Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Θρίλερ με τον εμπρησμό του ξενοδοχείου Athenaeum Palace


Δικαστικό και αστυνομικό θρίλερ βρίσκεται πίσω από τον εμπρησμό, το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου, του ξενοδοχείου Athenaeum Palace, στον Νέο Κόσμο.

Το ακίνητο της λεωφόρου Συγγρού ανήκει σε επιχειρηματία που ζει μόνιμα στη Γερμανία και από το 2018 είναι μισθωμένο από εταιρεία που διαχειρίζεται τρεις ακόμα ξενοδοχειακές μονάδες στη λεωφόρο Συγγρού και αλλού.

Το τελευταίο διάστημα οι αντισυμβαλλόμενοι βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη, καθώς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου φέρεται –υπό την πίεση ιδιωτών, στους οποίους όφειλε χρήματα– να είχε κινήσει διαδικασίες έξωσης του ενοικιαστή. Αυτό παρότι το μισθωτήριο συμβόλαιο υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2018 και έχει διάρκεια 18 έτη.

Καλά ενημερωμένες πηγές δήλωσαν στην «Κ» ότι το προηγούμενο διάστημα οι μισθωτές του ακινήτου είχαν δεχθεί να καταβάλουν αρχικά 800.000 ευρώ και τελικά 1,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να διατηρήσουν τη χρήση του κτιρίου και οι αντίδικοι να παραιτηθούν από κάθε διεκδίκηση. Αν και αρχικά είχε επέλθει συμφωνία, την 5η Δεκεμβρίου, ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στο ξενοδοχείο μετέβησαν δικαστικοί επιμελητές προκειμένου να επιδώσουν εντολή έξωσης στους μισθωτές.

Οι αστυνομικοί, μάλιστα, που έχουν εμπλακεί στη διερεύνηση της υπόθεσης διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς οι δικαστικοί επιμελητές είχαν τηλεφωνήσει στο ξενοδοχείο και είχαν ενημερώσει για την επικείμενη άφιξή τους.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και οι άνδρες της Πυροσβεστικής απεγκλώβισαν συνολικά 20 άτομα. Μία 24χρονη από τη Ρωσία διασωληνώθηκε καθώς εισέπνευσε καπνό και υπάρχουν φόβοι ότι υπέστη μη αναστρέψιμη βλάβη στον πνεύμονα.

Η αρχική εκτίμηση των πυροσβεστών ήταν ότι η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε δωμάτιο του 1ου ορόφου, όμως σύντομα διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα, αλλά για εμπρησμό.

Αμεσα αποφασίστηκε η έρευνα να ανατεθεί στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας.Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους μαγνητική κάρτα, όμοια με αυτή που χρησιμοποιεί το προσωπικό του ξενοδοχείου, μπήκαν σε συνολικά έξι δωμάτια στον 1ο και τον 2ο όροφο του ξενοδοχείου και περιέλουσαν τα κρεβάτια με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη. Σε τρία από αυτά έβαλαν φωτιά, που επεκτάθηκε γρήγορα στον 1ο και τον 2ο όροφο του κτιρίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι κάποια από τα μπιτόνια βρέθηκαν άθικτα στον χώρο και μοιάζουν με αντίστοιχα που χρησιμοποιεί το προσωπικό του ξενοδοχείου. Αλλες πηγές ενημέρωσης, ωστόσο, διαψεύδουν τη σχετική πληροφορία.

Την επομένη της πυρκαγιάς, το καταγραφικό από τις κάμερες ασφαλείας κατασχέθηκε και εστάλη στη διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάμερες δεν έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών, καθώς το κύκλωμα των καμερών δεν ήταν σε πλήρη λειτουργία. Προ ημερών, αστυνομικοί κατάσχεσαν και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας διπλανού ξενοδοχείου που ανήκει στην ίδια αλυσίδα.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, οι ερευνητές της Ασφάλειας πήραν καταθέσεις και δακτυλικά αποτυπώματα από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου, ενώ κατάσχεσαν και τις λίστες με τους επισκέπτες - ενοίκους του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης, η επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος ζει στη Γερμανία, είναι δύσκολη, καθώς φέρεται να υπεβλήθη πρόσφατα σε εγχείριση. Αλλες πηγές ενημέρωσης, ωστόσο, αναφέρουν ότι σε χρόνο μεταγενέστερο της φωτιάς επισκέφθηκε ελληνική προξενική αρχή στη Γερμανία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom