Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Διαφωνούν κυβέρνηση-θεσμοί για το ΕΚΑΣ


Δεν τα βρήκαν χτες κυβέρνηση και δανειστές για τους "αστερίσκους" της πρόσφατης αξιολόγησης και κυρίως για το ζήτημα του ΕΚΑΣ και της επιστροφής του.

Η απόσταση δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Σταθάκη και του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των "θεσμών", στόχος της οποίας ήταν να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 1 Ιουνίου, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δις ευρώ και να επικυρωθεί η απόφαση για επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της και "δεν δεχόμαστε καν να το συζητήσουμε", προσθέτοντας ότι δεν θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν το α΄ εξάμηνο του 2016, όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε την περασμένη Κυριακή από το βήμα της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση προτείνει το δημοσιονομικό κόστος της μη αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ του α' εξαμήνου 2016 (περίπου 84 εκατ. ευρώ) από τους 80.000-100.000 που το χάνουν με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει ο νόμος Κατρούγκαλου να καλυφτεί από το Ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το Mega, το πρώτο σενάριο προβλέπει η επιστροφή των χρημάτων να γίνει με 12 ή 18 ισόποσες μηνιαίες παρακρατήσεις από τις συντάξεις και το δεύτερο σενάριο να επιστραφεί το ΕΚΑΣ με λογιστικό τρόπο, χωρίς -όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο Εργασίας- να βγουν χρήματα από τις τσέπες των συνταξιούχων.

Εμπλοκή μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχει και για τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι ζητήθηκε να μεταφερθούν από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, κάτι που θα σημάνει την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά 20%.

«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση αποτελούν και οι εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται για τους νέους επιστήμονες, με τους δανειστές να ζητούν να έχουν δικαίωμα έκπτωσης μόνο όσοι διαθέτουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το χρόνο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom