Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Στο φως οι στενές σχέσεις μεταξύ ΔΕΠΑ - ΕLFE


Αποκαλυπτικό για τις σχέσεις ΔΕΠΑ - ELFE και τον ρόλο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου κ. Θ. Κιτσάκου είναι το μακροσκελές πόρισμα το οποίο απέστειλε η πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης
Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητές προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον Νοέμβριο 2018 και αποκαλύπτει η «Κ».

Στο 10σέλιδο έγγραφό της, η Αρχή κάνει αναλυτική περιγραφή των παρένθετων εταιρειών που συνδέονται με τη Λιπασματοβιομηχανία ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη, των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους, καθώς και των μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων προς αυτές από την πρώην ΒΦΛ από το 2015 και μετά.

Ταυτόχρονα, η Αρχή επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΠΑ από το 2015 και μετά και συγκεκριμένα στον κ. Θ. Κιτσάκο, για παραπλάνηση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ και δέσμευση της εταιρείας με επαχθείς συμβάσεις.

Ο κ. Κιτσάκος, κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία με ηθικούς αυτουργούς τους εκπροσώπους των εταιρειών ELFE και ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ, έχει επιβεβαιώσει σε συνεντεύξεις του ότι δεχόταν τακτικές επισκέψεις από τον Μ. Πετσίτη, ο οποίος «τον επισκεπτόταν στη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου». Ο Μ. Πετσίτης, ωστόσο, την ίδια περίοδο μισθοδοτούνταν από την εταιρεία ELFE με ιδιαίτερα μεγάλες απολαβές που έφταναν τις 200.000 ευρώ σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ο ρόλος Πετσίτη δεν αναδεικνύεται στο πόρισμα της Αρχής, αφού όπως διευκρίνισε η κ. Ζαΐρη κατά την ακρόασή της στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής «δεν ξέραμε για τον Πετσίτη. Από τη δημοσιότητα πήραμε το έναυσμα. Δεν είχαμε βρει κάτι αξιόλογο εμείς από την έρευνα».

Σύμφωνα με την ίδια την κ. Ζαΐρη η έρευνα για τον ρόλο του Μ. Πετσίτη συνεχίζεται και «ό,τι βρίσκουμε το στέλνουμε για ενημέρωση». Αλλά ούτε επί του πορίσματος το οποίο αποκαλύπτει η «Κ» αναφέρθηκε, επικαλούμενη την αρχή της εχεμύθειας.

Το πόρισμα (σημειώνεται πως το στέλεχος της Αρχής που ερευνούσε τη συγκεκριμένη υπόθεση απομακρύνθηκε) στάλθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 15/11/2018 και αποκαλύπτει τη σκανδαλώδη διαχείριση των χρεών της ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ την περίοδο της θητείας του κ. Θεόδωρου Κιτσάκου στη διοίκηση της δεύτερης.

«Σε διάστημα μόλις 2,5 ετών από τον χρόνο που ανέλαβε τα καθήκοντα διαχείρισης και εκπροσώπησης της ΔΕΠΑ Α.Ε. έως σήμερα, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των πράξεων και των παραλείψεών του εκτείνονται και στο χρονικό διάστημα μετά την απομάκρυνσή του από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ Α.Ε., η ΔΕΠΑ Α.Ε. ζημιώθηκε τουλάχιστον κατά 33.000.000 ευρώ με αντίστοιχο όφελος για την ΕLFE SA», σημειώνεται στο πόρισμα της Αρχής, ύστερα από μια εκτενή αναφορά στο ιστορικό των συμβάσεων της ΔΕΠΑ με την ELFE και της δραστηριότητας των παρένθετων εταιρειών συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Ως προς αυτές διαπιστώνεται ότι «όλες έχουν διάρκεια ζωής λιγότερο από τέσσερα (4) έτη, έχουν διοικήσεις και μέλη διοικήσεων που συνδέονται μεταξύ τους και όλοι μοιράζονται την ίδια διεύθυνση (Κωλέττη 8Α Παλαιά Πεντέλη Αττικής)».

Ο κ. Κιτσάκος, σύμφωνα με το πόρισμα, παρέλαβε το χρέος της ELFE στα 89.000.000 ευρώ και παρά τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της ΔΕΠΑ για άμεση διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της για την ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεων, συνέχισε την τροφοδοσία της εταιρείας «με αποτέλεσμα το χρέος να φτάσει σήμερα στο ποσό των 123.662.293 ευρώ και διαρκώς να αυξάνεται».

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με την ELFE τον Ιανουάριο του 2016 για τη συνέχιση της τροφοδοσίας της λιπασματοβιομηχανίας, «με όρους οι οποίοι προδήλως οδηγούσαν σε ζημία και αύξηση της έκθεσης της ΔΕΠΑ Α.Ε. και οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνούνταν από κάποιον συνετό επιχειρηματία».

Κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης το χρέος της ELFE ανερχόταν σε 91.000.000 ευρώ και δεν ετέθη κανένας όρος για τη μη επαύξηση και τη σταδιακή αποπληρωμή του για τη συνέχιση της τροφοδοσίας.

Επίσης, συμφωνήθηκε η δυνατότητα της ΕLFE, αντί για προπληρωμή της κατανάλωσης τοις μετρητοίς ή με τραπεζικές επιταγές ημέρας, όπως είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ τον Ιούνιο του 2014, να καταθέτει μεταχρονολογημένες επιταγές στη ΔΕΠΑ και μάλιστα ανεξαρτήτως του χρόνου έκδοσής τους καθώς και της φερεγγυότητας των εκδοτών.

«Είναι σαφές ότι κανείς συνετός επιχειρηματίας δεν θα δεχόταν μεταχρονολογημένες επιταγές, με βάση το ύψος της προκειμένης συσσωρευμένης οφειλής, το ιστορικό αθέτησης των υποχρεώσεων της ELFE SA και το γεγονός ότι έως τον χρόνο είσπραξης των επιταγών συσσωρεύονταν επιπλέον τόκοι επί του ήδη υπέρογκου χρέους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κιτσάκος ζημίωσε περαιτέρω τη ΔΕΠΑ, συμφωνώντας στη σύμβαση του 2016 τίμημα για την πώληση φυσικού αερίου χαμηλότερο από αυτό το οποίο κρίθηκε επωφελές για την εταιρεία με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας (16/12/2015), δεσμεύοντας την εταιρεία με επαχθείς όρους. To πόρισμα καταλογίζει στον κ. Κιτσάκο ενέργειες που παραπέμπουν «ευθέως σε απιστία σχετική με την υπηρεσία...».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ φέρεται ότι διαβεβαίωνε παραπειστικά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ ότι βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ELFE, προκειμένου να εξοφληθεί το παλαιό χρέος της.

«Πρόκειται για προσχηματικές διαπραγματεύσεις για υποτιθέμενο συμψηφισμό του χρέους της ELFE SA με τη μεταβίβαση ακινήτων στη ΔΕΠΑ Α.Ε., τα οποία βρίσκονται στο Καλοχώρι και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τα εν λόγω ακίνητα δεν ήταν δυνατόν να μεταβιβαστούν από την ELFE SA στη ΔΕΠΑ Α.Ε., δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά δεν ανήκαν καν κατά κυριότητα στην ELFE SA, καθώς είχαν παραχωρηθεί στη ΒΦΛ από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ όσα ανήκαν στην ELFE SA είχαν δεσμευθεί με την υπ’ αριθ 27/10-3-2014 Διάταξη του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες».

Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, τους διαβεβαίωνε προσχηματικά ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η διακοπή της παροχής αερίου ούτε η ανάληψη δραστικών νομικών ενεργειών εις βάρος της ΕLFE. Ενδιαφέρον έχει και η καταγραφή στο πόρισμα των σχέσεων του κ. Κιτσάκου με τον Λαυρεντιάδη όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «υπήρξε στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς διετέλεσε γενικός διευθυντής αρχικά της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ ΑΒΕΕ και εν συνεχεία της ELFE SA, ενώ διετέλεσε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΙΝΤΕΡΚΕΜ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., οι οποίες στο σύνολό τους ανήκαν και ανήκουν, μέσα από δαιδαλώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο ίδιο φυσικό πρόσωπο».

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom