη διατήρηση ενός πυρηνικού οπλοστασίου στην Τουρκία, καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν άλλες πυρηνικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τη Ρωσία».
Ακόμα σημειώνει πως «η Ουάσιγκτον πρέπει να μεταφέρει την 39η Πτέρυγα Μάχης (σ.σ. εδρεύει στο Ιντσιρλίκ) και τις διάφορες υποστηρικτικές λειτουργίες της. H Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις. Στην πρώτη, η αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου είναι ήδη έδρα της RAF του Ηνωμένου Βασιλείου και διαθέτει διαδρόμους και εγκαταστάσεις παρόμοιες με το Ιντσιρλίκ. Επιπλέον, βρίσκεται κοντά στο “θέατρο” της Μέσης Ανατολής, αλλά με το πρόσθετο πλεονέκτημα πως ταυτόχρονα βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος».
«Οσον αφορά την Ελλάδα, έχω εξηγήσει προηγουμένως πως η Αθήνα τοποθετείται ως το “νέο νοτιοανατολικό προπύργιο του ΝΑΤΟ, φιλοξενώντας με ενθουσιασμό συμμαχικές ασκήσεις και καθιστώντας τη ναυτική βάση της στην Κρήτη διαθέσιμη στις ΗΠΑ”. Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο στην Ουάσιγκτον και, στις αρχές Οκτωβρίου, τα δύο έθνη υπέγραψαν μια νέα συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, η οποία περιγράφει τις θεμελιώδεις πτυχές της ελληνοαμερικανικής σχέσης ασφάλειας».
Ο Αμερικανός θυμίζει παραπέρα ότι τον Μάρτη 2018, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, φέρεται να συζήτησε με την τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) ακριβώς τη δυνατότητα μετεγκατάστασης ενός «σημαντικού τμήματος» στρατιωτικών πόρων από το Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα.
Ο Βαλντ αναφέρει ακόμα ότι «πέρα από τα νέα σχέδια επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν ήδη διαθέσιμες διευκολύνσεις για την άμεση μεταφορά των αμερικανικών αεροπορικών πόρων από την Τουρκία», αναφέροντας τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και τον Βόλο, αλλά και την Αλεξανδρούπολη.
Καταλήγει λέγοντας ότι «όσοι ανησυχούν πως η μετακίνηση πόρων από το Ιντσιρλίκ θα μπορούσε να αποικοδομήσει τις σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, θα πρέπει να θυμηθούν ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη μεταφέρει μερικά στρατιωτικά μέσα και έχουν επίσης ξεκινήσει να μειώνουν τον αριθμό των συγγενών των στρατιωτικών που διαμένουν στην τουρκική βάση από τις αρχές του περασμένου έτους. 
Επιπλέον, η Γερμανία – ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ – απέσυρε τις δυνάμεις της από το Ιντσιρλίκ και τις μετέφερε στην Ιορδανία, καθώς οι Τούρκοι επέβαλαν περιορισμούς στις πτήσεις. Εντέλει, η εγκατάλειψη του Ιντσιρλίκ ελαχιστοποιεί την πιθανότητα η επιδείνωση του τουρκικού αντιαμερικανισμού να θέσει σε κίνδυνο τις κρίσιμες αποστολές των ΗΠΑ στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom