Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Οι πλούσιοι Τούρκοι «αγοράζουν» ευρωπαϊκή βίζα μέσω Ελλάδας

Ανησυχεί η τουρκική κυβέρνηση για την εκροή κεφαλαίων στην Ελλάδα

Μορφωμένοι, πλούσιοι και αντίπαλοι του Ερντογάν προσπαθούν να φύγουν στην Ευρώπη και επιλέγουν την Ελλάδα

Τους αποκάλεσε »Ναζί». «Εχθρούς της Τουρκίας» και «ρατσιστές».
Τώρα όμως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με την Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, κάνοντας λόγο για την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ε.Ε. Ελάχιστοι όμως Τούρκοι πολίτες εμπιστεύονται τα λόγια του Προέδρου τους και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα, προσπαθούν να αγοράσουν μια πολυπόθητη ευρωπαϊκή βίζα μέσω της Ελλάδας.

Το 2013 η Ελλάδα ενέταξε στον αναπτυξιακό νόμο ρύθμιση σύμφωνα με την οποία πολίτες τρίτων χωρών (χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.) μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής πέντε ετών, με την προϋπόθεση να αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ελάχιστοι Τούρκοι πολίτες είχαν ενδιαφερθεί. Η κατάσταση άλλαξε άρδην μετά την 16η Ιουλίου του 2016, όταν το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε και ο Τούρκος Πρόεδρος άρχισε να φυλακίζει και να εκτοπίζει δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

H Ελλάδα ως λιμάνι για τους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» που εφαρμόζει η Ελλάδα προσελκύει ολοένα και περισσότερους Τούρκους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να λάβουν βίζα μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου Σένγκεν. «Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε που παρέχει την δυνατότητα απόκτησης βίζα, αλλά είναι η φθηνότερη» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του DPA.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, η Κύπρος και η Πορτογαλία προσφέρουν παρόμοιες ευκαιρίες για πολίτες τρίτων χωρών, αλλά εκτός του ότι απαιτούνται περισσότερα χρήματα (500.000 ευρώ στην περίπτωση της Πορτογαλίας και 2 εκατομμύρια στην περίπτωση της Κύπρου), οι συγκεκριμένες χώρες απευθύνονται σε διαφορετικό target group. Η μεν Πορτογαλία σε πολίτες κρατών της Λατινικής Αμερικής, η δε Κύπρος σε Ρώσους.

Η Ελλάδα, πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, προσέλκυε περισσότερους Κινέζους και Ρώσους επενδυτές, αλλά μετά το 2016 οι Τούρκοι έχουν εκτοπίσει τους Αιγύπτιους από την τρίτη θέση των επενδυτών σε ακίνητα στην Ελλάδα και ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς.

Ανησυχεί η τουρκική κυβέρνηση

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο, οι περισσότεροι Τούρκοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα τους ανήκουν στην μεσαία και ανώτερη τάξη, είναι μορφωμένοι, ιδεολογικά αντίθετοι με την πολιτική του Ερντογάν και αρκετοί εξ αυτών πωλούν όλα τους τα υπάρχοντα για να προσπαθήσουν να εγκατασταθούν κάπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αποχώρηση των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν από την χώρα, ανησυχεί έντονα για την εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές να αναλάβουν δράση για να περιορίσουν τα φαινόμενα, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του DPA.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom