Μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης ψηφίζεται σήμερα (19.12.2017) στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2018.
Η άγρια κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν ίσως το προίμιο όλων όσο αναμένεται να διαδραματιστούν στην σημερινή συνεδρίαση όπου και αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η επόμενη μέρα για την οικονομία μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018 με τον Ευάγγ. Βενιζέλο να υποστηρίζει πως «όχι μόνο δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά με υψηλό επιτόκιο, με μεγαλύτερο κόστος εξυπηρέτησης, με όλο το μηχανισμό εποπτείας και χωρίς κάλυψη που θα μας επέτρεπε να δανειζόμαστε με «φιλικά επιτόκια».
«Τον περασμένο Ιούνιο το Eurogroup δεσμεύθηκε, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με περισσότερα χρήματα, όχι μόνο για να τελειώσει και να κλείσει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και για να δημιουργήσει αποθέματα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.
Σε κάθε περίπτωση ο νέος προϋπολογισμός επιβάλλει νέα επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 1,9 δισ. ευρώ με πηγές της Ν.Δ. να σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς, δεν είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα που επιβάλλει η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου».
Με βάση τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, για το 2018 προβλέπεται:
– ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% του ΑΕΠ,
– η ανεργία να μειωθεί περαιτέρω στο 18,4%,
– το δημόσιο χρέος να διαμορφωθεί στο 179,8% του ΑΕΠ (332 δισ. ευρώ) και
– το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ.
Στην άνοδο του ΑΕΠ αναμένεται να συμβάλουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% (από +0,9% φέτος) και της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,2% (από +0,9% φέτος), ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,4% (από +5,1% φέτος), οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 3,8% και οι εξαγωγές κατά 4,6%.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 7,051 δισ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού οι φορολογούμενοι θα βάλουν για ακόμη έναν χρόνο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η λιτότητα συνεχίζεται μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του 2018 συνοδεύεται από έναν λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν:
Χαμηλοσυνταξιούχοι
Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται οριστικά και για όλους στο τέλος του 2019.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Από 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους κάθε επιχείρησης-επαγγελματία, προσαυξημένου με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Το 2018 θα είναι μεταβατικό καθεστώς, καθώς αντί για το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του 2017, θα προστεθεί στα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα το 80%.
Μισθωτοί – συνταξιούχοι
Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην μηνιαία παρακράτηση φόρου.
Τρίτεκνοι – πολύτεκνοι
Αντιμέτωπες με δυσάρεστες εκπλήξεις θα βρεθούν από το νέο έτος 250.000 οικογένειες τρίτεκνων και πολύτεκνων, λόγω των αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στα οικογενειακά επιδόματα. Πολλοί εξ αυτών θα σταματήσουν να λαμβάνουν το επίδομα των 500 ευρώ για κάθε παιδί ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα το λάβουν αισθητά ψαλιδισμένο.
Φορολογούμενοι με ιατρικά έξοδα
Τέλος η έκπτωση φόρου για πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κλπ που εκδόθηκαν μέσα στο 2017. Η τελευταία φοροαπαλλαγή που υπήρχε για τους φορολογούμενους καταργήθηκε αυξάνοντας τα φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Οι ιατρικές αποδείξεις ισχύουν μόνο για τα το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Κάτοικοι 32 νησιών
Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ θα χτυπήσει όλους τους κατοίκους των 32 νησιών που παραμένουν στο ειδικό καθεστώς καθώς θα προκαλέσει τσουνάμι ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες. Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%.
Νοικοκυριά με μισό επίδομα θέρμανσης
Για να περικοπεί η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης κόβεται στο μισό.
Φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω Airbnb
Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Για τους συγκεκριμένους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ηλεκτρονικό φακέλωμα αφού στο πρώτο τρίμηνο του 2018 θα κληθούν να δηλώσουν τι ακίνητα ενοικιάζουν, που και σε ποιον.
Ξενοδοχεία
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε:
– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
– 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
– 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
– 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,
– 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
http://www.newsit.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου