Πένθος επικρατεί σήμερα στο δημοσιογραφικό κόσμο καθώς δύο από τους κορυφαίους επαγγελματίες τις γενιάς τους έφυγαν σήμερα από την ζωή. Σε ηλικία 85 ετών άφησε την
τελευταία του πνοή ο Λεωνίδας Ζενάκος, ενώ σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας.
τελευταία του πνοή ο Λεωνίδας Ζενάκος, ενώ σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας.
Πέθανε ο Λεωνίδας Ζενάκος - Δημοσιογράφος στο ΒΗΜΑ για περισσότερο από μισό αιώνα
Σε ηλικία 85 ετών άφησε την τελευταία πνοή του στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Ζενάκος, στέλεχος επί σειρά ετών στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Τον τελευταίο καιρό η υγεία του ήταν ταλαιπωρημένη εξαιτίας καρδιολογικών και πνευμονολογικών προβλημάτων.
Ο Λ. Ζενάκος που γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1932 άρχισε να εργάζεται στο ΒΗΜΑ το 1956 μετά τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποχώρησε στις αρχές του 2010 έχοντας υπάρξει υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος, Αρχισυντάκτης, Διευθυντής Συντάξεως και Αναπληρωτής Διευθυντής της εφημερίδας.
Σπουδαίος φιλόλογος, ο Ζενάκος υπήρξε επίσης έξοχος μεταφραστής και ποιητής. Ανάμεσα στα έργα που έχει μεταφράσει ανήκουν τα «Ηροδότου ιστορίαι» του Ηρόδοτου (Εκδόσεις Γκοβόστη), «Αχαρνής» του Αριστοφάνη (Σχολή Μωραΐτη, Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας) και «Η αρχαία ελληνική τραγωδία» του Φράνσις Μακ Ντόναλντ Κόρνφορντ (Παπαδήμας Δημ.Ν).
Μετέφρασε αρχαίο δράμα για παραστάσεις του Θεάτρου Κουν, ενώ ανάμεσα στις ποιητικές συλλογές που είχε εκδώσει είναι οι «Ταίναρο» και «Πηγές».
Η σύζυγος του Ζενάκου, Αναστασία Ζενάκου, υπήρξε δημοσιογράφος στο ΒΗΜΑ όπου επίσης εργάστηκε και ο γιός του, δημοσιογράφος Αυγουστίνος Ζενάκος.
Σύμφωνα με την επιθυμία του δεν θα γίνει κηδεία και η σορός του θα αποτεφρωθεί. Οι συγγενείς και οι φίλοι του θα προσκληθούν τις προσεχείς ημέρες από τη σύζυγό του και τον γιό του στο σπίτι τους για να τιμήσουν τη μνήμη του.
http://www.tovima.gr/
Πέθανε ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας
Πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας.
Ο Βίκτωρ Νέτας γεννήθηκε το 1938 στη Νεάπολη Κοζάνης και σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του ΑΠΘ (1959-60).
Από το 1956 έως το 1964 εργάστηκε ως συντάκτης σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και παράλληλα ως ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων.
Στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από το Φεβρουάριο του 1964 ως τον Ιούλιο του 1965, υπήρξε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως.
Την περίοδο 1965 – 1968 διετέλεσε διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της εφημερίδας «Το Βήμα».
Το καθεστώς της Χούντας τον εκτόπισε για τρία χρόνια (1968-1970) ως «επικίνδυνο διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν».
Από το 1971 και έως το 1978 εργάστηκε ως συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα» και ως συνεργάτης του περιοδικού «Ταχυδρόμος» και από το 1978 έως το 1980 ως συντάκτης και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πρωϊνή Ελευθεροτυπία». Από το 1981 έως το 1986 εργάστηκε ως συντάκτης και πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ενώ από το 1986 διετέλεσε και σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας.
Από το 1981 έως το 1989 διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΤ-1, περίοδο κατά την οποία αναδείχθηκε ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων. Ο ίδιος ο Βίκτωρ Νέτας παρουσίαζε πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ, με πιο γνωστή την εκπομπή «Μ’ ανοιχτά χαρτιά».
Ο Βίκτωρ Νέτας συνέγραψε, επίσης, πολλά βιβλία, εμπνευσμένα από το έντονο ενδιαφέρον του και τη βαθειά γνώση του για την πολιτική ζωή του τόπου. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Γεώργιος Παπανδρέου: οι τελευταίες 561 μέρες του», σε συνεργασία με τους Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο και Γιάννη Φάτση, «Επιγραμματικά και αμίμητα του Γεωργίου Παπανδρέου», σε συνεργασία με τον Γιάννη Φάτση, «Εκλογές 1989», «Αν τρελαθεί ο αυτοκράτορας και άλλα παραμύθια από τον Γαλαξία», «Ο νοσταλγός της Πόλης: Παύλος Παλαιολόγος», «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κ.ά.
Υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και ιδιαίτερα ικανός πολιτικός αναλυτής. Προσέγγιζε την επικαιρότητα με διεισδυτική ματιά αλλά και ψυχραιμία. Εργάστηκε πάντοτε με σεβασμό στη δεοντολογία και αφήνει το δικό του προσωπικό στίγμα ως παρακαταθήκη για τους νεώτερους δημοσιογράφους. Υπήρξε δάσκαλος για πολλούς και θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.
Η κηδεία του Βίκτωρα Νέτα θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του, τα αγαπημένα του παιδιά και ιδιαιτέρως την κόρη του, επίσης συνάδελφο, Σοφία Νέτα και αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο που υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος και αξιοπρέπεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Βίκτωρα Νέτα
«Ο θάνατος του δημοσιογράφου, Βίκτωρα Νέτα, σε ηλικία 79 ετών, μας γεμίζει με θλίψη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Και προσθέτει:
«Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Β. Νέτας υπηρέτησε το επάγγελμα της δημοσιογραφίας με γνώμονα τις δημοκρατικές αρχές, για τις οποίες και διώχτηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών. Η πορεία του από τις τοπικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, στις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας όπως Τα Νέα, Το Βήμα και η Ελευθεροτυπία, και στην ΕΡΤ, όπου διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών, υπήρξε υποδειγματική.
Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του».
Συλλυπητήρια από το Ποτάμι
«Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Βίκτωρα Νέτα στην «Ελευθεροτυπία». Βαθύς γνώστης της ιστορίας, δημοκράτης με αντιστασιακή δράση, δημοσιογράφος που προσπαθούσε να δώσει πάντα την πραγματική διάσταση των γεγονότων, δίχως κραυγές και προσπάθειες εντυπωσιασμού. Με διάθεση να βοηθήσει τους νεότερους συναδέλφους του, να μοιραστεί μαζί τους την πλούσια εμπειρία του, να παρέχει απλόχερα τις συμβουλές του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιιού, Δημήτρης Τσιόδρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου