Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017

Εκοιμήθη ο Αγρινιώτης Μητροπολίτης Ευρίπου Βασίλειος


Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ευρίπου Βασίλειος, όπως γνωστοποίησε η ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε ανακοίνωση της.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

"Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ευρίπου κυρού Βασιλείου. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 σε ηλικία 88 ετών.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ευρίπου κυρός Βασίλειος Παναγιωτακόπουλος γεννήθηκε το 1929 στο Αγρίνιο. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1951. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1958 και Πρεσβύτερος στις 23 Νοεμβρίου 1958.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1968 χειροτονήθηκε Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ευρίπου. Στις 8 Μαΐου 2000 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη."

Το 2012 ο ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμος, παρεχώρησε το κελί του στην Ιερά Μονή Ἀσωμάτων Πετράκη, προκειμένου να φιλοξενηθεί και εγκατασταθεί ο 83χρονος τότε Μητροπολίτης Ευρίπου, ο οποίος τα τελευταία έτη εφησύχαζε στην πατρίδα του, το Αγρίνιο, κοντά στα ευσεβή αδέλφια του Κων/νον Παναγιωτακόπουλον και Σωτηρίαν Αποστολοπούλου.Να σημειωθεί ότι ο Βασίλειος είχε διατελέσει  Ηγούμενος της Μονής κατά τα έτη 1969 έως 1974.

Να σημειωθεί επίσης ότι κατά την διάρκειαν της Ηγουμενίας του ο Σεβασμιώτατος Ευρίπου είχε επιτελέσει σπουδαία έργα, πνευματικής ακτινοβολίας πρωτίστως, αλλά και συντηρήσεως και εξωραϊσμού των Μετοχίων. Διασώζουν εσαεί την ανάμνηση αυτής της φροντίδος σχετικές επιγραφές, όπως πχ στον Αγ.Παντελεήμονα Βουλιαγμένης αλλά και στο Καθολικό της Μονής, όπου αγιογραφήθηκε ο Νάρθηκας της Μονής από τον Αγιογράφον Ιω. Καρούσον. Έργον δε του Σεβασμιωτάτου είναι και η ανοικοδόμηση του Μετοχίου Αγ.Βασίλειος (επ'ονόματι του Αγίου του) στην περιοχή Ψυρρή.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 13.00 στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: