Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές 2019: Ο Μακρόν... μακράν και καταϊδρωμένος προσπαθεί να φθάσει την Λεπέν!


Στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού αγώνα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψει τη διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Μαρίν Λεπέν και τον Εθνικό Συναγερμό.

Μια μέρα πριν τις ευρωεκλογές είναι διάχυτη η αγωνία για σημαντική ενίσχυση των ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, τη δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρώπης, ο πρόεδρος Μακρόν έκανε ότι περνά από το χέρι του για να καλύψει την διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Μαρίν Λεπέν.

2 - 2,5% προηγείται πλέον ξεκάθαρα η λίστα της Λεπέν έχοντας φθάσει το 25% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Γεμάτοι ανησυχία οι οπαδοί του Μακρόν στοχεύουν πλέον στη μείωση όσο είναι δυνατόν της διαφοράς, διαπιστώνοντας ότι η πρωτιά τους έχει πλέον ξεφύγει, παρά τις δηλώσεις του προέδρου ότι «αρνείται την ηττοπάθεια».

Να πείσει τους νέους προσπάθησε ο γάλλος πρόεδρος

Στις ευρωεκλογές του 2014 η αποχή στους νέους 18-24 ετών έφθασε το 74%.

Έτσι οι Μακρονικοί και ανάμεσά τους όλοι σχεδόν οι υπουργοί δραστηριοποιήθηκαν ιδιαίτερα αυτήν την εβδομάδα προσφέροντας εικόνες πρωτοφανείς για τα γαλλικά δεδομένα. Δεν είναι σύνηθες η υπουργός Υγείας να μοιράζει φυλλάδια σε λαϊκή αγορά ούτε ο υπουργός Παιδείας να συμμετέχει σε τηλεφωνική διαφημιστική καμπάνια. Αλλά ο πρόεδρος Μακρόν υπήρξε σαφής. Ζήτησε τη συμμετοχή όλων αφήνοντας να αιωρείται η απειλή του ανασχηματισμού.

Ο ίδιος στράφηκε στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα στους νέους.Επηρεασμένος από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας για το κλίμα έδωσε ξαφνική οικολογική στροφή στις επιλογές του και για να πείσει αποδέχθηκε, χθες το απόγευμα, 45λεπτη συνέντευξη στον γνωστό νεαρό σταρ του Youtube Ουγκό Τραβέρς.

Ας σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η αποχή στους νέους 18-24 ετών έφθασε το 74%. Κατά συνέπεια οι νέοι αποτελούν και για τον πρόεδρο Μακρόν σημαντική δεξαμενή ψήφων.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom