Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Κατασκευή αυθαιρέτων και κοπή δέντρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (φωτο)


Μητροπολιτικό πάρκο στα χαρτιά, «πεδίο βολής» αυθαιρεσιών στην πράξη. Ο λόγος για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και ενώ αναμένουμε την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τον φορέα διαχείρισης του πάρκου, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

Κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, αξιοποιώντας και το πέπλο της προεκλογικής περιόδου, που πάντοτε καλύπτει αυθαίρετες ενέργειες. Τετελεσμένα που παραβιάζουν και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστασίας, αλλά χωρίς αντίδραση μέχρι τώρα από τους αρμοδίους.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, στον χώρο που λειτουργούσε το αναψυκτήριο Ya (μέχρι προ διετίας περίπου) κατεδαφίστηκε το προϋπάρχον κτίριο και ανεγείρεται νέο πολύ μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα να κοπούν ή να κουτσουρευτούν αρκετά δέντρα, να γίνουν παρεμβάσεις στον χώρο και να αυξάνεται η δομημένη έκταση.

«Για τις εξελίξεις μάς πληροφόρησαν πολίτες-φίλοι του πάρκου και το επιβεβαιώσαμε με επίσκεψη στον χώρο. Στο σημείο εκείνο υπήρχε ένα αναψυκτήριο με εμβαδόν περίπου 250 τ.μ., το οποίο και γκρεμίστηκε.

Σήμερα, δημιουργείται νέο κτίριο με μεταλλικό σκελετό πολλαπλάσιου εμβαδού και μεγαλύτερου ύψους, που υπερβαίνει τα 6 μέτρα», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Μαυράκος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Ο χώρος βρίσκεται εντός του πρώην στρατοπέδου «Βαρύτη» και ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Το υπόμνημα

Οπως τονίζεται στο υπόμνημα της επιτροπής στα υπουργεία Ενέργειας - Περιβάλλοντος και Εθνικής Αμυνας καθώς και στον Δήμο Αθηναίων (η έκταση βρίσκεται εντός των ορίων του), το Π.Δ. που διέπει τη χρήση του χώρου του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί (Π.Δ. 187/Δ του 2011) απαγορεύει ρητώς την παραχώρηση έκτασης για νέα χρήση ή επέκταση υφιστάμενης. Το ίδιο προβλέπει και υπουργική απόφαση του ΥΠ.ΕΝ. (Οκτώβριος 2018), η οποία ορίζει αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης και οικοδομικών εργασιών για ένα έτος.

Η επιτροπή κατήγγειλε τις εργασίες στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων στις 9 Μαΐου. Σύμφωνα με την επιτροπή, η εταιρεία που έχει μισθώσει τον χώρο από το ΤΕΘΑ εμφανίζει άδεια εργασιών με μεταγενέστερη ημερομηνία έκδοσης. Δηλαδή, πρώτα έγιναν οι καταγγελίες και μετά βγήκε η άδεια;

Μάλιστα, η άδεια αναφέρεται σε «εργασίες μικρής κλίμακας», που συνήθως σημαίνει επεμβάσεις εσωτερικές στο κτίριο και όχι επέκταση ή πολύ περισσότερο νέα ανέγερση, καθώς μόνο έτσι μπορούσε να εκδοθεί. Εντύπωση προκαλεί πως στην άδεια υπάρχει αναφορά σε εμβαδόν δομημένης επιφάνειας 1.412 τ.μ., πολλαπλάσια του προϋπάρχοντος κτιρίου.

Η Επιτροπή Αγώνα, που έχει κρατήσει ζωντανό τον στόχο του Μητροπολιτικού Πάρκου, «καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να σταματήσουν άμεσα τα έργα, που καταστρέφουν και υποβαθμίζουν το Μητροπολιτικό Πάρκο στον βωμό του κέρδους και της εμπορευματοποίησης. Να αποκατασταθεί επιτέλους η νομιμότητα και να αποτραπούν τα τετελεσμένα γεγονότα». Μάλιστα, καλεί σε σύσκεψη φορέων και πολιτών αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 20.00, σε αίθουσα στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ, Λάκωνος 9 και συζητάει τη διοργάνωση συγκέντρωσης στο Μητροπολιτικό Πάρκο την Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2019).

«Εχουμε ενημερώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΘΑ, τον Δήμο Αθηναίων. Εδώ και 15 μέρες δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Οι εργασίες συνεχίζονται ακόμα και Σαββατοκύριακα», τονίζει ο κ. Μαυράκος. Ακούει κανείς;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
http://www.kathimerini.gr/

Οι περίοικοι σταμάτησαν την κοπή δέντρων



Tο «ραντάρ» των ευαισθητοποιημένων κατοίκων των γειτονικών περιοχών στους Αμπελόκηπους εντόπισε και πέτυχε να σταματήσει το περιβαλλοντικό «έγκλημα» στο στρατόπεδο Βαρύτη, που βρίσκεται στον πυρήνα του μελλοντικού πάρκου Γουδή.

Από τις αρχές Μαΐου, σε κατάφυτη έκταση που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), ξεκίνησαν η κοπή δέντρων σε μεγάλη έκταση, η αποξήλωση της περίφραξης και η ανέγερση νέων κτιρίων.

Τα διαβήματα της Επιτροπής Αγώνα προς τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Περιβάλλοντος, την Αστυνομία και τον Δήμο Αθηναίων έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι εργασίες διακόπηκαν πριν από λίγες ημέρες και σήμερα θα κάνει αυτοψία η υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων.

Το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή βρίσκεται μέσα στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, σε μέρος της οποίας έχει επιβληθεί αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενώ με οκτώ χρόνια καθυστέρησης προωθείται η νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης.

Υστερα από διαγωνισμό που έκανε το Ταμείο, οι μικρές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου με τον περιβάλλοντα χώρο, όπου λειτουργούσε από χρόνια το αναψυκτήριο «Ya», μισθώθηκαν σε επιχειρηματία ο οποίος σκοπεύει να το μετατρέψει σε καφέ και χώρο για κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως δεξιώσεις για γάμους και βαφτίσια.

Για τις καινούργιες χρήσεις προχώρησε στο κόψιμο δέντρων και στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, ενώ το διάταγμα 187/2011 για την προστασία του Υμηττού αναφέρει σαφώς ότι δεν επιτρέπεται η επέκταση των υπαρχόντων κτιρίων αλλά μόνον η ανακαίνισή τους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν κατεδαφιστεί οι εγκαταστάσεις του αναψυκτηρίου και κατασκευάζονται νέες, με μεγαλύτερη επιφάνεια που θα ξεπερνά τα 1.400 τετραγωνικά.

Οι εργασίες γίνονται με άδεια για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, που υποβλήθηκε από τον μηχανικό του επιχειρηματία μέσω internet και εγκρίθηκε από την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, η οποία έχει το δικαίωμα να κάνει έλεγχο για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι διατάξεις του νόμου 4495/2017.

Παραβιάστηκε η άδεια

Στην ένδειξη «Πρόσθετες επιλογές» του εντύπου της άδειας δόμησης αναγράφεται η κοπή δέντρων, η οποία όμως προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου της Αθήνας.

Αναφέρονται «εσωτερικές διαρρυθμίσεις», οι οποίες είναι φανερό ότι δεν περιλαμβάνουν τις μεταλλικές εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί, ούτε και τους νέους χώρους από τούβλα που βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής.

Στο διάβημα της Επιτροπής Αγώνα, στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παραδέχθηκε ότι παραβιάστηκε η εκδοθείσα άδεια που επιτρέπει μόνον παρεμβάσεις στο εσωτερικό του υφιστάμενου κτιρίου.

Ερωτήματα υπάρχουν και για την έκδοση της άδειας από τη δημοτική υπηρεσία, δεδομένου ότι η δόμηση αφορά προστατευόμενη περιοχή για την οποία πρέπει να προηγηθεί ειδική μελέτη και να υποβληθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν δώσει την προβλεπόμενη έγκριση.

«Οι παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν το περιβάλλον έγιναν λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τον φορέα διαχείρισης του πάρκου. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, καταστρέφουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον στον βωμό του κέρδους και της εμπορευματοποίησης», επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Βοζικάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή.

Εκτός από τη σημερινή αυτοψία της υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων, η επιτροπή πραγματοποιεί σύσκεψη απόψε στις 8 σε αίθουσα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ για να αποφασίσει τις επόμενες δράσεις της, εν όψει και της καθιερωμένης εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γίνεται μέσα στο πάρκο Γουδή.

Χαρά Τζαναβάρα
https://www.efsyn.gr/

Σημείωση Ζείδωρον: Οπως διαβάσατε το θέμα έφερε στη δημοσιότητα και στις Αρχές η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή,"Αυθαίρετες εργασίες στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (φωτο & βίντεο)",στις αρχές Μαϊου πριν ακόμα ανεγερθεί το κτίριο που φαίνεται στις φωτογραφίες,όμως δεν ίδρωσε τ' αυτί κανενός...

Δείτε κι άλλες φωτο από σημερινή ανάρτηση στη σελίδα Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom