Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Στον «αέρα» μέχρι νεωτέρας οι συντάξεις χηρείας!


Σε απόγνωση έχουν βρεθεί τα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων που ορίζει πλέον ο ν. 4611/17-5-2019 για τις συντάξεις χηρείας.

Η κυβέρνηση, μετά τη γενικευμένη κατακραυγή για τις αρνητικές διατάξεις που όριζε ο περιβόητος «νόμος Κατρούγκαλου» για τις συντάξεις χηρείας, προέβη στη ριζική τροποποίησή τους, προς τη θετική κατεύθυνση.

Πλην,όμως, η εφαρμογή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς τα υπηρεσιακά στελέχη έχουν κληθεί να διευκρινίσουν κάποια «σκοτεινά» σημεία του νόμου, που έχουν να κάνουν με την αναδρομικότητα των διατάξεων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 19 του σχετικού νόμου, που ορίζει ότι οι διατάξεις του έχουν εφαρμογή και για όσες συνταξιοδοτικές αποφάσεις είχαν εκδοθεί κατ’ εφαρμογή τουν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου»),δημιουργεί τον προβληματισμό τού κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθούν και τυχόν αναδρομικά ποσά σε όσες συνταξιοδοτικές αποφάσεις είχαν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

Μέχρι στιγμής,το ζήτημα δεν έχει διασαφηνιστεί και πιθανώς δεν θα λυθεί μέχρι και την ημέρα των εκλογών. Επιπλέον, τα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ θεωρούν τεράστιο το έργο το οποίο καλούνται να φέρουν σε πέρας, υπό δύσκολες συνθήκες γενικά, καθώς θα πρέπει όλες τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις χηρείας που έχουν εκδώσει μέχρι σήμερα να τις ξαναδούν και να τις τροποποιήσουν, όπως επίσης και τις περιπτώσεις που είχαν πιθανώς απορρίψει.

Πρόκειται για πολλές χιλιάδες αποφάσεις, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ήδη δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που είναι συσσωρευμένες στα τμήματα απονομής συντάξεων του φορέα.

Το κακό όμως δεν σταματά εδώ,αφού πέραν των παραπάνω διευκρινίσεων που θα πρέπει να γίνουν σε υπηρεσιακό επίπεδο,ζήτημα προκύπτει και με το λογισμικό που επιβάλλεται να δημιουργηθεί ώστε να είναι δυνατή η μηχανογραφική έκδοση των συντάξεων χηρείας με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους.

Αυτό όμως θα απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ 26/5/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom