Ο,τι ώριμο είναι πιο γλυκό και τρώγεται ευχάριστα
Να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους ή κεφάλαιο στην ευρωζώνη
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την ευρωζώνη να αφήσει την Ελλάδα να παρακάμψει την καταβολή τόκων ή κεφαλαίου για τα δάνεια διάσωσης μέχρι το 2040, αναφέρουν πηγές της Wall Street Journal που γνωρίζουν τις συνομιλίες.Να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους ή κεφάλαιο στην ευρωζώνη
Σύμφωνα με την πρόταση του ΔΝΤ, το Ταμείο θέλει τα δάνεια της Ελλάδας να ωριμάζουν σταδιακά στις επόμενες δεκαετίες (από το 2040) μέχρι το 2080.
Το επιτόκιο για τα δάνεια προς την ευρωζώνη θα σταθεροποιηθούν για 30-40 χρόνια στο τρέχον επίπεδο του 1,5%, ενώ όλες οι πληρωμές επιτοκίων θα αναβληθούν μέχρι να αρχίσουν να ωριμάζουν τα δάνεια, σύμφωνα με την πρόταση του ΔΝΤ.
Η πρόταση αυτή, η οποία παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα διατηρήσει τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας κάτω του 15% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από την σχετικά απαισιόδοξη πρόβλεψη του ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη οικονομική τροχιά της Ελλάδας.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία, είναι διστακτικές να κάνουν τόσο μεγάλες παραχωρήσεις στα δάνειά τους προς την Ελλάδα, τα οποία συνολικά ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 200 δισ. ευρώ, με επιπλέον 60 δισ. ευρώ να αναμένονται στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος διάσωσης.
Αλλά η Γερμανία, η κυρίαρχη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη, θέλει επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επανέλθει στο ελληνικό πακέτο διάσωσης ως δανειστής. Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη υπογράψει το ελληνικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εδώ και καιρό θεωρεί το ΔΝΤ απαραίτητο για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος. Η κυβέρνησή της υποσχέθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο πέρυσι ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα πριν η Ευρώπη εκταμιεύσει επιπλέον χρήματα στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτο το "Κεφάλαιο" πριν από περίπου ένα μήνα είχε αναφέρει τις εν λόγω προτάσεις του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ επιμένει οτι πρέπει να διπλασιασθεί ο χρόνος διάρκειας και λήξης του ελληνικού χρέους στα 70 χρόνια, να υπερδιπλασιασθεί η περίοδος χάριτος για τις πληρωμές τόκων σε 30 χρόνια αντί των 10 που προβλέπει το ισχύον πρόγραμμα και να επιλεγεί ενα σύστημα επιτοκιακής επιβάρυνσης που να διασφαλίζει εσαεί χαμηλά επιτόκια ό,τι και αν συμβαίνει την ίδια στιγμή στις αγορές...
http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου