Κυριακή 29 Μαΐου 2016

G7 εναντίον Πούτιν

ΟΙ ΕΠΤΑ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέταζε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα πόσο δυσκολεύουν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών τα οικονομικά αντίποινα που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και ΕΕ εναντίον της Μόσχας, οι G-7 (*) αποφάσιζαν στην Ιαπωνία την παράτασή τους.

Στη διάσκεψη κορυφής των εφτά ισχυρότερων (οικονομικά) χωρών που έγινε στην Ise-Shima της Ιαπωνίας, αποφασίσθηκε να παραταθούν τα οικονομικά αντίποινα εναντίον της Ρωσίας, που κανονικά λήγουν τον Ιούνιο. Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.


«Ως προς τη Ρωσία, οι G-7 συμφώνησαν να συνεχίσουν τα αντίποινα και μετά τον Ιούνιο. Η Ουκρανία είναι θύμα της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία επίθεσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό το γεγονός. Και για τους G-7 είναι ξεκάθαρο ότι τα εφαρμοζόμενα αντίποινα θα παραμείνουν ώσπου οι συμφωνίες του Μινσκ (για την κρίση στην Ουκρανία) εφαρμοσθούν πλήρως. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση», είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της διάσκεψης στην Ιαπωνία.

Νωρίτερα πηγές της διάσκεψης αποκάλυψαν ότι «πάντως, οι G-7 έκριναν πως θα πρέπει και να διατηρηθεί συχνός διάλογος με τη Ρωσία, διότι αυτό είναι κρίσιμο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης».

«Είμαστε ενωμένοι στην πεποίθηση ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο με διπλωματικά μέσα και με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, με βάση το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας της χώρας αυτής. Επαναλαμβάνουμε την καταδίκη μας για την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία», υποστήριξαν οι εφτά ηγέτες.

Η Ρωσία δεν θα εξετάσει τους όρους άρσης του οικονομικού εμπάργκο



Μία ημέρα νωρίτερα από τη σύνοδο των «Εφτά» στην Ιαπωνία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει σκεφθεί ούτε πρόκειται να εξετάσει τα κριτήρια για την άρση των οικονομικών αντιποίνων.

«Όσο για το μέλλον αυτών των κυρώσεων, το ερώτημα περνά σε εκείνους που τα εφαρμόζουν», δήλωσε ο Λαβρόφ στην ουγγρική εφημερίδα «Magyar Nemzet». «Η Ρωσία δεν πρόκειται να προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα λόγω της απόπειρας να δεχθεί πιέσεις από μονομερή αντίποινα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ορισμένα από τα συμμαχικά τους κράτη έχουν επιβάλει τα οικονομικά αντίποινα εναντίον της Ρωσίας και την απαγόρευση εισόδου στις χώρες τους κάποιων Ρώσων αξιωματούχων για να «τιμωρήσουν τη Μόσχα εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας», καθώς και για εκείνο που χαρακτηρίζουν «παράνομη ρωσική ανάμειξη στην ένοπλη διαμάχη των κυβερνητικών δυνάμεων του Κιέβου και Ρώσων αυτονομιστών κατοίκων στη ρωσόφωνη Νοτιοανατολική Ουκρανία».

«Ο Τσίπρας της Ελλάδας καταδικάζει τα αντίποινα εναντίον της Ρωσίας»



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το BBC στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα, επικεντρώνεται ακριβώς στο σημείο της δήλωσης του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, στην οποία ανέφερε πως «οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας δεν είναι παραγωγικές».

Όπως επισημαίνει το BBC, η ΕΕ αναμένεται να ανανεώσει την απόφαση για παράταση των κυρώσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε ο πρόεδρος Πούτιν αναφερόμενος στην αιτία για την οποία επιβλήθηκαν τα οικονομικά αντίποινα , «όσον αφορά την Κριμαία, θεωρούμε πως το ζήτημα έχει κλείσει οριστικά. Η Ρωσία με ουδένα σκοπεύει να συζητήσει για το θέμα αυτό».

Ο Thomas Fessy του BBC, στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα, υποστηρίζει πως η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα «αποτελεί απόπειρα να ενισχύσει τις σχέσεις της Ρωσίας με μια χώρα φιλική στην Ευρώπη, σε μια εποχή κατά την οποία η διπλωματική ένταση παραμένει ανάμεσα στη Ρωσία από τη μια και στην ΕΕ και τις ΗΠΑ από την άλλη».

Η ανταπόκριση του BBC επίσης επικεντρώνεται στην επισήμανση του προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία «θα εξαναγκασθεί να απαντήσει στις κινήσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η αντιπυραυλική ασπίδα της Ουάσιγκτον στη Ρουμανία και την Πολωνία αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια της χώρας του».

Οι δυνάμεις του Κιέβου βομβάρδισαν το Ντονέτσκ



Με σχόλιο που αναφέρει «ποιες συμφωνίες του Μινσκ υπενθυμίζετε;», το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεωνSputnik μετέδωσε ότι με δεκάδες ρουκέτες οι κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου έπληξαν τη συνοικία Kuibyshevskyi του Ντονέτσκ, χωρίς να υπάρχουν άμεσες πληροφορίες για θύματα, παρά μόνο για ζημιές.

----------------------------------------
(*) G-7 , δηλαδή Great Seven (Mεγάλοι Εφτά). Οι σημαντικότερες οικονομίες στον κόσμο, αφού έχει αποκλεισθεί η παρουσία της Ρωσίας στη διάσκεψη και από τους G-8 αφαιρέθηκε ένας. Τους «εφτά» αποτελούν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Με πληροφορίες από Sputnik και BBC

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom